Jaume Ciurana: «La recerca ha de ser un valor afegit de la imatge de Barcelona»

Trobada de l’ACCC amb el cinquè tinent d’alcalde de la capital catalana

Rubén Permuy (ACCC). «Ens agradaria que Barcelona fos coneguda internacionalment pels seus congressos científics com ja ho és pels seus festivals de música». Aquesta va ser una de les reflexions de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Barcelona i president de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que va participar en una trobada amb l’ACCC el passat 2 de maig al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte va ser presentat per Cristina Ribas, presidenta de l’associació, qui va incidir en la necessitat de fer entendre a la ciutadania «que la inversió en ciència és una recepta per sortir de la crisi».

 

D’esquerra a dreta: Inés Garriga, Jaume Ciurana i Cristina Ribas (foto: ACCC)

 

Ciurana va repassar algunes de les principals línies d’actuació de l’ajuntament en matèria d’acostar l’activitat científica a la població, com ara filtrar els esdeveniments destacats que es duen a terme a la ciutat: «hem de fer arribar als ciutadans iniciatives de gran impacte, com va ser el Fòrum Internacional de Neurociència», cita que va tenir lloc el juliol de 2012 amb la participació de més de 7000 científics i científiques de diverses parts del món, segons dades de la pròpia organització.

 

«El pregó de les festes de la Mercè de 2012 va ser a càrrec de Lluís Torner -director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)- perquè aquesta ciutat estima els seus científics», va assenyalar el regidor com a mostra de l’aposta de l’administració local per la visibilitat de l’activitat científica. Ciurana va afegir que l’ajuntament, tot i que no té competències sobre les universitats, «ha d’implicar-se en la seva política científica». El tinent d’alcalde va insistir en que les institucions juguen un paper determinant «per al reconeixement de l’activitat científica» com a pas previ per a que les persones que es dediquen a la ciència siguin reconegudes socialment. Igualment, Ciurana va recordar que «l’ajuntament no ha de fer el que competeix a altres institucions», posant d’exemple el deute econòmic del Parc Científic de Barcelona, que, en paraules del regidor «és similar a tot el pressupost de cultura de la ciutat».

 

EscoLab i Festa de la Ciència

Jaume Ciurana va explicar que l’ajuntament de Barcelona aposta per les accions consolidades relacionades amb la divulgació de la ciència. És el cas de l’EscoLab, iniciativa que convida els centres d’ESO, batxillerat i cicles formatius a descobrir l’actualitat científica de la ciutat a través de tallers o visites a centres de recerca. Pel que fa a la Festa de la Ciència, Inés Garriga, directora de creativitat i innovació de l’ICUB, va avançar que l’ajuntament vol consolidar aquesta cita i fer-la créixer a l’alçada d’esdeveniments similars que tenen lloc a París o a Nova York.

 

El Museu de Ciències al Fòrum, una errada

«Traslladar el Museu de Ciències Naturals al Parc del Fòrum va ser una errada, ja que va costar dos milions d’euros i ni tan sols hi ha sales de reserva», va respondre Ciurana al ser preguntat pel futur del Castell dels Tres Dragons, que va ser el Museu de Zoologia de Barcelona fins que el 2010 es van traslladar moltes de les seves col·leccions públiques cap al Museu Blau. De totes maneres, el Castell, que actualment és el Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals, segons el regidor no té prou espai per guardar les tres milions de peces existents. Ciurana no va aclarir quin serà el futur d’aquest edifici històric de la Ciutadella, que igualment «a mig termini ha de tenir altres usos». El regidor, a més, va ressaltar que fins ara el pressupost d’aquestes instal·lacions és «100% a càrrec de l’ajuntament i s’ha d’implicar la Generalitat».

 

Preguntat per la situació de l’Hivernacle de la Ciutadella, Ciurana va aclarir que tot i que no tenia més informació, ja que és competència de Parcs i Jardins de l’ajuntament, «aviat hi haurà bones notícies sobre el seu futur».

 

Ciència a BTV

Entre els assistents, una de les preguntes realitzades va ser sobre l’actual falta de programes de divulgació científica a la televisió pública local, BTV. Tot i que Ciurana va insistir que ell no tenia competència sobre la grella de programació de la cadena, va indicar que potser aquesta mancança coincideix amb que la ciència encara «no és d’interès general per a la societat». 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *