Què proposen els nous membres de la junta de la WFSJ?

La World Federation of Science Journalists té nova junta directiva. Kathryn O’Hara (Canadà), Lucy Calderon (Guatemala), Pallava Bagla (Índia), s’afegeixen als ja membres de la junta Christophe Mvondo (Camerun), Nadia El-Awady (Egipte) i Natasha Mitchell (Austràlia)

Michele Catanzaro (ACCC). Abans de les eleccions per renovar tres membres de la junta WFSJ, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) es va posar en contacte amb els candidats per a ordenar les diferents propostes pràctiques que planegen dur a terme un cop en el càrrec. A continuació, resumim els projectes dels membres guanyadors: Kathryn O’Hara (Canadà), Lucy Calderón (Guatemala) i Pallava Bagle (Índia).

 

Segons les seves respostes, en els propers anys la WFSJ ha de promoure un premi al millor treball en periodisme científic en el món, organitzar tallers per formar els membres en el periodisme d’investigació i en noves tecnologies, i augmentar les interaccions entre els diferents continents i regions, a través del treball de grups i sistemes de tutoria.

 

El següent text es basa en les respostes, missatges de correu electrònic de campanya i documents programàtics dels candidats guanyadors. Ometem els principis generals i se centren exclusivament en propostes concretes, quan s’expressen. Esperem que aquest article sigui un incentiu per als nous membres del consell per dur a terme el que han promès.

Els nous membres de la junta de la WFSJ (imatge: WFSJ)

 

 

1. Promoció del periodisme científic de recerca

Tots els candidats estan d’acord en donar visibilitat al periodisme d’investigació científica. Això es pot fer a través “d’un aparador del millor periodisme científic de les nostres associacions…” (Kathryn O’Hara), o per premiar “el millor informe d’investigació de cada continent cada any” (Pallava Bagle). Educar els periodistes per a realitzar investigacions és una altra acció important, que es pot fer amb seminaris i tallers impartits per experts (Lucy Calderón i Kathryn O’Hara). El membre canadenc ha proposat, a més, “un fons de defensa per als periodistes que necessiten protecció”.

 

2. Altres accions pràctiques que s’han d’aplicar

Kathryn O’Hara vol “que l’ètica periodística sigui una prioritat en el nivell de la federació a través de tallers, discussions, situacions de rol…”. Amb el mateix objectiu vol obtenir informació sobre l’estat de l’ètica periodística en els països WFSJ participants i promoure un codi d’ètica específic per al periodisme científic. Pallava Bagle vol posar al seu lloc una “comunicació oberta i activa entre els membres” i programes a mida, “depenent de la reacció que es rebi”. Ell pensa que és important “estar darrere dels membres en moments de necessitat”.

 

3. Innovació i noves tecnologies

“Webinars” per “millorar els gràfics, mapes i altres imatges útils” són al programa de Kathryn O’Hara.

 

4. La diversitat lingüística

Els materials de la WFSJ han de ser traduïts en altres idiomes a més de l’anglès, segons Kathryn O’Hara. Els candidats estarien encantats de rebre assessorament sobre aquest punt.

 

5. Les connexions entre les regions

Tots els nous membres del consell estan d’acord en la necessitat d’estrènyer els vincles entre les associacions membre, a través de “grups de treball concentradosen temes rellevants” com “els riscos del canvi climàtic, la investigació mèdica i la salut, etc” ( Kathryn O’Hara), “interaccions cara a cara de la gent de les diferents regions” (Pallava Bagle) i posar-se en contacte “amb els periodistes en els països on les associacions no estan presents” (Lucy Calderón).

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *