Presentació d’un mapa de Poblenou amb un cens dels seus espais i aspectes fet per la ciutadania

Projecte “Km2 del Poblenou (CitizenSqKm)”, un experiment educatiu, periodístic i de participació ciutadana al barri barceloní

“Creiem que en el kilòmetre quadrat que el rodeja, un infant pot aprendre el que li cal per ser feliç; i per ser-lo, un adult ha de poder incidir i canviar el kilòmetre quadrat que el rodeja”, explica Narcís Vives, qui ha estat treballant en projectes educatius vinculats al territori des de fa molts anys. Partint d’aquesta idea, el 4 de maig, a les 18.30, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10, 1r de Barcelona) acollirà la presentació de Km2 del Poblenou CitizenSqKm, un experiment educatiu, periodístic i de participació ciutadana que està en marxa en el barri barceloní del Poblenou, a càrrec del propi Vives, de l’empresa Itinerarium, especialitzada en el desenvolupament d’aplicacions de geolocalització, i Mònica Garriga, d’IGOPnet – l’àrea d’Internet, Política i Comuns de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-, amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Un dels mapes de la iniciativa (imatge: blog.citizensqkm.net)

 

Km2 del Poblenou CitizenSqKm és un mapa on la ciutadania del Poblenou està fent un cens d’espais i aspectes que hi ha al barri, com ara institucions, entitats, comerços, edificis històrics, plantes, temperatures, entre d’altres, amb l’objectiu de sobreposar informació vinculada al territori i classificada segons autor, font i temàtica.

 

“Un dels objectius del periodisme ha de ser ajudar els ciutadans a sentir que tenen la capacitat d’incidir en el seu entorn; si posem la tecnologia a disposició de les comunitats, des de la proximitat, de manera local, potser ho aconseguirem”, opina Mònica Garriga, qui va ser corresponsal de l’agència EFE, Catalunya Ràdio i La Vanguardia.

 

La participació ciutadana

Perquè els ciutadans s’animessin a crear aquest cens, els promotors del projecte van parlar amb membres d’un gran nombre d’organitzacions locals i d’organitzacions científiques o de participació ciutadana, i junts van idear cinc propostes de participació: biodiversitat, patrimoni històric, dades en xarxa, el millor camí i actualitat periodística a Twitter amb l’etiqueta #estapassant. Pel que fa a la proposta de biodiversitat, hi ha dues formes de participar-hi, o bé a fent aportacions al cens de biodiversitat, on qualsevol participant pot recollir i publicar (amb l’etiqueta #biodiversitat) dades relatives a la riquesa biològica i botànica del barri, -com ara una imatge d’una papallona, un ocell o una planta-, i enllaçar la informació a species.wikimedia.org. L’altra forma d’aportar a aquesta proposta ha estat acompanyar als experts del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB, qui ha preparat unes guies i uns formularis per  realitzar un mapatge i fenologia de plantes alergèniques del Poblenou per predir d’una manera més precisa la quantitat de pol·len en els carrers.

 

Es pot llegir més informació al blog de la iniciativa.

 

L’experiment forma part del projecte europeu Community Networks Testbed for the Future Internet (CONFINE), coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en el qual hi participen nombroses institucions i universitats europees.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *