L’ACCC demana mesures per evitar la propagació de desinformació i pseudoteràpies en temps de COVID-19

La Junta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) fa una crida per demanar a les plataformes generadores de contingut que nodreixen les xarxes socials que prenguin mesures eficaces per tal d’evitar la publicació i propagació de desinformació, especialment en matèria de pseudoteràpies, i promoguin informació basada en el l’evidència i el rigor científic.

▷ Los Mejores Móviles Libres. Comparativa - Abril 2020

Aquest tipus de control és especialment necessari en els temps que corren, i és que les pseudociències i pseudoteràpies, ja perjudicials per a molts pacients en circumstàncies normals, ho són encara més en temps d’alarma i desconeixement com els actuals. Així, davant l’actual pandèmia de COVID-19 provocada pel nou coronavirus, han proliferat els anuncis d’aquest tipus de pràctiques sense evidència científica, a les quals els més vulnerables poden recórrer cercant una sol·lució i sortir-ne perjudicats en un moment en que el sistema sanitari està col·lapsat. Per això mateix, també instem a les autoritats sanitàries a que es posicionin i desmenteixin aquest tipus de contingut, com molt bé han fet fins ara, i a la ciutadania a que contrasti bé la informació que comparteix per tal d’evitar propagar informació falsa.

Sabem que moltes plataformes estan compartint enllaços a fonts oficials per seguir l’evolució de la pandèmia i agraïm i aplaudim aquesta mena de mesures. És important també, però, frenar la desinformació, aturar la propagació de publicacions de caràcter pseudoterapèutic i protegir als informadors veraços, que en ocasions també són perjudicats precisament pels promotors de les pseudoteràpies.

Des de l’ACCC, que inclou a més de 300 socis i sòcies professionals de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic, promovem el rigor i la transparència en tot comunicat, i així ho demostrem amb iniciatives com PerCientEx (Periodisme Científic d’Excel·lència). Ara més que mai hem de promoure el periodisme i la comunicació científica d’excel·lència i la propagació d’informació contrastada per tal d’informar amb rigor a la ciutadania, i així instem a fer-ho a qualsevol plataforma de continguts. Amb aquest propòsit, compartim també un recull de recursos per a periodistes i divulgadors científics sobre la COVID-19.

Tenint en compte l’exposat, reiterem la nostra crida a totes les plataformes generadores de contingut per prendre mesures, no només que promoguin informació de fonts oficials i basada en evidències científiques, sinó que retirin i evitin la propagació de publicacions sobre tractaments pseudoteraèutics que desinformen i poden perjudicar a la ciutadania. Per això, caldrà també la col·laboració de les autoritats sanitàries i una major cautela per part de tots a l’hora de compartir informació.

A aquesta crida s’hi sumen:

  • Asociación Española para el Avance de la Ciencia (AEAC)
  • Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
  • Asociación Galega de Comunicación de Cultura Científica e Tecnolóxica (DivulgACCIÓN-AGCCT)
  • Asociación Nacional de Informadores de la Salud (ANIS)
  • Scientists Dating Forum (SciDF)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *