La Nit dels Museus torna per fer-nos gaudir de la cultura

A més d’exposicions, els museus ofereixen tallers, concerts i altres activitats.

El dissabte 19 de maig, els museus tornen a obrir les seves portes per acollir als visitants durant una nit màgica. De les 7 de la tarda a la 1 de la matinada, nombrosos museus ofereixen accés gratuït a les seves exposicions, tallers, concerts, visites guiades i altres activitats perquè el teu pla de dissabte s’ompli de cultura i oci. De la mateixa manera que en anys anteriors, des de l’Assoaciació Catalana de Comunicació Científica us convidem a passar aquesta nit envoltats d’espais on es respira ciència.

 

CosmoCaixa

 

Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona.

Tel. 93 212 60 50

www.laCaixa.es/ObraSocial

 

«Sala de la matèria»

3.500 m2 d’exposició permanent. L’Univers és fet de matèria que ha evolucionat, canviat i assolit diferents nivells de complexitat al llarg de 13.700 milions d’anys d’història. És l’edat de l’Univers! La història de la matèria ha tingut quatre grans etapes: de l’origen de l’Univers a l’aparició de la vida, de l’aparició de la vida a les primeres neurones, de les primeres neurones a la intel·ligència simbòlica i de la intel·ligència simbòlica a l’emergència de les civilitzacions. Quatre etapes que donen contingut als quatre grans àmbits de la sala: Matèria inerta, Matèria viva, Matèria intel·ligent i Matèria civilitzada. Visitant la Sala de la matèria podràs fer un recorregut per l’evolució de la matèria seguint les fites fonamentals de la història del nostre planeta.

 

«Bosc inundat»

A l’entrada del bosc trobaràs la informació necessària per aprofitar la visita amb les pistes per saber què mirar i com mirar i així comprendre la complexitat d’un ecosistema com la selva tropical. Mitjançant il·lustracions i textos manuscrits que emulen un vell quadern de camp d’un naturalista, s’expliquen nocions de l’ecologia de la selva amazònica amb exemples d’alguns organismes que l’habiten. S’exhibeixen, a més, col·leccions de llavors, insectes i peixos procedents del Museu Goeldi de Manaus, un interactiu on podràs escoltar els sons produïts per 20 animals amazònics i un multimèdia amb la informació sobre els animals que viuen a la instal·lació del Bosc inundat, entre altres coses. Les selves tropicals són un tresor mediambiental i científic. Contenen el 50 % de la biodiversitat del planeta. Són espais extraordinàriament rics, però alhora molt febles, i cal preservar-los. Per mantenir l’equilibri del bosc, cal observar-lo, conèixer-lo i investigar-lo.

 

«T. REX a CosmoCaixa»

Et presentem la Trix, el Tyrannosaurus rex que un equip holandès va trobar a Montana. Es tracta d’un esquelet molt complet i ben conservat. L’esquelet fossilitzat de la Trix és excepcionalment complet; se n’han conservat més de la meitat dels ossos, cosa que el converteix en un dels tres esquelets més complets que s’han descobert mai. I encara resulta més extraordinari que els ossos no s’hagin deformat. Es tracta d’un exemplar adult, possiblement femella i un dels més grossos que s’han trobat mai. La Trix va tenir una vida plena d’incidents. Molts dels seus ossos presenten senyals d’infeccions, fractures i altres tipus de lesions. Com interpreten aquestes dades els paleontòlegs? Quan va viure la Trix? Com és que està tan ben conservada? Com s’alimentava?… La visita a l’exposició permetrà descobrir aquestes i moltes altres qüestions sobre el fascinant món d’aquests gegantins animals que fa 67 milions d’anys van poblar un món ben diferent de l’actual.

 

«La bellesa de l’Univers»

La contemplació del cel nocturn, ja sigui a ull nu o amb l’ajut de telescopis, és una de les experiències més intenses i gratificants que podem dur a terme. La bellesa dels astres fascina a grans i a petits per igual, i es una font inesgotable d’inspiració. Sota el títol genèric de La bellesa de l’Univers, presentem dues visions singulars del Cosmos: Anys Llum i Altres Mons. Anys Llum, obra de la reconeguda artista catalana Eugènia Balcells, ens convida a explorar l’espai, el temps i les intimitats de la matèria de la mà de la llum, la nostra principal font d’informació. I amb Altres Mons, el fotògraf i cineasta nord-americà Michael Benson ens mostra la increïble diversitat dels mons que constitueixen el nostre Sistema Solar, gracies a una col·lecció de fotografies espectaculars obtingudes per la NASA i tractades per l’autor. Art i ciència combinades en una exposició única i que, de ben segur, no us deixarà indiferents. 

 

ACTIVITATS:

 

A les 19 h

Al Planetari El cel de la Cloe

T’agradaria veure el cel d’una nit estrellada, quan es fa fosc a la ciutat? La Cloe ens vol ensenyar a tots les coses sorprenents que hi ha al cel. Coneixeràs el Sol, amb els seus raigs lluminosos; la Lluna, que es pot veure tant de dia com de nit, i les estrelles, de diferents colors, mides i edats. Sabies que les estrelles sembla que s’agrupen formant figures que anomenem constel·lacions? T’agradaria descobrir aquest fantàstic món ple d’herois, déus i monstres? I la Cloe tampoc no s’oblida dels planetes que donen voltes al voltant del Sol… Un programa que encantarà els més petits i els convidarà a mirar el cel amb uns altres ulls. Programa produït en col·laboració amb el Planetario de Madrid. Edat recomanada de 3 a 7 anys.

Durada: 25 min

 

De 20 a 1 h

Taller d’observació astronòmica

Nit d’observació del firmament. Amb prismàtics i telescopis, quan es pongui el Sol, podràs veure Venus i Júpiter, i per als que ens acompanyin fins a ben entrada la nit Saturn també serà visible. Sota el guiatge d’aficionats i especialistes de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, tindràs l’oportunitat d’observar els astres visibles quan es pongui el Sol. A més, durant l’observació, i sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, els experts, amb prismàtics i telescopis, t’ajudaran a reconèixer estrelles dobles i objectes del cel profund (cúmuls, nebuloses…), a descobrir com es fa servir un planisferi i a observar els diferents tipus d’astres. A càrrec de: ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona.

 

De 19 a 1 h

Espectacle Fantàstic Físic Feynman

Vine a CosmoCaixa a endinsar-te en la figura de Richard Feynman, en el centenari del seu naixement. Podràs veure de manera teatralitzada els fets rellevants de la seva biografia i de les seves aportacions científiques, especialment en l’àmbit de la nanotecnologia. Aquest any 2018 celebrem el centenari del seu naixement. I és aquí on entres tu, que estàs a punt de conèixer Feynman, el físic polifacètic: nen curiós, físic teòric, Premi Nobel, educador, bromista, enamorat, tocador de bongos, desvergonyit, autodidacte o, simplement, un geni. Un dels pocs personatges de la història que han transcendit els límits de la ciència per convertir-se en una celebritat popular, en una icona. Quin Feynman t’agrada més? Descobreix els diferents capítols de la vida de Feynman per diferents espais de CosmoCaixa.

Durada: 30 min

 

De 19 a 22 h

Taller Posa el teu nom en colors

Vine a conèixer la bellesa de l’Univers i observa la peça Anys llum de l’artista Eugenia Balcells, la qual ens presenta una taula periòdica dels elements feta a partir dels colors que conformen la llum. Descobreix com s’escriu el teu nom, a partir dels colors que entre vosaltres haureu definit com la vostra taula periòdica. El resultat: t’enduràs una xapa amb el teu nom! Activitat recomanda a partir de 6 anys.

Cada hora. Durada: 45 min

 

De 20 a 23 h

Sessions de planetari L’univers fosc

Un fascinant programa de planetari a cúpula completa en 2D i desenvolupat pel prestigiós American Museum of Natural History. Mitjançant escenes increïblement detallades del cosmos i exquisides representacions basades en dades reals d’alguns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, el programa ens revela, d’una manera rigorosa però a la vegada amena, com ha progressat el nostre coneixement sobre l’Univers al llarg dels anys, i explora les grans preguntes a les quals la cosmologia actual ha d’intentar donar resposta, com ara quina és la naturalesa de la misteriosa «matèria fosca» o què és l’encara més enigmàtica «energia fosca». Edat recomanada a partir de 10 anys.

Cada hora. Durada: 35 min

 

De 20 a 22 h

Taller Empremtes de la llum

En aquest taller pretenem descobrir la informació física que s’amaga dins de la llum que ens arriba dels diferents objectes que ens envolten.

Cada hora.

 

Font: Agenda Obra Social La Caixa

 

Jardí Botànic – Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

Parc de Montjuïc

Doctor Font i Quer, 2

08038 Barcelona

Tel. 93 256 41 60

http://museuciencies.cat

 

«Totes les mediterrànies del món»

El Jardí Botànic vol mostrar la gran similitud dels paisatges californians, xilens, sud-africans i australians amb els de la conca mediterrània mitjançant una àmplia representació d’espècies vegetals de clima mediterrani. A la Nit dels Museus, podreu visitar una part del recorregut del jardí.

 

ACTIVITATS:

 

De 19 a 24 h

Llums i ombres al Jardí Botànic

Visites guiades de la mà dels Amics del Botànic.

 

Museu Agbar de les Aigües

 

Ctra. de Sant Boi, 4-6

08940 Cornellà de Llobregat

Tel. 93 342 35 38

www.museudelesaigues.com

 

El Museu Agbar de les Aigües és un museu dedicat a l’aigua, que vol promoure’n el coneixement i els valors des d’una experiència vital, d’aprenentatge i lúdica. El Museu ocupa els edificis modernistes de la Central Cornellà, la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de l’aqüífer del Baix Llobregat i abastir així Barcelona. Avui dia, la Central Cornellà continua fent la mateixa funció que ara fa un segle, i la instal·lació hidràulica de vapor original conviu amb les modernes bombes d’impulsió. Així doncs, el Museu és també, al mateix temps, una indústria en funcionament, un lloc on passat i present s’entrellacen sobre un substrat comú: l’aigua subterrània. Però per sobre de tot, el Museu és un espai viu, concebut perquè hi aflorin les diverses manifestacions i aproximacions a l’aigua, a través d’una oferta d’exposicions i activitats per a tots els públics.

 

ACTIVITATS:

 

De 19 a 0.30 h

Visites comentades al Museu amb l’exclusiva de visitar el refugi antiaeri de la Guerra Civil situat a la Central Cornellà

Durada: 45 min

 

De 19 a 0 h

Water & Rol joc de rol en viu

Durada: 1 h (aproximadament)

 

A les 20.15, 22.15 i 0.15 h

Posada en moviment de la màquina de vapor

Durada: 15 min

 

A les 21 i 23 h

Concert de Lessus

Durada: 45 min

 

Més informació a la web de la Nit dels Museus de l’Ajuntament de Barcelona. 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *