Resum de la llista de distribució

Els temes més comentats al novembre

La Junta de l’ACCC i molts membres de l’Associació van felicitar els socis Cristina Saez i Jaume Vilalta, guanyadors de la vuitena edició del Premio Boehringer Ingelheim al Periodismo en Medicina, juntament amb l’Agencia SINC. Saez va ser guardonada pel reportatge Nuevas estrategias en la guerra al cáncer -publicat a Magazine– i Jaume Vilalta -amb el seus col·laboradors Georgina Pujol i Lluís Baldomero del programa QuèQuiCom de TVC- per l’emissió del reportatge Disruptors endocrins, falses hormones. Molts socis també van felicitar Xavier Duran, guanyador del 32è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra L’individu transparent. Dels raigs X al Big Data, tot just quan començava la Setmana de la Ciència.

Un tema que va rebre força comentaris va ser un article sobre la troballa d’imatges directes d’ones magnètiques per part d’un grup d’investigadors de la Universitat de Barcelona. Les aportacions destacaven la dificultat de parlar de temes científics i ones magnètiques i, a més, haver-les de traduir de l’anglès per fer-les entenedores. Els llistaires també van destacar la conferència del catedràtic de Física Teòrica de la Universitat del País Basc José M. Martín Senovilla sobre relativitat general, que va oferir el passat 4 de novembre i que podeu veure en aquest vídeo.

 

Una altra proposta amb molt bona acollida va ser el festival de filosofia Barcelona Pensa promogut per la Universitat de Barcelona, amb el qual es va obrir un debat sobre el fet que la filosofia encara tenia molt de recorregut. També s’hi va afegir una crítica a la sèrie Merlí de TV3 que, segons una de les llistaires, posa èmfasi en el conflicte entre ciència i filosofia tot i que, segons ella, la ciència no podria viure sense la filosofia.       

 

Un altre tema d’interès va ser l’estudi sobre violència de gènere que es va publicar a la revista Frontiers in Psychology. Una de les crítiques apuntava que l’estudi s’havia basat en una hipòtesi no contrastada: la identificació avançada de la violència implica menys violència. Alhora, aquesta hipòtesi es posava en dubte ja que si es preveu un acte violent, per què la dona és agredida igualment?

 

Arran d’un article publicat a La Vanguardia sobre l’escot de Christina Aguilera al lliurament del premis científics de Breakthrough Prize a Berkeley, es va ironitzar sobre la idea de convidar cantants i personatges mediàtics als premis Joan Oró. Seguint amb el lliurament de premis, la Societat Catalana de Matemàtiques -filial de l’Institut d’Estudis Catalans- va lliurar el Premi internacional Barcelona Dynamical Systems 2015 a Alberto Enciso i Daniel Peralta-Salas, investigadors de l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT) per l’article Existence of knotted vortex tubes in steady Euler flows, publicat a la revista Acta Mathematica. També van tenir un reconeixement ex aequo  Marcel Guardia, Pau Martin i Tere M. Seara, professors de la Universitat Politècnica de Catalunya, per l’article Oscillatory motions for the restricted planar circular three body problema, publicat a la revista Inventione Mathematicae. Els articles es van poder llegir de forma gratuïta durant una setmana.

 

Arran d’una exposició, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Museu Blau va publicar un article sobre metalls pesants i es va obrir un debat per aclarir l’ambigüitat d’aquest concepte en el món de la química. Altres temes de debat van centrar-se en el nou canal de Youtube de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i la creació del web Una ciència al món.

 

Si voleu conèixer temes com aquest o directament plantejar-los podeu inscriure-us a la nostra llista de correu: entre l’1 i el 27 de novembre ha rebut 223 missatges.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *