Recerca científica d’aquí i d’ara

El museu Cosmocaixa obre un espai dedicat a resultats recents de línies punteres de recerca

Rubén Permuy (ACCC). Top ciència. A aquest nom respon el nou espai del museu Cosmocaixa (carrer d’Isaac Newton, 26, Barcelona) destinat a actualitat científica. Amb motiu de la seva estrena, un grup de sòcies i socis de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) -que acostumen a reunir-se al voltant del grup d’emprenedoria de l’associació- es va acostar a conèixer els secrets d’aquesta iniciativa que, en paraules de Javier Hidalgo, responsable del programa de “Ciència en societat” de l’Obra Social “la Caixa”, «encaixa en l’objectiu estratègic de la Unió Europea de fer partícip de la investigació a la ciutadania.». Top ciència es compon d’instal·lacions interactives que -a través d’infografies, vídeos, jocs i tests- empenyen el visitant a descobrir els detalls de les investigacions seleccionades i avaluar què aporten a la societat. Actualment és protagonista el treball sobre la sida que porta a terme l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), així com estudis sobre quàntica relacionats amb seguretat informàtica que desenvolupa l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

 

El grup de l’ACCC que va assistir a la visita (foto: Miquel Baidal)

 

«L’objectiu és fer un pas més en la divulgació clàssica i fomentar, entre altres aspectes, les vocacions científiques», va apuntar Hidalgo. «El museu clàssic no acaba de lligar el contingut científic que exposa amb la investigació científica que l’ha generat», va afegir. Trencant amb els esquemes tradicionals de la museística, Top ciència es nodreix d’actualitat científica, cosa que obligarà a l’organització a renovar els continguts de l’espai amb certa assiduïtat. «Hi ha mòduls amb notícies d’actualitat científica que canvien cada dia, vídeos que ho fan de forma setmanal i la intenció és canviar les dues grans investigacions protagonistes cada sis mesos», detalla el responsable de “Ciència en societat”.

 

Entre el material a disposició dels visitants es troba una taula tàctil interactiva que compta amb un núvol de paraules clau, que coincideixen amb una selecció dels termes científics més buscats en els últims 15 dies a Google. A això se suma una altra estructura tàctil en la qual és possible reproduir vídeos breus amb testimonis de científics del país ordenats per àmbits temàtics que expliquen què els va portar a dedicar-se a la seva professió. Continuant el recorregut, el visitant podrà ficar-se en la pell d’un investigador de manera virtual descobrint quin és el material de treball que s’usa en un laboratori. Tot això se suma als espais específicament dedicats a les dues investigacions assenyalades, en els quals podem conèixer resultats recents d’aquestes línies de treball així com fer una ullada a l’evolució històrica d’aquestes investigacions.

 

Top ciència no només destaca per un contingut molt lligat a l’actualitat, sinó també per la gran aposta tecnològica per aprofitar al màxim la interactivitat. «Un dels aspectes més complexos va ser convèncer als responsables del museu que volíem ubicar aquest espai enmig de la sala permanent del Cosmocaixa», va confessar Hidalgo. «Els manuals de museografia descartarien alguns dels nostres mòduls, que poden requerir més de 15 minuts de participació al visitant», va reflexionar.

 

Aquest nou espai encaixa també en un projecte europeu RRI Tools liderat per l’Obra Social “la Caixa” per fomentar la implicació de la ciutadania en els processos de decisió que tenen a veure amb la investigació científica: el que la Comissió Europea ha denominat Responsible Research and Innovation. Per això, en aquesta exposició també hi ha una pantalla amb un test en què el visitant pot donar la seva opinió sobre conceptes que no tenen per què tenir una resposta clara. Els resultats d’aquests tests es recullen i està previst que siguin lliurats al propi grup de recerca que protagonitza l’espai.

 

L’Obra Social “la Caixa” ja té en ment les que seran les investigacions protagonistes que rellevaran a les actualment exposades. Javier Hidalgo va avançar al grup de l’ACCC que s’està treballant al voltant de la recerca relacionada amb el projecte europeu d’estudi del cervell, el Human Brain Project.

 

Per saber més sobre Top ciència, a més de realitzar una visita in situ, és possible llegir el següent post escrit pel propi Javier Hildago.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *