Un il·lustrador colombià guanya la 3a edició d'”Il·lustraciència”

Han participat un total de 424 propostes, amb gran presència d’il·lustradors de diferents països

La tercera edició d’Il·lustraciència, premi internacional de la il·lustració científica organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i patrocinada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i el Ministerio de Economía y Competitividad, ha tancat amb un total de 424 propostes. Dels treballs presentats, el jurat professional en va seleccionar 40 per a l’exposició itinerant que acolliran diverses ciutats espanyoles i hi formaran part del catàleg virtual. Les obres seleccionades es poden consultar en la galeria Google Open Gallery del projecte.

En aquesta edició s’han presentat il·lustradors de 34 països, les propostes dels quals han versat sobre botànica, anatomia o fauna, entre d’altres. En aquesta edició destaca la presència d’il·lustradors espanyols (amb 133 obres presentades), colombians (38), russos  (34), mexicans (28), argentins (28) i brasilers (24). “Moltes de les il·lustracions que hi han participat podrien aparèixer a llibres de text o revistes especialitzades per la seva qualitat, tant per la qualitat del dibuix com pel contingut científic”, explica Miquel Baidal, coordinador de la iniciativa.

 

 

Il·lustració de Jorge Ignacio Mesa Álvarez (Colòmbia), proposta guanyadora del premi del jurat de la tercera edició d’Il·lustraciència

 

L’il”lustrador colombià Jorge Ignacio Mesa Álvarez ha guanyat el primer premi de la tercera edició d’Il•lustraciència, consistent en 600 euros, amb l’obra que mostra l’escarabat arlequí (Acrocinus longimanus), membre de la família Cerambycidae i també conegut com a escarabat longicorni. “Aquest particular hexàpode es distribueix des del sud de Mèxic fins a Brasil, té un dimorfisme sexual bastant característic, ja que els mascles tenen les potes anteriors bastant més llargues que les femelles”, va explicar l’il·lustrador.

 

El jurat d’il·lustraciència va seleccionar les 40 propostes que formaran l’exposició itinerant i el catàleg virtual segons la seva qualitat, capacitat comunicativa i rigor científic. Entre aquestes obres, el públic ha seleccionat, amb més de 770 vots, l’obra Psalidognathus friendii, de l’il·lustrador venezolà Astolfo Mata Betancourt, guanyadora del premi del públic, consistent en 200 euros.

 

Psalidognathus friendii, obra d’Astolfo Mata Betancourt (Veneçuela), obra guanyadora del premi del públic

 

El jurat professional també va atorgar mencions especials a les il·lustracions Azucena atigrada (Lilium lancifolium) de Lucía Gómez Serra (Espanya); Protea sp de Jose Carlos Menezes  de Souza (Brasil); Lucanus cervus de Luis Montes (Espanya), i Nopalea de Cynthia Daniela Guzmán Méndez (Mèxic).

 

Els premis estudiants van ser per les obres Reconstrucción de Allosaurus fragilis, de Cristian Plaza (Espanya), que rebrà una tablet Wacom Intuos Pro M i Codium tomentosum de Laura García Giráldez (Espanya) i que rebrà una tauleta Wacom Intuos Pen & Touch S.

 

Sebastes norvegicus, obra de la il·lustradora Meritxell Campos Canudas (Espanya), una de les obres seleccionades en la categoria d’estudiant

 

Entre els premis formatius, la il·lustradora Meritxell Campos Canudas (Espanya), amb la seva obra Sebastes norvegicus, podrà escollir entre 10 matrícules d’unitats de formació disponibles del Curs de Formació en Il·lustració Científica, durant el curs lectiu 2015-2016,  que serà d’entre dues a tres setmanes intensives a la Universidade de Aveiro (Portugal).

 

Alessandro Cândido (Brasil), amb l’obra Cattleya elongata, ha sigut guardonat amb una estada de pràctiques al Laboratori d’Il·lustració Científica Dbio./Universidade de Aveiro, de dues setmanes de durada màxima, durant el curs lectiu 2015-2016, coordinades per l’il·lustrador Fernando Correia.

 

Williams Jose Toledo Sosa (Veneçuela), amb l’obra Vespula germanica, ha rebut una matrícula  de pràctiques per una estada d’una setmana en el mateix Laboratori d’Il·lustració Científica de la Universidade de Aveiro.

 

El curs de Transmiting Science ha sigut atorgat a Teresa Such Ferrer (Espanya) per l’obra Ambystoma mexicanum, i el curs a l’escola Joso s’ha concedit a Canis lupus occidentalis (Etapes de creixement), de Miren Leyzaola (Espanya).

 

Els autors de les següents il·lustracions han estat  designats com a suplents per assistir als cursos en cas que els guardonats declinessin els premis:

Achillea millefolium – Jemiina Emilia Halonen (Finlàndia)

Necrobia Rufipes – Ana Calheiros da Cunha Duarte Soalheiro (Portugal)

Ciclo de vida de una bacteria social – Elena García Bravo (Espanya)

Frieseomelitta varia – “Marmelada Amarela Brava” – Marcelo Leite Ianhez (Brasil)

 

 

La imatge gràfica d’aquesta edició està composta per dues aus amb la il·lustració de la gralla (Corvus monedula), cedida per Carles Puche, i un colibrí (Trochilus buffon) cedida per Enrique Molina.

 

L’exposició de la tercera edició d’Il·lustraciència es podrà visitar durant el quart trimestre de 2015 a Barcelona. També es presentarà en diferents ciutats de l’Estat, com ara a Madrid, La Corunya  i Les Palmes de Gran Canària. L’organització posa a disposició de les entitats que ho sol·licitin dues còpies de l’exposició per a la seva itinerància: http://illustraciencia.cat/ca/exposicions/

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *