De l’ètica atòmica a la bioètica

L’acte s’organitza el proper 29 de març a les 19.00 amb la projecció del film The Beginning or the End a l’Auditori del Campus de la Comunicació de la UPF

La Universitat Pompeu Fabra torna a acollir una nova sessió del cicle audiovisual “Calaix de la Ciència”. L’acte coorganitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica juntament amb l’Observatori de la Comunicació Científica de la UPF tindrà lloc el proper dimarts 29 de març a les 19.00 a l’Auditori del Campus de la Comunicació de la universitat barcelonina.

El “Calaix de la Ciència” va projectar el film The Beginning or the End per donar peu a un debat sobre ciència i ètica

L’auditori del Campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra va tornar a acollir una nova sessió del “Calaix de la Ciència”. L’acte va girar en torn a la història de la bomba atòmica amb la projecció del film de 1947 The Beginning or the End. El film narra l’evolució del projecte Manhattan, amb el que es van desenvolupar les bombes que es van llençar contra la població d’Hiroshima i Nagasaki. En acabar el film, va començar un debat moderat per Vladimir de Semir, director de l’Observatori de la Comunicació Científica, on hi van participar els alumnes del Màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental.

 

L’acte, completament d’accès lliure i gratuït, començarà amb la projecció del film de 1947 The Beginning or the End (en català, El principi o la fi). La pel·lícula explica com es va fer la primera bomba atòmica que es va llençar contra el Japó durant la Segona Guerra Mundial. L’història narra des dels inicis de l’anomenat projecte Manhattan, que va dur a terme la bomba, fins a la seva utilització a Hiroshima el 1945.

 

Un cop finalitzada la projecció, serà el torn del debat obert entre els assistents sobre la ciència i l’ètica conduït pels alumnes del Màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la UPF-idEC.

Informació d’interès

  • Dimarts 29 de març a les 19.00.
  • Auditori del Campus de la Comunicació UPF. Roc Boronat, 138,Barcelona. Mapa.
  • Acte gratuït i obert al públic.
  • Pel·lícula que servirà per iniciar el debat.
  • Tràiler original de la pel·lícula.

T’hi esperem!

 

Al debat es va tractar com casen ciència i ètica partint de la història de la bomba atòmica. Bé és cert que relacionar ètica i bombes és força complicat, ja que de base no hi ha cap aspecte positiu al fet de fabricar armes. No hi ha armes per a la pau, només serveixen per a la guerra. Tot i que la bomba atòmica va ser una atrocitat, que segons els aliats va evitar la mort d’aproximadament un milió d’americans que haurien d’envair un resistent Japó, va permetre donar un pas cap endavant al món de la física. Podríem així afirmar, d’una forma un tant macabra, que la recerca que va desenvolupar la bomba atòmica va assentar gran part de la base de l’energia nuclear.

 

Partir d’un exemple tan extrem com és l’elaboració de la bomba més destructiva de la història bèl·lica ens permet apropar-nos a l’ètica científica actual potser amb menys dramatisme. La ciència està plena de camins inesperats plens de preguntes que encara no tenen resposta. Clonació o transgènics són dues gotes, gruixudes això sí, en un mar ple de debats científics on l’ètica d’uns xoca contra l’ètica d’altres. La societat al seu conjunt haurà de caminar de la mà per a prendre decisions coherents i sobre tot valentes per a decidir cap on ha de continuar el rumb de la humanitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *