Illustraciencia anuncia les obres guanyadores de la seva novena edició

  • Més de 400 obres de tot el món s’han presentat a la convocatòria
  • Al maig Illustraciència celebrarà la II Trobada Il·lustraciència i el 2n Congrés Internacional d’Il·lustració Científica Online

Les obres guardonades, entre les més de 400 que s’han presentat, a la novena edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista Illustraciencia han estat La pantera de Madagascar, de David Rojas Márquez, a la categoria d’il·lustració científica; i Estudi comparatiu de tords, d’Ignacio Sevilla Hidalgo, a la d’il·lustració naturalista. En aquesta edició, a més, La pantera de Madagascar ha rebut també el premi del públic, elegit per votació popular.

La Pantera de Madagascar, de David Rojas Márquez, obra ganadora de la categoría de ilustración científica y del premio del público del Premio Illustraciencia 9.

Entre les finalistes, el jurat ha atorgat mencions especials a la categoria d’il·lustració científica a les obres Plagas de la farina, d’Albert Blanco Roviralta; Morfologia d’una escolopendra, de José Saúl Martín Fuentes; i Сluster pine (Pinus pinaster), de Dina Rogatnykh. A la categoria d’il·lustració naturalista, han rebut una menció especial les obres Bog Turtle, de Patterson; Gonzalito (Icterus nigrogularis), de Sebastián Chavez; i Cicle de vida de l’escarabat, d’Araceli Gómez de Lara.

Consulta aquí totes les imatges premiades.

Illustraciencia és una iniciativa creada el 2009 pel dissenyador gràfic Miquel Baidal Crespo amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor la il·lustració científica com a mitjà de transmetre els descobriments científics tant entre els que investiguen com entre el públic general i les mateixes persones que es dediquen a la il·lustració científica. El projecte està coordinat pel Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT – Ministeri de Ciència i Innovació). Una de les accions principals és l’organització d’aquest Premi Ilustraciencia.

Estudio comparativo de zorzales, de Ignacio Sevilla Hidalgo, obra ganadora de la categoría de ilustración naturalista del Premio Illustraciencia 9.

Les guanyadores de les categories naturalistes i científiques d’aquesta edició del Premi han estat seleccionades per un comitè d’experts entre les 40 finalistes escollides en una fase prèvia. “Cada edició resulta més difícil quedar-se només amb dues de les propostes, la qualitat tècnica i l’interès del missatge transmès ens ho posa molt difícil”, expressa Clara Cerviño, membre del jurat d’Illustraciència. D’altra banda, més de 6000 persones han tingut l’oportunitat de decidir l’obra guanyadora votant telemàticament la seva finalista preferida.

La inauguració de l’exposició amb les 40 il·lustracions finalistes, incloses les guanyadores de les diferents categories, està prevista per al mes de juliol del 2022 al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid. La mostra estarà exposada fins al setembre del mateix any. Posteriorment, com en edicions anteriors, les il·lustracions formaran una exposició itinerant. “Gràcies a aquest format hem aconseguit que durant aquests anys les diferents exposicions hagin recorregut nombroses ciutats d’Espanya i de l’estranger”, apunta el coordinador del projecte, Miquel Baidal.

Compromesos amb la divulgació

Illustraciencia és molt més que un premi. En el seu compromís amb la visibilització i el foment de la comunitat d’il·lustradors científics, aquesta iniciativa ofereix activitats com ara congressos, cursos i tallers. Entre les més properes, hi ha la II Trobada Illustraciencia, que tindrà lloc de forma presencial el 13 de maig, i el 2n Congrés Internacional d’Il·lustració Científica Online, que se celebrarà entre el 18 i el 20 de maig, tots dos al MNCN-CSIC.

Consulta aquí totes les imatges premiades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *