Resum de la llista de distribució

Els temes més comentats al desembre

La llista ja ha demostrat en diferents ocasions ser un bon espai per obtenir suggeriments. S’hi va dirigir una consulta sobre cursos de comunicació científica i, d’entre les respostes, figuren el projecte europeu de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) RRI tools, amb cursos de recerca i innovació responsables; la plataforma Coursera; l’oferta de la Fundació Esteve o s’hi va recomanar el Màster d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i estudis similars per a cursar en diferents universitats estatals.

Una altra consulta que s’ha fet al desembre ha estat si es coneixia algun web on pacients puguin compartir dubtes sobre salut. Entre els suggeriments trobem patientslikeme.com i patientpower.info.

 

I precisament una qüestió de salut ha estat un dels temes més comentats. Una llistaire ha consultat què hi ha de científic en la hipersensibilitat a la radiació de camps elèctrics, arran d’un mareig sofert en visitar les instal·lacions del supercomputador Mare Nostrum. La pròpia participant va anticipar que era conscient que moltes persones no donen credibilitat a aquesta realitat: «Sé que molta gent no creu en la hipersensibilitat a les radiacions, i diuen que les molèsties que produeixen en algunes persones es deuen a l’efecte nocebo.». Una altra participant va indicar que, com a mostra, la sensibilitat química múltiple (SQM) sí que està reconeguda com a malaltia. Un altre membre de la llista va confirmar que «les hipersensibilitats no són un producte de la imaginació de la gent, sinó simples respostes fisiològiques. […] No hi ha cap raó per pensar que les hipersensibilitats químiques o les radiacions no tenen base fisiològica, el que passa és que no s’han descobert els mecanismes que les provoquen.»

 

Una de les informacions més comentades del desembre va ser el Premi Òmnium de Comunicació atorgat a l’equip del programa de Televisió de Catalunya de divulgació científica Quèquicom. Un bon grapat de participants de la llista va felicitar l’equip del programa dirigit per Jaume Vilalta, soci i membre de la junta de l’ACCC. I també dins del mes de desembre el programa va ser guardonat amb el Premi Nacional de Recerca en la categoria de comunicació científica.

 

Una altra de les felicitacions del mes ha estat per a un altre programa de televisió. En aquest cas, per l’estrena d’Animalades, a la desconnexió catalana de La 2 de TVE el 28 de desembre a les 18h45. L’espai, presentat per la sòcia de l’ACCC Evelyn Segura, «viatja als racons més icònics de Catalunya per descobrir a l’espectador els misteris de la fauna i la flora autòctones.»

 

De l’1 al 31 de desembre s’han enviat 178 missatges a la llista. En cas de voler participar als debats, començar-ne de nous o simplement estar a l’aguait del que s’envia, podeu inscriure-us-hi seguint les instruccions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *