Per Sant Jordi, llibres dels nostres socis

Com ja és tradició en l’ACCC i en el marc de Sant Jordi, aquest any tornem a recomenar diversos llibres de divulgació científica en els que han participat els nostres membres, ja sigui des de la seva autoria o il·lustració, per tal de fomentar tant la lectura com el coneixement científic. En aquesta llista trobaràs temàtiques de tota mena: biomedicina, neurociència, inmunologia, nanociència, botànica, experiments per fer a casa i més!

L’aventura de Berta a Nanoland

Autor/a: Jordi Díaz-Marcos

Imagina’t poder compartir temps i ciència amb algunes de les científiques més importants de la història, com Lise Meitner, Rosalind Franklin, Rita Levi-Montalcini, Marie Curie, Jane Goodall o Mildred Dresselhaus. Imagina’t que et parlen de la història de l’àtom, de nanotecnologia i nanomedicina, de l’ADN i de desenes de temes científics fascinants. Imagina’t que els principals científics de la història de la nanotecnologia t’acompanyen en un recorregut pels secrets del nanomon. Imagina’t que poguesses encongir el teu cos mil milions de vegades! Imagina’t un món reduït, un món tan minúscul, on els àtoms i les molècules són els protagonistes i on tu tens pràcticament la seua mida. Imagina’t que existeix una tecnologia cridada a revolucionar el present i el futur a partir de la manipulació d’àtoms i molècules. Una tecnologia que et permet construir tota mena de materials increïbles amb propietats fantàstiques.

Ara deixa d’imaginar i acompanya Berta en un viatge fantàstic cap a Nanoland, on coneixeràs el nanomon, el món de la milmilionèsima part d’un metre.

L’Aventura de Berta a Nanoland va rebre el IV Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.

Abecedari socioecològic

Autor/a: Ramon Folch

Enllaços: https://puv.uv.es/abecedari-socioecologic.html

Es tracta d’un repertori temàtic de caràcter socioecològic en la línia dels diccionaris d’autor. Recull les columnes publicades a “Mètode”, completades amb altres entrades fins ara inèdites. Amb il·lustracions d’Anna Sanchís i reproduccions de les caplletres de Leonardo de Vinci.

Pero… ¿qué le hace la música a mi cerebro? Neuromarketing, consumo y branding

Autor/a: Jordi A. Jauset

Enllaços: https://www.jordijauset.es/producto/neuromarketing/

En aquesta obra s’exposa com la música, llenguatge de comunicació i vehicle d’expressió i evocador d’emocions, és capaç d’induir una diversitat de canvis i respostes cerebrals que afecten els dominis emocional, cognitiu, fisiològic i físic. Aquest coneixement, aportat per les investigacions en neurociència, és utilitzat pel marketing per a estimular i augmentar el record d’un producte/marca, així com la probabilitat de permanència o compra en un establiment comercial.

50 Preguntes i respostes per a tothom

Autor/a: Pere Renom i Cristina Losantos

Aquest llibre planteja i resol 50 preguntes que qualsevol nen s’ha fet alguna vegada, com per què la ceba fa plorar, per què el gel s’enganxa a la llengua, com fan mel les abelles, o què és la pluja àcida. Les preguntes i respostes són un poderós motor en l’aprenentatge tant d’infants com d’adults. Per això la ciència també se’n serveix.

Els textos estan acompanyats de boniques i suggeridores il·lustracions de Cristina Losantos.

Cafès científics a la Casa Orlandai – 11

Son tan interessants les sessions dels Cafès científics a la Casa Orlandai, que l’autora ha el·laborat cròniques del que n’aprenia a cadascuna d’elles. Les va agrupar per anys en un petit llibre, que recull la recerca puntera que es fa a Barcelona, explicada de primera mà.

Herbes i flors de camps i vores de camins

Autor/a: Autor: Josep M. Panareda; Il·lustracions: Maravillas Boccio

Enllaços: https://espai31.cat/llibres/herbes-i-flors-de-camps-i-vores-de-camins/

Guia dedicada a les plantes que creixen a les vores dels camins o enmig de prats i sembrats del nostre país. El llibre recull 364 plantes agrupades en 157 fitxes que inclouen fotografies, dibuixos i un text clar i directe amb informació d’interès (descripció, hàbitats, usos, etc.) També hi trobareu una introducció al món de les plantes ruderals i arvenses amb l’explicació dels ambients més significatius.

Dirigida a tots els públics, des d’estudiants fins a professionals, passant pels simples aficionats a la natura, aquesta eina útil i pràctica ens permet una descoberta autònoma, individual, familiar o en grup de les plantes més corrents i properes.

“Covid-19: Lo que el virus nos enseñó”, decàleg sobre el que hem après amb aquesta pandèmia

Autor/a: Obra col·lectiva amb participació de Cinta S. Bellmunt

Enllaços: http://cintabellmunt.blogspot.com/2020/05/covid-19-lo-que-el-virus-nos-enseno.html

Al darrere del document final, hi ha un intens debat telemàtic entre 42 persones, que durant 12 dies -poc després del prime rconfinament- es van esforçar per pensar, analitzar i organitzar en blocs temàtics què hem après amb tot el que estem vivint des del març del 2020, sempre mirant el futur amb optimisme i des de disciplines molt diverses (medicina, enginyeria, comunicació, antropologia, informàtica, educació, economia, arts…).
Així, cadascú dels autors, des de la seva expertesa i les seves vivències recents, ha intentat aportar el que li ha suggerit aquest confinament per avançar com a humans, des del positivisme, amb una mirada transdisciplinar, compartint punts de vista i aprofundint el màxim en cada àmbit. Ha estat una discussió en la qual cada un d’ells s’ha entossudit a donar el millor de si, i entre tots, amb aquest treball ple d’energia, en grup, dia rere dia, i a tota hora , s’han consensuat un seguit de constatacions.

Els misteris del sistema immunitari

Autor/a: Societat Japonesa d’Immunologia

Enllaços: https://www.esteve.org/ca/libros/misteris-del-sistema-immunitari/

Amb un llenguatge divulgatiu ple d’il•lustracions didàctiques destinat als joves de 10 a 14 anys, el llibre Els misteris del sistema immunitari aborda els conceptes bàsics de la immunologia i el funcionament del sistema immunitari. La publicació també aproxima els estudiants a les malalties infeccioses, les autoimmunitàries i les reaccions al•lèrgiques per a concloure amb el paper de la immunoteràpia en el tractament del càncer.

Es tracta d’un llibre que la Societat Japonesa d’Immunologia va editar el 2008 a càrrec de Shinobu Yamashita, del departament d’edició de Yodosha. Les il·lustracions que acompanyen el text són obra de Tomoko Ishikawa. Després de comprovar el seu valor educatiu, la European Federation of Immunological Societies va decidir finançar la traducció anglesa.

La Fundació Dr. Antoni Esteve i la Societat Catalana d’Immunologia editen la versió catalana de Your amazing immune system. L’encarregat de supervisar l’edició en català ha estat Manel Juan, president de la Societat Catalana d’Immunologia.

El cos humà per DINS / El cos humà per FORA

Autor/a: Cristina Junyent

El cuerpo humano por dentro y fuera | Faros HSJBCN

Aquest joc de llibres sobre el cos humà explica per a nens, sense perdre rigor, com el cervell és el director de l’orquestra del funcionament del nostre organisme per DINS, i com els sentits ens relacionen amb l’entorn i obtenim recursos de FORA. A més de com estem fets i com funciona el nostre organisme. És un llibre molt visual amb solapes ple d’anècdotes que agrada a petits i també als grans que el llegeixen. Els dibuixos de Cristina Losantos fan que la lectura sigui encara més amena. Ha estat traduït a sis llengües i la seva versió en castellà ha estat guardonada amb l’International Latino Book Awards.

¿Qué puede salir mal? Cómo sobrevivir a un mundo que intenta matarte

Autor/a: Sandra Ortonobes Lara (La Hiperactina); Il·lustracions: Miriam Rivera Iglesias

Enllaços: https://www.amazon.es/%C2%BFQu%C3%A9-puede-salir-mal-sobrevivir/dp/841780949X

QUÉ PUEDE SALIR MAL? Mi libro sobre BIOMEDICINA - YouTube

¿Qué puede salir mal? és un llibre de divulgació científica fascinant i nou que ens ensenya el mapa bàsic del nostre cos per entendre de què estem fets, com funcionem i com interactuem amb el nostre entorn.

En aquest món tan perillós, com és possible que segueixis amb vida?

Des que som una sola cèl·lula, el nostre organisme s’enfronta a una sèrie d’obstacles que no li donen respir: mutacions genètiques, substàncies tòxiques que entren sense avisar, atacs constants de virus i bacteris amb molta mala llet i una loteria de tot tipus de malalties. No obstant això, per sobreviure en aquest món hostil que ens envolta, el cos humà està preparat per contraatacar a aquestes amenaces sense pensar-s’ho dues vegades.

Expericiencias: un volcán en tu habitación y otros experimentos científicos divertidos para hacer en familia

Autor/a: Bárbara de Aymerich; Il·lustracions: Miriam Rivera Iglesias

Expericiencias ofereix un munt d’experiments en els quals es barregen la química, la física, la biologia, l’arqueologia, les matemàtiques o l’astronomia, perquè aprenguis i et diverteixis, perquè comparteixis activitats en família o amb els companys de l’escola. És igual que tinguis 7 anys, 10, 14 … no són experiments complicats, els podràs fer-! Però, això sí, has de tenir paciència i ser molt curós, com els veritables científics.

Neu artificial, menjar per astronautes, un volcà a la teva saleta, experimentar amb les bones vibracions, com identificar empremtes digitals humanes i d’animals… Un llibre que t’ajudarà a comprendre com funciona el món en què vius. Investiga i veuràs com de meravellós n’és!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *