FECYT i el British Council seleccionen els semifinalistes de FameLab Espanya

FameLab és un certamen internacional de monòlegs científics que té com a objectiu apropar la ciència a el públic general i alhora descobrir nous comunicadors científics.

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el British Council han seleccionat a 12 semifinalistes dels 58 candidats i candidates que es van presentar a la que és ja la novena edició de FameLab Espanya, el certamen internacional de monòlegs científics que té com a objectiu apropar la ciència al públic general i alhora descobrir nous comunicadors científics.

Els escollits són:

• Teresa Bermejo Delgado – Universitat Carlos III de Madrid
• David Bronte Ciriza – Istituto per i Processi Chimico Fisici (IPCF-CNR)
• Sara Cazzoli – Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA – CSIC)
• Laura Fincias Marín – Universitat Complutense de Madrid
• Julian Guercetti – Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC – CSIC)
• Carlos Peris Torres – Centre GENYO de Genòmica i Investigació Oncològica / Universitat de Granada
• José Luis Resuela González – Universitat de Castella-la Manxa
• Ana Rodríguez Galán – Universitat Autònoma de Madrid / Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC)
• Francisco José Román Rodríguez – Great Ormond Street Institute of Child Health
• Bruna Sánchez Pladevall – Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
• Laura Toribio San Cipriano – Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT)
• Jesús Victorino Santos – Universitat Autònoma de Madrid / Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC)

Els aspirants d’aquesta nova edició són sis homes i sis dones amb formació en Biologia, Física, Astrofísica, Nanotecnologia, Química, Medicina o Psicologia, i grans habilitats per comunicar, en només tres minuts i d’una manera entretinguda, un tema científic.

El 29 i 30 de maig tindrà lloc a la seu d’Alcobendas (Madrid) del Museu Nacional de Ciència i Tecnologia (MUNCYT) una jornada de formació en què un jurat, designat pels organitzadors, elegirà els vuit finalistes. Aquests últims participaran els dies 26 i 27 de juny en una Masterclass en anglès sobre tècniques de comunicació.

La final de FameLab Espanya 2021 se celebrarà el 10 de setembre i el guanyador representarà al nostre país en la competició internacional que tindrà lloc a la tardor durant el festival de ciència de Cheltenham (Regne Unit).

Història de FameLab Espanya

La primera edició espanyola de FameLab es va desenvolupar al 2013 i va resultar guanyador el matemàtic Eduardo Sáenz de Cabezón amb un monòleg sobre teoremes. Avui dia és un dels YouTubers de ciència més seguits d’Espanya.

Els biòlegs Ricardo Moure, Álvaro Morales i Alba Aguión van guanyar la segona, tercera i quarta edició, respectivament, amb els seus monòlegs sobre obesitat, cèl·lules mare i formigues. Alba va aconseguir el segon lloc en la final internacional.

Pedro Daniel Pajares, estudiant de Matemàtiques de la Universitat d’Extremadura, va guanyar la cinquena edició amb el teorema de la bola peluda, el físic i matemàtic Juan Margalef va ser el guanyador de la sisena edició amb un monòleg en què explicava com preguntes sense aparent importància han donat lloc a noves branques de la ciència i el físic Iñaki Echeverría es va convertir en el guanyador de la setena edició gràcies a Déjame salir, en el qual descrivia el fenomen FIS (faster is slower). L’enginyer aeroespacial Alejandro Sánchez va guanyar la vuitena edició amb el monòleg Marineros del siglo XXI, en el qual descrivia com funciona el sistema GPS.

Tota la informació i les bases de l’certamen a www.famelab.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *