Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al març

Un dels primers temes comentats al març enllaça amb un tema de finals de febrer sobre una activitat de dansa al Mercat de les Flors. Un membre de la llista va recomanar l’espectacle Quantum «el resultat d’una residència artística al principal laboratori de física de partícules del món: el CERN de Ginebra, on el coreògraf suís Gilles Jobin va descobrir que només som pols d’estrelles flotant en l’espai i que la gravetat és la força més dèbil de l’univers -una autèntica sorpresa per a un ballarí contemporani l’obra del qual se centra sovint en el contacte amb la terra-, i va poder conèixer una figura emergent de les arts visuals, l’artista alemany Julius von Bismarck.». Aquest espectacle coreogràfic que va tenir lloc el passat 27 de febrer va despertar la simpatia d’alguns membres de la llista però també va inspirar alguna crítica.

Científicos analizan una ciencia adecuada para la conciencia. Aquest títol es correspon amb la nota de difusió del 1r Congrés Internacional de Concienciologia que tindrà lloc a Portugal el mes de maig i que ha sorprès per la seva temàtica a algun membre de la llista que l’ha compartit amb sorna. També hi ha qui va demanar donar-li un marge de credibilitat a la convocatòria ja que «el sensacionalisme de la primera frase no és prou motiu com per descartar la validesa del congrés. Crec que, com a mínim, seria interessant informar-se sobre els ponents i sobre les matèries concretes que s’hi discutiran. És un fet objectiu que hi ha experiències relacionades amb la consciència que no es poden explicar només amb el comportament de la matèria, almenys avui dia.»

 

La llista de correu de l’ACCC és de tant en tant un lloc d’inspiració per trobar fonts expertes sobre determinades temàtiques. Aquest març, hi va haver una crida sobre el món dels trens: «Ens interessa saber-ho tot: estudis, línies d’investigació, obres literàries, construcció, experiments, catenària, vies, etc.». Entre les contribucions vam saber que «a Fornells de la Selva hi ha una estació-museu amb un grup de persones implicades i apassionades del món del ferrocarril»; hi van suggerir contactar amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, així com també amb RailGrup, «clúster d’empreses catalanes o molt vinculades a Catalunya que treballen el sector i fan innovacions molt interessants que s’implanten a trens per a països de tot el món». Entre les anècdotes, «el túnel de l’Argentera, a cavall entre el Baix Camp i el Priorat. Una obra mestra de l’enginyeria que l’any 1890 va esdevenir el túnel més llarg de la península ibèrica, amb el seus més de 4 quilòmetres. Obra de l’enginyer Eduard Maristany que li va valer el títol de marquès de l’Argentera.»

 

L’entrevista a La Vanguardia al doctor en bioquímica i biologia molecular José Miguel Mulet, amb motiu de la publicació del seu llibre Medicina sin engaños ha despertat debat a la llista de correu. Molts dels llistaires van destacar el valor del posicionament de Mulet contra l’homeopatia i altres pseudociències, però va haver-hi també qui va reflexionar que «la conclusió sol ser que l’únic valor segur en medicina és la medicina “industrial” […]. Carregar-se de ple unes pràctiques fermament ancorades en l’inconscient humà per defensar un sistema que també té unes incongruències socials enormes no ho veig com la millor alternativa.». Algú altre hi va opinar que «en Mulet i altres critiquen no tant la medicina preindustrial, sinó precisament la medicina industrialitzada alternativa (Boiron, MMS) o les teràpies preindustrials venudes amb arguments pretesament científics.»

 

Membres de la llista han lamentat al març la destrucció un aflorament extraordinari d’ous de dinosaures a Coll de Nargó (Lleida). Algú hi va reflexionar que «Cal tenir en compte que el Patrimoni Geològic té un gran valor i està emparat per la llei 42/2007, però sembla que els jutges no ho entenen: es dóna el cas que l’any passat uns lladres van robar ous de dinosaures i se’ls va “castigar” amb una multa de 90 euros: doncs, és el valor que li van donar.». Un altre llistaire ha aclarit que la protecció «correspondria al Departament de Cultura de la Generalitat (que és el que ha de vetllar per la protecció del patrimoni paleontològic) però també cal dir que tècnicament és força complicat fer-ho: els jaciments solen ser en terreny obert, ocupen extensions relativament grans i sovint són en llocs de difícil accés».

 

El passat 20 de març vam poder gaudir d’un eclipsi que, tal i com es va comentar a la llista, va poder ser observat amb membres de l’Associació Astronòmica de Barcelona ASTER des de la Barceloneta, així com des del terrat de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i des del punt de Plaça Universitat amb experts del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB.

 

Aquest mes, els membres de la llista han celebrat la nova secció de ciència de La Vanguardia, Big Van i també el premi atorgat a Neus Cáceres, la guanyadora del 1r premi del concurs de microrelats de divulgació de coneixements sobre la tuberculosi, impulsat per la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol.

 

Des de l’1 al 31 de març es van enviar 241 missatges a la llista de correu. Si en vols formar part, consulta com inscriure’t.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *