FECYT llença una nova plataforma d’indicadors

  • En aquesta plataforma digital es poden consultar indicadors bibliomètrics de la producció científica espanyola i indicadors de cultura científica basats en la enquesta de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia i en la Convocatoria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació.

Madrid, 22 de diciembre de 2021. La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, FECYT, ha desenvolupat una nova plataforma online amb indicadors bibliomètrics de la producció científica espanyola, la seva evolució i comparació amb els principals països productors de publicacions científiques. A més a més, mostra informació desgregada per països, comunitats autònomes i per àrees científiques, permetent així realitzar anàlisis comparatius entre aquests. La plataforma ofereix també indicadors de cultura científica basats en les enquestes de PErsepció Social de la Ciència i la Tecnologia i en la Convocatoria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnologica i de la innovació de la Fundació.

Els indicadors bibliomètrics es nodreixen de les dades de les dues principals bases de dades mundials de referències bibliogràfiques i de cites de caràcter científic: Scopus i Web of Science (WOS). Les dades abasten l’últim decenni, que comprèn de 2011 a 2020.

Els indicadors que es poden consultar en aquesta secció s’engloben en quatre apartats: Producció, Impacte, Col·laboració i Àrees.

La part de Producció ofereix el nombre de documents que produeixen Espanya, les seves comunitats autònomes i els trenta primers països. A més es pot consultar el que representa cada país sobre la producció científica mundial.

Per exemple, la plataforma indica que Espanya supera, per primera vegada en 2020, els 100.000 documents científics publicats en un any. En concret, el nostre país va publicar 105.431 documents, el 3,3% de la producció científica mundial, situant-se en la posició 11 en el rànquing internacional, mentre que en 2019 ocupava el dotzè lloc.

A l’apartat Impacte, es troben Indicadors de revistes i Indicadors de documents. Els indicadors de la citació de les revistes permeten conèixer l’impacte de la producció científica en funció de les revistes en les quals han estat publicats els documents. Es mostren dades d’Impacte normalitzat i Percentatge de publicacions en el primer quartil.

Els indicadors de la citació dels documents permeten identificar la rellevància de les publicacions en si mateixes. En particular, l’usuari podrà consultar dades de la pertinença dels documents a l’excel·lència del 10%, a l’excel·lència de l’1% i també de les cites per document.

Per exemple, 15 de cada 100 documents de la producció científica espanyola pertanyen al conjunt del 10% dels més citats del món. I 2 de cada 100 documents de la producció científica espanyola pertany al selecte grup de l’1% dels més citats del món.

L’apartat de Col·laboració inclou col·laboració internacional, nacional i institucional. L’indicador publicacions en col·laboració internacional mesura el nombre de publicacions en les quals apareix més d’un país en les afiliacions. L’indicador publicacions en col·laboració nacional mesura el nombre de publicacions en les quals apareix més d’una institució d’un mateix país en les afiliacions. I, finalment, l’indicador publicacions en col·laboració institucional mesura el nombre de publicacions en les quals apareix més d’un autor d’una mateixa institució en les afiliacions.

El 50% dels documents de la producció científica espanyola es publica en col·laboració amb altres països. Els principals països col·laboradors d’Espanya són els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya i França.

I, finalment, en l’apartat Àrees, es mostra la distribució temàtica de la producció científica espanyola, no sols per les grans àrees de coneixement, sinó també per les disciplines científiques contingudes en elles, la qual cosa contribueixen a desgranar l’especialització temàtica de la ciència espanyola mesurada a través de les publicacions i el seu impacte. En aquest sentit, per nombre de publicacions, la producció científica espanyola destaca en Salut Pública, Mediambiental i Laboral, Cardiologia i Medicina Cardiovascular, Oncologia i Neurologia clínica. 

La secció de Cultura científica de la plataforma, es divideix en dos apartats: Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia i Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació.

A la secció de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia es mostren diversos indicadors com per exemple, el nivell d’interès espontani dels ciutadans per la ciència i la tecnologia, com valoren unes certes professions, o la percepció del nivell de formació rebuda.

A l’apartat de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació es pot consultar l’evolució de la dotació que FECYT ha concedit en cada convocatòria des de l’any 2000 i el nombre de projectes finançats cada any.

Durant els pròxims mesos, totes les dades d’aquesta plataforma s’aniran ampliant i actualitzant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *