Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al juliol

Un dels temes que ha continuat portant cua els primers dies de juliol ha estat el suposat comentari masclista del Nobel Tim Hunt, qui es va mostrar a favor de la separació de dones i homes al laboratori per evitar distraccions, tal i com podeu llegir en el resum de juny publicat al nostre web. El llistaire que va compartir aquest tema al juny va continuar amb el debat aportant que el «Daily Mail ha escrit un llarg article qüestionant l’honradesa de la periodista que va fer el tweet original en el qual es va explicar el que va dir Sir Hunt, Connie St. Louis.». El propi membre de la llista va afegir-hi que «tant l’Association of British Science Writers (ABSW) com la City University han sortit en defensa de St. Louis.». Arran d’aquest fet també hi va haver qui va opinar que «s’havia desacreditat injustament a Sant Louis» i s’havia fet d’aquesta polèmica una «bola de neu.». Arran d’aquest fil temàtic es va compartir que «el projecte genderedinnovations.stanford.edu proposa una abundant llista d’exemples de coneixements científics nous i valuosos que s’han assolit justament gràcies al fet de tenir en compte el sexe i el gènere en tots els aspectes de la investigació» o que «a la UB es va fer un debat sobre sexisme al llenguatge.». Entre els llistaires no hi ha unanimitat si un científic com Hunt hauria de dimitir o no de determinades responsabilitats arran d’aquesta mena de comentaris.

Entre altres temes que han despertat interès destaquen els cafès científics que organitzarà la Fundació Ciència en Societat -de la qual és presidenta la sòcia Cristina Junyent-la vinent tardor com ara La complexitat abordada pel supercomputador Marenostrum; Alba, una nova forma de mirar la matèria; Què i com s’estudia a l’Antàrtida o Les tècniques forènsiques actuals. Hi ha més informació al web de la Fundació: cienciaensocietat.org.

 

Al juliol també ha estat compartit amb la llista de correu un petit documental sobre la biòloga Lynn Margulis, realitzat per Carme Puche amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, i on reflexionen sobre la científica nord-americana, entre d’altres membres de l’ACCC.

 

Aquest mes també hi va haver alguna discrepància arran d’alguna nota de premsa rebuda com és la titulada El suplement alimentari contra la tuberculosi produït per l’spin-off Manremyc de Germans Trias es vendrà a l’Índia el 2016. Un membre de la llista va apuntar-ne que «Les dades d’efectivitat-seguretat […] provenen d’un assaig clínic amb 51 participants, 21 dels quals eren malalts. […] Al meu pobre parer, aquestes dades em suggereixen que més que un assaig clínic el que s’ha fet és una prova pilot i per tant no sé com de sòlides poden ser les dades d’efectivitat i seguretat i més quan s’han obtingut en una població que suposo del nostre entorn i no de l’Índia i Nepal, on es vol comercialitzar.»

 

En aquest mes la llista ha estat font d’inspiració per a la revista Investigación y ciencia per preparar un article sobre «ensenyament de les ciències en el qual es parla (de manera genèrica) dels projectes de col·laboració entre centres educatius i centres de recerca.». Entre els suggeriments, els projectes «Escoles Tàndem i aliances Magnet, que realitzen justament aquest tipus de col·laboracions entre centres tant de primària com de secundària i centres de recerca entre d’altres institucions.»

 

Els llistaires també es van fer ressó dels premis de Ciencia en Acción als socis Jaume Vilalta i Jordi Mazón esmentats en una notícia del butlletí de juliol.

 

A data 21 de juliol, s’han enviat 137 correus electrònics a la llista en el que va de mes. Si encara no en formes part, apunta’t consultant el següent enllaç.

 

Valoració de la llista

Al juliol es va recordar que els llistaires encara són a temps de participar en l’enquesta que ha preparat la Junta de l’ACCC per conèixer l’opinió sobre el funcionament de la llista. Es tracta d’un breu qüestionari en línia que es pot trobar aquí. El termini per participar-hi és el 31 de juliol.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *