QuinteScience: connectant societat, joventut i ciència

 

  • L’esdeveniment està pensat pel públic interessat en la ciència i els socis de QuinteScience, que són estudiants i professionals de tot el territori nacional.
  • Els socis visitaran instituts per mostrar als estudiants què poden esperar de la Universitat.
  • Hi ha diverses xerrades divulgatives curtes planejades per a la Science Night, i també es farà un Street Escape científic-cultural pels carrers de Barcelona.
  • Aquest any s’estrena el concurs de Flash Talks, i es continua amb noves edicions dels concursos de pòsters y fotografia científica.

 

QuinteScience és una associació juvenil formada per estudiants joves investigadors i professionals de tota Espanya. Els dies 15, 16 y 17 de març se celebrarà a Barcelona el seu tercer congrés nacional, el “III Encuentro QuinteScience” (EQS), que consistirà en una quinzena d’activitats científiques, divulgatives i lúdiques dirigides a un públic ampli.

Fotografia de grup de la gymkhana del II EQS, davant de l’Aljafería a Saragossa

 

Els joves que conformen aquesta associació pertanyen principalment a la branca de les ciències de la vida (medicina, biologia, bioquímica, biotecnologia), però cada vegada hi ha més físics, matemàtics, enginyers… i inclús algun advocat, filòsof o enòleg. Són gent molt inquieta, i la seva missió és fomentar l’interès de la societat en la ciència mitjançant la divulgació, per a promoure un progrés sostenible.

 

L’Associació QuinteScience va sorgir arran d’antics participants de l’Olimpíada Espanyola de Biologia, un certamen dirigit a estudiants de batxillerat. Prèviament a la constitució de l’associació, aquesta comunitat es reunia anualment als “Encuentros Científicos de Olímpicos Españoles de Biología” (ECOEB) que van concloure en la seva VI edició. Els EQS són hereus d’aquests ECOEB, i per tant aquest és el novè any consecutiu que s’organitza un esdeveniment d’aquest tipus i la primera vegada que es farà a Catalunya.

 

Després de l’èxit del I EQS a Oviedo i del II EQS a Saragos sa, pel III EQS s’han organitzat una quinzena d’activitats diferents, moltes de les quals seran obertes al públic. Entre elles destaquen els concursos de pòsters i fotografia científica, així com el concurs de Flash Talks, és a dir, xerrades divulgatives molt breus, una novetat d’aquest any.

 

També s’han organitzat conferències com la de Marta Giralt i Francesc Villaroya o la de Cedric Notredame, tallers, debats… així com visites científiques al sincrotró ALBA i al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i visites culturals per la ciutat de Barcelona i el Monestir de Montserrat.

 

Per a la nit del divendres 15, s’ha organitzat la Science Night, una de les activitats estrella de la trobada, que consistirà en diverses xerrades divulgatives en un bar a càrrec de Pablo Rodríguez, oceanògraf; Rafael Torrubia, psicòleg; i Mireia Ortega, bioquímica i neurocientífica; entre d’altres. Posteriorment es podrà participar en diverses activitats i jocs de taula als quals s’ha donat un gir científic.

 

A més a més, per a la tarda del dissabte, s’ha organitzat un Street Escape científiccultural pel Born i el Barri Gòtic de Barcelona, a través de l’aplicació AdventuriQ, perquè els assistents a l’EQS puguin conèixer la ciutat de Barcelona, la seva història i les seves costums; així com per interaccionar amb els vianants divulgant ciència.

 

No és la primera vegada que l’associació surt al carrer a divulgar, i amb aquestes activitats es reafirma que a la gent en realitat li encanta la ciència, però moltes vegades la percep com alguna cosa aliena perquè li presenten de forma àrida i creu que mai serà capaç d’entendre-la o de veure el seu impacte directe en la societat.

 

El III Encuentro QuinteScience no hauria estat possible sense la inestimable col·laboració de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de

Barcelona, la Societat Catalana de Biologia, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya, J. Uriach & Cia, AdventuriQ, Universitas, Blaucopies i l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

QuinteScience és una associació juvenil sense ànim de lucre i amb un gran compromís social, tot i que només porta dos anys constituïda. Ens complauria molt que ens ajudessin en la nostra causa amb un petit espai de difusió en el seu mitjà.

 

info@quintescience.es

quintescience.es

https://www.facebook.com/QuinteScience/

https://www.instagram.com/quinte_science/

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *