Illustraciencia anuncia les obres guanyadores de la seva vuitena edició

  • Les obres seleccionades s’exposaran a partir del novembre al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (MNCN-CSIC)
  • More than jaws i Espècies del gènere Ophryacus s’alcen amb el Premi en les categories científica i naturalista, respectivament
  • Illustraciencia celebrarà el Primer Congrés Internacional d’Il·lustració Científica Online Illustraciencia – CosmoCaixa del 28 al 30 de juliol de 2021

James Gustafson i Lilian Tendilla Núñez són els guanyadors de la vuitena edició d’Illustraciencia, Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista. Les seves obres, More than jaws i Espècies del gènere Ophryacus, respectivament, han estat seleccionades per un jurat professional, format per membres del comitè assessor d’Illustraciencia i representants del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), com a guanyadores de la categoria científica i naturalista, respectivament, d’entre les 40 propostes finalistes. Cadascun dels autors de les obres guanyadores rebrà una dotació econòmica de 600 €.

Guanyadora del Premi Illustraciencia 8 en la categoria científica: More than jaws, de James Gustafson
Guanyadora del Premi Illustraciencia 8 en la categoria naturalista: Espècies del gènere Ophryacus, de Lilian Tendilla Núñez

De la mateixa manera, el jurat ha concedit una menció especial a les obres European Yew, de Luísa Crisòstom; i Lobivia chrysochete var. minutiflora, de Maria Cecilia Scoones, en la categoria d’il·lustració científica; i a les obres Cercopithecus mona, de Claudia Presons; i Cicle de vida del mosquit, d’Araceli Gomez De Lara, en la categoria d’il·lustració naturalista. L’obra de Bruno Bertín, Joyita de coiles, també ha rebut el premi especial de el públic.

Guanyadora del Premi del públic d’Illustraciencia 8: Joyita de coiles, de Bruno Bertín

D’entre les més de 600 obres presentades, el comitè d’experts d’Illustraciencia va seleccionar les 40 que formaran part de l’exposició itinerant que s’exhibirà a les sales del MNCN a partir del novembre de 2021 per després viatjar a diferents ciutats gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i Ciutat Ciència FECYT.

Molt més que un certamen

Miquel Baidal, coordinador del projecte, assenyala la gran qualitat de la majoria de les obres presentades i la dificultat d’escollir entre més de 600 propostes: “El jurat no ho ha tingut fàcil, com sol passar cada any. Esperem que gràcies a Illustraciencia, la il·lustració científica, els professionals de l’àmbit i les seves obres obtinguin la visibilitat que mereixen, tant pel benefici que suposa per a l’àmbit científic divulgar les seves investigacions a través d’aquest format com per apropar aquest coneixement d’una manera tan visual a la societat”. Totes les obres propostes que compleixen les bases es mostren al bloc d’Illustraciencia i les 40 finalistes es poden consultar a la galeria principal del seu web i seran exposades en diferents ciutats mitjançant una exposició itinerant.

A més de les accions esmentades, Illustraciencia organitza nombrosos cursos en línia especialitzats en diferents àmbits de la il·lustració científica, com la botànica, l’entomologia, la microbiologia o l’arqueologia, entre molts d’altres, el que permet a professionals formar-se perquè les seves obres no només comptin amb gran potencial estètic, sinó també amb rigor científic. També realitza tallers, xerrades a diferents institucions com museus, centres cívics o educatius (Illustra Satèl·lits), i online al seu canal de Youtube (Illustra TALKS), a més de convocatòries per visibilitzar espècies en perill d’extinció en col·laboració amb investigadors a través d’il·lustracions científiques en xarxes socials. (Illustra RETOS).

Illustraciencia celebrarà el Primer Congrés Internacional d’Il·lustració Científica Online Illustraciencia – CosmoCaixa del 28 al 30 de juny de 2021, en el qual se succeiran cursos intensius d’il·lustració científica, xerrades i taules rodones per debatre sobre la situació laboral de la il·lustració científica o com afrontar projectes divulgatius mitjançant aquest format.

Illustraciencia és una iniciativa organitzada pel MNCN i l’Associació Catalana de Comunicació Científica que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació “la Caixa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *