Torna el Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9 amb noves seus i activitats

Les ciutats de Sevilla, Màlaga, El Entrego (Astúries) i Beasain (Guipúscoa) s’uneixen al festival. A Barcelona les activitats tindran lloc del 8 al 10 d’abril

Barcelona, 9 d’abril de 2019. El Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9, el més gran que s’organitza a l’Estat en el camp de la divulgació de les nanotecnologies, torna un any més amb la participació de deu ciutats i més de quaranta centres de recerca coordinats des de la Universitat de Barcelona.

 

La trobada, que té el patrocini de BASF i Lubrizol-Lipotec, arriba a la quarta edició ampliant el nombre de seus i centres participants. Enguany s’incorporen Sevilla, Màlaga, El Entrego (Astúries) i Beasain (Guipúscoa) a les ciutats participants d’anys anteriors (Barcelona, València, Saragossa, Osca, Bellaterra i Madrid). També se supera el nombre de centres de recerca implicats -més de quaranta-, molts dels quals són referents en diversos àmbits de la nanotecnologia a l’Estat i a Europa.. En total, s’espera la participació de més de 15.000 persones entre públic general, estudiants i professionals.

 

La nova edició del festival està coordinada pels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) en el marc del projecte NanoDivulga. Amb la incorporació de nous escenaris, aquest any se supera el centenar d’activitats, una quarta part de les quals es faran a Barcelona.

Reptes tecnològics i imatges nanoscòpiques

Aquest any, des dels CCiTUB es proposen dues noves activitats: el joc-exposició «From Macro to Nano» i la dinàmica per aconseguir un repte tecnològic Challenge Nano.

«From Macro to Nano» és una mostra que recull imatges obtingudes principalment pels microscopis òptics i electrònics dels CCiTUB, en col·laboració amb el Laboratori de Nanoscòpia Electrònica (LENS) de la UB, el fotògraf Sergi Gómez i la divulgadora Mara Carmona, de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. Aquesta última s’encarregarà també del taller de microscòpia que acompanya l’exposició. L’objectiu és identificar les imatges obtingudes pels diferents microscopis, que van des d’escales associades al món macro (de l’ordre de centímetres i mil·límetres) a escales associades al món nano (entre 1 i 100 nm).

L’activitat Challenge Nano busca resoldre un repte global de futur (alimentació, medi ambient, energia) mitjançant eines de design thinking i coneixements de nanotecnologia basats en la teoria i l’experimentació.. Aquesta part experimental consisteix en una sèrie de tallers sobre materials estudiats des del punt de vista nanomètric que duran a terme investigadors del Departament de Ciència dels Materials i Química Física de la UB. La Societat Catalana de Nanociència i Nanotecnologia complementarà aquesta proposta amb un mural sobre el futur de la nanotecnologia.

A la ciutat de Barcelona, el gruix d’activitats es durà a terme a CosmoCaixa entre els dies 8 i 10 d’abril, organitzades pels CCiTUB i amb el suport de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB). Hi haurà activitats per a escoles de secundària, a més d’exposicions, demostracions amb productes nanotecnològics i realitat augmentada, i seminaris a càrrec d’investigadors, així com tallers relacionats amb els diversos camps de la nanociència.

Què és NanoDivulga

El projecte NanoDivulga arrenca el 2015 amb la voluntat d’acostar el món de la nanotecnologia i la nanociència a la ciutadania i al mateix temps posar en relleu les propietats úniques dels nanomaterials i les nanotecnologies. L’activitat va néixer en el marc de la Universitat de Barcelona impulsada pels Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB) amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i), l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia (IN2UB).

Activitats a CosmoCaixa Barcelona: http://www.ccit.ub.edu/CA/2019/act20190408.html

Web del Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9: https://10alamenos9.es/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *