Falling Walls

Post del soci, per Cristina Junyent

Cristina Junyent, Barcelona, 2017. La Falling Walls Conference a Berlín és una trobada que commemora la caiguda del mur de Berlín, fet que fa vint-i-vuit anys va canviar la història de la ciutat i més enllà. Coincidint amb la data, des de 2009 reconeguts científics d’arreu del món exposen la recerca que respon a la pregunta: «quins han de ser els propers murs en caure?». 

El primer terç de novembre, doncs, Berlín s’omple de ciència: comença amb la Setmana de la Ciència i segueix amb Falling Walls. Enguany ha tingut un enfocament especialment polític, plantejada com una continuació de la marxa global per la ciència de l’abril, com a resposta a les polítiques d’alt nivell contra les evidències científiques o contra els científics; es reivindicava doblement el paper cabal de la ciència per a la societat. 

 

També es va posar alerta en la falsificació del coneixement, la proliferació de notícies falses (fake news). Dos-cents participants es van fotografiar davant de la Porta de Brandenburg subjectant una pancarta que deia «Alternative facts stop here». 

 

Alternative facts – Falling Walls Foundation

 

Al tocar de la porta de Brandenburg

 

Les iniciatives per fer caure murs comencen a presentar-se el vuit de novembre a l’Acadèmia de les Arts i a l’Ambaixada Britànica, dos edificis propers a la Porta de Brandenburg reconstruïts després de la guerra. Hi participen polítics, periodistes, promotors i altres actors socials.

 

Falling Walls Lab és un fòrum on cent científics joves de diverses institucions d’arreu presenten la seva recerca de forma molt animada i només en tres minuts (incloses preguntes i respostes!). Són els guanyadors del premi International FWLab a què està vinculada la seva institució i a Berlín van a la final. Els tres guanyadors van ser un investigador de Malàisia, per la proposta de tractar les aigües residuals; una altra de la Índia, per controlar les malalties transmeses per mosquits, i una altra d’Àustria, per diagnosticar precoçment el càncer d’ovari. 

 

D’Espanya va participar Reyes Salas Fernández, de la Universitat de Sevilla i del Institut Max Planck d’Ornitologia, que va quedar finalista a Madrid. I, de Barcelona, Emre Ozan Polat, de l’ICFO, amb un projecte basat en nanotecnologia per monitoritzar paràmetres vitals mitjançant dispositius adherits a la pell, guanyador de la final que es va fer a la UPF. 

 

Falling Walls Lab: The Falling Walls Lab winners 2017- Falling Walls Foundation

 

 

Falling Walls Venture és una acció paral·lela, que dóna veu als murs que volen trencar vint investigadors i innovadors de start-ups vinculades a institucions acadèmiques. Les propostes de capital risc s’enfronten a un jurat internacional durant deu minuts. El públic era notòriament diferent al del Lab!

 

Hi havia propostes per produir tinta biodegradable feta d’algues; vehicles elèctrics de càrrega superràpida; un mètode per eliminar els contaminants de les aigües residuals per electrocoagulació; plantes que fan més eficients els jardins urbans; molècules que re-programen el sistema immune d’un pacient amb càncer… Va guanyar el projecte JeNaCell, nominat per Evonik Industries, que proposa nanotecnologia per vehicular productes dermatològics.


Prop del riu

 

L’endemà hi ha la Falling Walls Conference pròpiament. Té lloc a Radialsystem V, una antiga fàbrica rehabilitada al costat del riu Spree. Durant la FWC científics de diversos llocs del món expliquen la recerca que vol trencar murs.

 

Ens van parlar de l’efecte de la manca de son en les reaccions de la vida quotidiana, una fatiga més perillosa que conduir begut i que obre la porta a nous estudis sobre salut mental. Sobre la resistència a antibiòtics, un tema recurrent en altres murs que es volen trencar. De les «illes» de plàstic que suren en els oceans amb els nostres residus; de la corrupció d’alt nivell, o del problema de la ràpida urbanització en països del sud que, donarà lloc a grans bosses de barris perifèrics, no només amb habitatges en precari, sinó a vides en precari.

 

Falling Walls Venture: Falling Walls Science Start-up of the Year 2017- Falling Walls Foundation

 

 

Més enllà dels murs

 

Falling Walls és un projecte que va més enllà de la pròpia trobada. Promociona Berlín com a centre de ciència, al mateix temps que es reconcilia amb el seu passat: són capaços de donar una volta a la història promovent el coneixement científic. Per què? Se cita Carl Sagan: «La ciència no és perfecta. Només és una eina. Però és, de lluny, la millor eina que tenim.» Per comprendre i millorar el món.

En un nivell més personal, Falling Walls proporciona recursos, consells per parlar en públic, especialment adreçat a joves noies científiques, que afavoreixen un format àgil, amè i concís per comunicar ciència. Promocionen la participació d’escoles. I de periodistes. Mitjançant beques que l’EUSJA va distribuir entre les entitats professionals de comunicació científica que hi pertanyen, com és el cas de l’ACCC, vaig tenir l’oportunitat de participar!

 

La Fundació Falling Walls està finançada pel Ministeri d’Educació i Recerca del Govern Federal d’Alemanya i moltes altres institucions, entitats i personalitats. La trobada és una plataforma internacional única per promoure la ciència i la tècnica que busquen fer caure nous murs. Marxem amb la pregunta: quins seran els pròxims murs en caure?

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *