Resum de la llista de l’ACCC

Els temes més comentats a l’abril

Un dels temes comentats Aquest mes ha estat el documental OMG: Organismo Modificado Genéticamente, que s’estrena el proper 8 de maig als cinemes Aribau Club de Barcelona i es projectarà també en altres sales de la resta de Catalunya i Espanya. Aquest film parla sobre les tècniques utilitzades actualment per la indústria alimentària, el cultiu i la patent de transgènics,  i pren com a fil narratiu l’òptica de les possibles conseqüències per a la salut humana i l’ecologia del planeta. En aquest sentit, un dels membres de la llista va comentar que aquest documental contribuiria a crear més rebuig als transgènics en l’opinió pública. Un altre participant va opinar que seria més convenient parlar dels productes ecològics en relació a la regulació de la UE o del seu impacte quan es transporten al voltant del món. Seguint aquesta línia, un altre participant va aportar un article del New Yorker del passat setembre en el qual desmunten certs punts sensacionalistes del documental.

Del 8 al 10 d’abril va tenir lloc la Fira de la recerca en directe  a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB). Un membre de la llista va felicitar l’organització -el Parc Científic de Barcelona i la UB- per aquesta iniciativa que té com a finalitat contribuir a la millora de la cultura científica de la societat potenciant la difusió al públic de la recerca que s’està desenvolupant actualment a Barcelona i el contacte amb els protocols característics del mètode científic de la mà dels mateixos investigadors. Un altre participant de la llista va apuntar també el paper de la Societat Catalana de Biologia -i en concret de Cristina Junyent-  en l’organització de les primeres edicions de l’esdeveniment.

 

Un altre integrant de la llista va informar sobre el cicle de conferències Ciència, pseudociències i societat al centre cívic Casa Golferichs de Barcelona, una iniciativa que va començar aquest mes i s’estendrà fins al mes de  juny.

 

També es va informar que Bioinformatics Barcelona (BIB), una iniciativa presentada el passat 22 d’abril, compta ja amb quaranta entitats entre les quals hi ha universitats, centres de recerca i empreses. BIB pretén ser una plataforma de referència internacional per a la promoció de la recerca multidisciplinària, la formació i la transferència de coneixements tecnològics en el camp de la bioinformàtica.

 

Aquest mes un participant va preguntar quins llibres divulgatius sobre el càncer coneixien els participants de la llista. La pregunta va generar un bon nombre de recomanacions. Un dels suggeriments va ser Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por, de Salvador Macip (editorial Ara Llibres). Altres suggeriments van ser El cáncer y los cromosomas, de Karel H.M. van Wely (editorial Cataracta) o Cáncer. 101 preguntas esenciales de J. L. de la Serna, Maria Valerio i Ricardo Cubedo (editorial Esfera de los libros) i El emperador de todos los males de Siddhartha Mukherjee (editorial Taurus).

 

Amb motiu del dia de Sant Jordi, entre felicitacions i recomanacions, un dels membres de la llista va parlar de l’article que la revista Mètode dedica precisament a aquest tema i en el qual aprofundeix en la pròpia llegenda del mite de Sant Jordi i en la classificació zoològica de drac, l’animal mitològic associat a la llegenda. En aquest sentit, un altre dels participants va recomanar un llibre francès sobre dracs dedicat a nens: Les dragons  de l’editorial Nathan.

 

Aquest mes, amb motiu del 10è aniversari de la mort de l’ecòleg Ramon Margalef, a partir d’una nota de la UB, una sèrie de llistaires l’han recordat.

 

De l’1 al 30 d’abril la llista de correu de l’ACCC va rebre 213 missatges de correu.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *