L’exposició d’Illustraciencia 7 arriba al Jardí Botànic de València

Aquest estiu el Jardí Botànic torna a acollir una mostra que ja comença a ser habitual en les seves sales, Illustraciencia 7, l’exposició itinerant amb 40 il·lustracions científiques i de naturalesa seleccionades en la setena edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i de Natura. Triades per un jurat professional d’entre les més de 400 propostes presentades, cadascuna d’elles ens mostra una espècie botànica o animal, o un element geològic, representats amb diferents tècniques, com el grafit, l’aquarel·la o el dibuix digital, amb un bell acabat estètic, atenent sempre al rigor científic que caracteritza la disciplina de la il·lustració científica.

“L’objectiu d’Illustraciencia és visibilitzar i posar en valor la feina dels il·lustradors científics, així com apropar el coneixement científic a la societat a través de l’art”, explica el fundador i coordinador de la iniciativa, Miquel Baidal. A la sala del Botànic podrem gaudir d’aquestes meravelloses il·lustracions que van més enllà d’una simple manifestació artística, ja que són una eina bàsica per a l’avanç i la divulgació de la ciència.

Entre les obres que trobarem al Jardí estan les premiades Passeriformes de Santiago de Xile, d’Elvis Antonio Salazar Jorquera, i Threadfin morphology, de Paulo Presti, premis d’il·lustració naturalista i científica, respectivament. També han hagut tres mencions especials a les obres El netejador de cavalls, de Camilo Enrique Maldonado Marin (que a més ha obtingut el premi del públic, una categoria, igual que la itinerància de l’exposició, per difondre el coneixement científic més enllà dels cercles especialitzats), La rana cristal de Yaku Luis Alonso Diatchenko i Botella colonitzada per organismes marins de Juan Francisco Rodríguez García.

Passeriformes de Santiago de Xile, d’Elvis Antonio Salazar Jorquera, premis d’il·lustració naturalista Illustraciencia 7

Pel que fa a les il·lustracions amb valor botànic, trobarem un preciós Tragopogon pratensis, de Sabrina Luoni, escollit com a imatge principal de la mostra a València, una planta anemócora, que vol dir que dispersa les seves llavors per l’aire. I el preciós paisatge Jurásico de Puebla d’Aldo Domínguez de la Torre, una representació hipotètica d’una vall durant el Juràssic, recopilant tota la informació proporcionada pel registre fòssil que fa a la flora que existia a la regió: falgueres, Bennetitales, Equisetales i coníferes .

També una dissecció d’un Caqui d’Amaia Torres Piñeiro, per distingir, en un tall transversal, les vuit cavitats ovàriques on es formen les llavors, i el Castaño de Índias, de Svetlana Lanse, per admirar en detall el fruit recobert d’espines. Podrem observar el Cicle de vida de la molsa endèmica, d’Andrea Ugarte, i la germinació de les llavors de l’Algarrobo, de Juan José Ramos Canals. Finalment, en la il·lustració Detalls de bosc tropical, d’Ana Isabel Beltran Olmos, escollida per al vinil que ens rep a l’entrada de l’exposició, una preciosa Bromelia està acompanyada d’algunes espècies animals que trobaríem en un bosc tropical plujós a la selva de Costa Rica.

Threadfin morphology, de Paulo Presti, premis d’il·lustració científica d’Illustraciencia 7

Illustraciencia és un projecte coordinat pel MNCN-CSIC i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació i Fundació “La Caixa” . Des de fa més de deu anys, aquesta iniciativa ha convocat il·lustradors científics de tot el món en el seu Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista, acumulant milers de propostes, creant una comunitat de professionals i aficionats a aquesta disciplina i organitzant una gran varietat d’activitats per a tot tipus de públics on ciència i art s’uneixen per transmetre coneixement a la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *