Què hi ha i què falta sobre il·lustració científica a Viquipèdia?

Professors i professionals de la il·lustració es van reunir per diagnosticar-ho

El passat 23 d’octubre es va reunir un grup especialitzat en il·lustració i divulgació científica a l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja de Barcelona per tractar de diagnosticar quins continguts relacionats amb la il·lustració científica caldria crear i millorar a l’enciclopèdia lliure per excel·lència. Aquesta activitat de “viquidiagnòstic”, organitzada per la mateixa escola juntament amb l’associació Amical Wikimedia i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), és un pas important cap a la preparació d’una “Viquimarató” d’edició d’articles que tindrà lloc el proper 21 de novembre.

 

Assistents a la reunió (foto: M. Baidal)

Entre les 14 persones reunides hi havia professorat del Cicle de Grau Superior d’Il·lustració, membres d’Amical Wikimedia i de l’ACCC, entitat organitzadora d’Il·lustraciència, i il·lustradors professionals que treballen en els camps de la il·lustració científica, naturalista, mèdica i anatòmica.

Els participants van debatre sobre alguns conceptes relacionats amb la il·lustració de ciència que haurien de tenir un article a Viquipèdia o que haurien d’estar inclosos en articles genèrics. Els especialistes van parlar de les semblances, inclusions i distincions entre il·lustració científica, divulgativa, didàctica, objectiva, naturalista, anatòmica, mèdica, de recreació històrica o tècnica. Posteriorment van passar a explorar Viquipèdia, en català i altres llengües, per analitzar les entrades relacionades amb aquest camp i veure quines hi falten. A més d’afegir noms d’il·lustradors, expedicions científiques o institucions que podrien tenir una entrada a l’enciclopèdia, van crear una llista prèvia de llibres i publicacions que poden servir com a bibliografia. Per això, van fer servir el sistema etherpad per poder escriure conjuntament a les pàgines del “Viquiprojecte: Il·lustració científica” com a espai de coordinació a Viquipèdia.

El Viquidiagnòstic i la Viquimarató sobre il·lustració científica s’emmarquen dins la iniciativa wikiArS, que busca involucrar les escoles d’art en el coneixement lliure de la Viquipèdia i altres projectes de Wikimedia perquè facin actuacions útils per a l’aprenentatge que alhora siguin aportacions al bé comú. Aquest és el tercer curs que acull aquesta iniciativa, amb la qual estudiants de diverses escoles d’art i disseny estan creant imatges per la Viquipèdia amb l’assessorament d’experts en camps com la geologia, la biologia o la història.

La Viquimarató, que durarà tot un dia, intentarà omplir les mancances i buits que fins ara té la Viquipèdia en temes relacionats amb la il·lustració científica. Acte obert, però cal inscripció prèvia.

Més informació

VIQUIPROJECTE IL·LUSTRACIÓ CIENTÍFICA: https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:IC
Viquidiagnòstic: https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:DIC 
Viquimarató: https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:MIC
INICIATIVA wikiArS: http://outreach.wikimedia.org/wiki/WikiArS/ca
Persona de contacte: educacio@wikimedia.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *