Resum de la llista de correu de l’ACCC

Els temes més comentats a l’abril

Aquest mes d’abril han tingut protagonisme a la llista de distribució diverses felicitacions a alguns dels seus participants. És el cas de Mònica López Ferrado, periodista científica i sòcia de l’ACCC, guardonada amb el premi Matemàtiques i Societat de la Fundació Ferran Sunyer per diversos articles publicats sobre el món matemàtic al diari Ara. Amb 24 missatges, ha estat el tema de la llista més comentat. Per la seva banda, Raül Toran, vicepresident de l’ACCC, també va rebre felicitacions després d’anunciar que començava a treballar en el departament de comunicació del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL). Els membres de la llista de distribució també s’han congratulat per un nou programa de divulgació científica per a la canalla i el jovent a televisió: Televisió de Catalunya emetrà Dinàmiks, els dissabtes al canal Super 3, presentat per Dani Jiménez, físic i divulgador científic. Un altre programa, Pa ciència… la nostra, a càrrec de Daniel Arbós i Màrius Belles, que s’emet a Sants3ràdio, entre altres emissores, també va estar d’enhorabona en celebrar les seves 200 emissions.

Una altra bona notícia, en aquest cas relacionada amb la museística, també va despertar l’interès dels llistaires. Un dels participants va compartir els detalls del nou Exploratorium de San Francisco (EUA), el museu de ciència interactiva pioner del món, que va renovar la seva mostra permanent amb últimes tecnologies. La persona que va iniciar aquest tema, va desgranar les novetats d’aquest museu al seu blog: http://bit.ly/10wK4ZC

 

Però si parlem de museus i la llista, n’hi va haver una de freda i una de calenta. Cosmocaixa anuncia que tancarà el seu centre a Alcobendas (Madrid) i aquest fet ha estat lamentat pels llistaires. Coneguda la notícia, algú reflexionava que «estem en un moment molt interessant per a replantejar el futur d’aquestes institucions que tant han aportat fins ara a la cultura científica». Un altre participant va compartir la nota publicada per l’Asociación Española de Comunicació Científica (AECC), que també mostrava preocupació pel tancament: http://bit.ly/W8BfAP

 

Un altra infraestructura de divulgació científica, la Città della Scienza di Napoli (en català, «la Ciutat de les Ciències de Nàpols»), també ha estat protagonista a la llista de l’ACCC. Aquestes instal·lacions, destruïdes en un incendi el passat març, van rebre el suport de l’Associació per promoure el Museu de les Matemàtiques a Catalunya (MMACA), qui va organitzar un esdeveniment per recaptar fons a Barcelona per a la seva reconstrucció.

 

Els participants de la llista de distribució van celebrar el bon nivell dels participants en Famelab, un concurs internacional de monòlegs científics que té lloc a Madrid, segons una idea original del Festival Cheltehham desenvolupada a l’Estat espanyol per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnología i el British Council. Hi ha més informació al seu web: http://www.famelab.es

 

La quimiofòbia ha estat un dels altres temes més comentats a l’abril. El punt de partida va ser una entrada a un blog (http://bit.ly/YYs9n) que comentava el cas d’un marca alimentària que feia servir l’slogan «sin porquerías» per advertir que els seus productes no contenien additius. Per a l’autor del post, aquest missatge -que la marca ja no utilitza-  era una clara mostra dels perjudicis que podem trobar de forma més habitual sobre el món de la química. Algú va comentar que ja estava fart de tantes «bestieses» i irònicament va escriure que «a la Guerra Civil Espanyola, durant un temps, el cap de l’Estat va ser el metge Juan Negrín. La gent deia que contra la gana prenien les “píndoles del Dr. Negrín”. Volíen dir llenties. Aquestes eren realment píndoles naturals…». Aquest participant també va compartir una reflexió sobre quimiofòbia del seu blog: http://bit.ly/QUOrXr

 

El fil temàtic d’una altra polèmica comentada –l’agricultura biodinàmica— s’obria amb la contribució d’una persona que afirmava que «es presenta com una mena de “variant avançada” de l’agricultura ecològica i, en realitat, es tracta d’una pràctica més aviat “esotèrica”». Un altre va aclarir que justament aquell dia La Vanguardia havia publicat un article sobre vins ecològics i biodinàmics, que, segons va llegir el llistaire, es caracteritzen per no tenir sulfits. Precisament, com va afegir un altre participant, el programa Thalassa de TV3 va dedicar una de les seves emissions a aquest tipus de vins: http://bit.ly/12bljzd. Un altre dels participants en el debat va aportar el títol d’un llibre sobre aquesta qüestió: Biodinámica: guía práctica, de P. Masson. Un altre comentarista va opinar que es tracta d’un cas més de la tendència cap a la credulitat de certes pràctiques pseudocientífiques: «jo penso que aquestes tendències són imparables, perquè la credulitat de la població no té aturador, com l’homeopatia a França. Aniran ocupant segments de mercat fins que tots els fabricants diguin que fan agricultura ecològica o biodinàmica. Llavors s’hauran d’inventar una altra cosa. I així successivament. Només em sap greu pel tipus d’argumentació que usen per col·locar els productes: argumentació astrològica, anticientífica i fregant l’esoterisme». Aquesta opinió va ser ratificada per altres participants. 

 

A data 23 d’abril, la llista de correu de l’ACCC havia rebut 280 missatges.

   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *