Resum de la llista de distribució

Els temes més comentats a l’octubre

Un dels primers temes del mes que va provocar comentaris ha estat un nou programa televisiu de ciència. Es tracta del programa ADN Max al canal Discovery Max, que es va estrenar el passat 4 d’octubre. en el seu equip hi ha el soci Dani Jiménez, que fa experiments científics en un format que combina ciència i humor conduït pel periodista Xavier Sardà. Diferents membres de la llista de correu li han desitjat sort i donen la benvinguda a un nou espai que té la ciència com a protagonista.

Una altra de les recomanacions d’octubre ha estat la fira de Ciencia en acción que va tenir lloc el 16 i 17 d’octubre a Viladecans amb «més de 80 participants provinents d’arreu de l’Estat entre investigadors, professors i alumnes i divulgadors científics, entre d’altres».

 

Més recomanacions però en matèria de formació. Una llistaire va fer una crida sobre cursos de biologia -i en extensió d’altres ciències- i d’entre les recomanacions, rescatem els suggeriments per no perdre de vista les ofertes del Col·legi de Biòlegs de Catalunya o del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, així com les activitats que poden oferir alguns centres cívics. També s’hi va incidir en aprofitar la formació en línia que ofereixen els Massive Open Online Courses (MOOCs): un participant de llista va recomanar-ne les plataformes EdX, Coursera, Future Learn, Miriada X, i -d’àmbit català- UCATx.

 

Un dels protagonistes a l’octubre ha estat Pere Jaume Esteve. Un membre de la llista ha compartit que al diari digital valencià La Veu s’ha publicat una biografia d’aquest metge i humanista, i professor de l’Estudi General de València a mitjans del segle xvi. «Des del segle xviii Esteve dóna nom al gènere botànic Stevia i en l’actualitat també a l’estèvia, l’edulcorant d’origen natural que està revolucionant el mercat agroalimentari», va aclarir el llistaire.

 

Dedicar-se a una professió en la qual no es té formació reglada es pot considerar intrusisme professional? Arran de l’oferta d’una feina de traducció, es va reflexionar sobre el fet que hi ha professions -com ara la traducció o el periodisme- que poden ser realitzades amb professionalitat per persones sense la corresponent formació universitària, tenint en compte que potser alguns professionals fins i tot les realitzen des d’abans que existís la titulació universitària.

 

A la llista també es va parlar de cinema. The Martian (traduïda a l’Estat com a Marte) ha estat motiu de recomanació per les seves imatges del planeta vermell i pel paper del seu protagonista -encarnat per Matt Damon-. Algú va aprofitar per compartir aquest article sobre el film de l’astronauta Pedro Duque.

 

Quina ha estat la notícia científica més mediàtica dels últims 30 o 40 anys? es preguntava un llistaire. Més d’un li va respondre que la de la clonació de l’ovella Dolly, però algú altre creia que la notícia de 2012 sobre el bosó de Higgs havia tingut encara més ressò en els mitjans. Si voleu conèixer respostes a preguntes com a aquesta o directament plantejar-les, podeu inscriure-us a la nostra llista de correu. De l’1 al 31 d’octubre s’hi van enviar 203 missatges.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *