La ciència de The Big Bang Theory

Post del soci: Toni de la Torre; Ramon Cererols

La Fundació Dr. Antoni Esteve edita un nou llibre amb el crític de sèries Toni de la Torre i l’expert Ramon Cererols que apropa la ciència a partir de la popular sitcom, que finalitza el pròxim 16 de maig.

 

The Big Bang Theory és la sèrie protagonitzada per científics de més èxit de la història de la televisió, en bona part gràcies al seu protagonista, Sheldon Cooper. Els guionistes d’aquesta sitcom nord-americana han aconseguit que la ciència sigui omnipresent en el dia a dia dels personatges, començant pel propi títol de la sèrie o a través d’una fórmula escrita en una pissarra de l’apartament d’un d’ells o, de manera més directa, quan el Sheldon investiga per què els electrons no tenen massa quan viatgen a través del grafè.

Ara, uns dies abans de que la sèrie arribi al seu final definitiu després de 12 temporades i un gran reconeixement internacional, la Fundació Dr. Antoni Esteve presenta La ciencia de The Big Bang Theory, un llibre de divulgació en què el crític de sèries Toni de la Torre i l’expert Ramon Cererols analitzen alguns dels conceptes científics que es tracten a la comèdia. Conceptes tan complexes com el bosó de Higgs, la mecànica quàntica, l’antimatèria o la teoria del multivers però que la sèrie ha ajudat a popularitzar. Els dos autors d’aquesta nova publicació van realitzar una conferència el 2 d’abril passat al CosmoCaixa de Barcelona.

Els guionistes de The Big Bang Theory compten amb l’assessorament de científics com el físic David Saltzberg, professor de la Universitat de Califòrnia, per assegurar que els guions no contenen cap error. El respecte i el rigor amb què es tracten els temes científics són la clau per entendre per què la comunitat científica va rebre la sèrie amb els braços oberts, i que eminències com Stephen Hawking hagin participat a la ficció interpretant-se a sí mateixos. També és la base del potencial que té The Big Bang Theory per a la divulgació científica.

 

Els espectadors de la ficció que no tenen uns grans coneixements científics tenen amb ella una oportunitat per interessar-se per tots els conceptes que apareixen a la sèrie i que potser no saben en què consisteixen. El Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve vol ser el peu per a que aquests espectadors vagin més enllà i, a partir de moments concrets de la sèrie, aprofundeixin en el món de la ciència, adquirint nous coneixements.

Conceptes com els quarks, els bosons, la matèria fosca o la relativitat es tracten en aquest llibre amb sentit del humor, recolzats per les enginyoses frases d’en Sheldon Cooper i la resta de personatges, però també amb rigor, fidels a l’esperit d’una sèrie que ha fet riure a milions d’espectadors al mateix temps que ha obert una porta al coneixement científic per a que entrés a les llars de tot el món.

La ciencia de The Big Bang Theory es pot sol•licitar i descarregar de forma gratuïta a través de la pàgina web de la Fundació Dr. Antoni Esteve: https://www.esteve.org/libros/la-ciencia-de-the-big-bang-theory/ 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *