L’exposició “Viatge al cristall” arriba a la Biblioteca Sagrada Família

Del 8 de gener fins al 2 de febrer

L’exposició itinerant Viatge al cristall endinsarà als visitants en una expedició cap al descobriment de la matèria, un viatge a través del temps cap als començaments de la cristal·lografia. A través de 16 panells, Viatge al cristall, inaugurada el passat novembre a la Universitat de Barcelona (UB) en commemoració a l’Any Internacional de la Cristal·lografia, declarat per a 2014 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, busca difondre el coneixement d’aquesta ciència entre el públic no especialista. La mostra, que es podrà visitar a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona (C/Provença 480) fins al 2 de febrer, explica quina és la seva utilitat i la influència en la vida quotidiana sense oblidar el magnetisme que els cristalls han despertat sobre la humanitat des del seu descobriment inicial fa milers d’anys. Amb motiu de l’exposició el 8 de gener, a les 19.00, es farà una breu xerrada sota el títol Un món de cristallsa la sala d’actes de la Biblioteca a càrrec de Miquel Àngel Cuevas, professor emèrit de Cristal·lografia i Mineralogia de la facultat de Geologia de la UB.

 

Un viatge de descobriment

Viatge al cristall es tracta d’una oportunitat perquè el públic no especialista s’endinsi en els fascinants secrets dels cristalls i conegui com han transformat el coneixement e influenciat la nostra vida.

 

A través d’aquest Viatge al cristall, el públic descobrirà perquè els cristalls intriguen tant a la gent, perquè son tan útils per a la ciència i perquè juguen un paper tan important a les nostres vides diàries. Les nombroses aplicacions de la cristal·lografia no només afecten les nostres vides sinó que també ens ajuden a comprendre el món al que vivim. Exemples d’aplicacions que deuen la seva existència a la Cristal·lografia es troben per tot arreu: des de petits implants dentals, una tablet, els medicaments que prenem, els gelats que mengem, el coneixement que en tenim del centre de la Terra o la configuració espacial de l’Univers.

 

El coneixement i la recerca sobre els cristalls són unes de les activitat científiques més importants i amb més futur per a l’avanç de la humanitat en multitud de camps. Proba d’aquesta preponderància són els 28 premis Nobel atorgats a científics dedicats a l’avenç de la cristal·lografia.

 

Viatge al cristall és una adaptació al català de l’exhibició original Voyage dans le cristall albergada per primer cop per la UNESCO a París, com un esdeveniment dins de la Cerimònia Inaugural de l’Any Internacional de la Cristal·lografia. La mostra ha estat organitzada i patrocinada per la UB. La direcció correspon a Miquel Àngel Cuevas-Diarte (UB) i Evelyn Moreno-Calvo (CSIC) i els continguts científics a Raul Benages de l’Institut de Recerca en Energía de Catalunya (IREC) i Laura Bayès, Raquel Cordobilla, Mercedes Aguilar i Teresa Calvet de la UB. En la seva difusió i itinerància hi col·labora l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *