Entrega de premis de la 12a edició del concurs X(p)rimenta de vídeos sobre experiments científics

  • El col·legi  El Verger, de Garcia (Ribera d’Ebre), guanyador en la categoria de Primària.
  • L’Institut El Til·ler, de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), guardonat en la categoria de Secundària.
  • El premi en la categoria de batxillerat i cicles formatius ha recaigut en el Col·legi Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat).

El passat 15 de juny, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va acollir el 12è Premi de Comunicació Científica Audiovisual X(p)rimenta 2022, coorganitzat per la a Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), el qual ha premiat els tres millors vídeos escolars sobre experiments científics en català corresponents a les categories de primària, secundaria, i batxillerat i cicles formatius, a més de dues mencions especials per cadascun d’aquests àmbits.

La secretaria tècnica i responsable de comunicació científica de l’ACCC, Miriam Rivera va participar en l’entrega de premis d’aquesta nova edició del concurs escolar de vídeos sobre experiments científics. Rivera, durant la seva intervenció, va felicitar a tots els alumnes dels diferents centres que han participat amb els seus treballs. Tanmateix, va destacar la importància d’apropar la ciència més enllà de la formació acadèmica i ressalta: El futur necessita de persones que estimin molt la ciència, de grans i bons professionals, científics i científiques, per abordar els reptes que té i tindrà la nostra societat”.

El col·legi  El Verger, de Garcia (Ribera d’Ebre), ha resultat guanyador en la categoria de primària amb el vídeo “Fem una cromatografia amb fulles d’espinacs”. En la de secundària, el guardó ha estat per l’Institut El Til·ler, de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), pel vídeo “L’efecte túnel quàntic – el podem veure”. El premi en la categoria de batxillerat i cicles formatius ha recaigut, en el Col·legi Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat), pel vídeo “Les taques solars”.

Per la seva banda, les mencions especials de primària han estat per a l’Escola Josep de Ribot i Olivas, de Vilamalla (Alt Empordà), pel vídeo “El globus que s’infla sol”; i per l’Escola Ferran de Sagarra, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), pel vídeo “Què és més dens l’oli o l’aigua”. Les de secundària han correspost a l’Institut de Ponts (Noguera), pel vídeo “Com es fa la tinta invisible?”; i a l’Escola Betània Patmos, de Barcelona, pel vídeo “Un volcà artificial”. Finalment, les mencions de batxillerat i cicles formatius ha estat merescudes per l’INS Pla de l’Estany, de Banyoles (Pla de l’Estany), pel vídeo “La reacció màgica”; i pel Col·legi de Foment Canigó, de Barcelona, pel vídeo “Segona i tercera llei de Newton amb cotxes de joguina”.

Enguany s’han presentat 103 vídeos, 22 a la categoria de primària; 60 a la de secundària; i 21 a la de batxillerat i cicles formatius. El concurs Audiovisual X(p)rimenta s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i enregistrar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual. Els vídeos són de durada breu (màxim de 3 minuts) i han d’estar realitzats per un màxim de 5 alumnes i un/a docent.

Pel que fa a l’alumnat que hagi participat en els vídeos finalistes rebrà un diploma en reconeixement a la seva participació.

Ja podeu trobar tots els resultats del concurs al Portal de Recerca en Acció i els vídeos guardonats ja són disponibles al Canal de Youtube de Recerca en Acció.

X(p)rimenta 2022 compta amb el patrocini principal de Telstar i d’Ercros; el patrocini de FritRavich, del Centre Tecnològic Leitat, d’HP, de Beauty Cluster i de Ro-Botica; el suport de Pendulum i el MMACA; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; l’EduCaixa.Fundació “la Caixa” i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *