Una empenta al jovent investigador

L’ACCC va organitzar l’acte de lliurament del VII Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica

Rubén Permuy (ACCC). El passat 17 de febrer es va organitzar el lliurament del VII Premi Joan Oró. L’acte va estar presidit per Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC i també va estar present el Salvador Maturana, en representació del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la viuda de Joan Oró, Antonieta Vilajoliu, a més dels finalistes del certamen.

 

Després que cada finalista sortís a escena per explicar en què va consistir la seva feina de recerca, Mercè Piqueras, presidenta de l’associació, va procedir a llegir el veredicte del jurat per conèixer els noms dels guanyadors. Així, l’ACCC va fer el lliurament del premi dotat amb 1.000 euros a Joan Solé i Salla, pel seu article “Atracció fatal“. El lleidatà va voler explicar a la seva obra “l’ecologia química al control de plagues en lepidòpters: l’ús de feromones, una tècnica molt més propera del que ens pot semblar”. Segons el jurat, Solé mereix el premi ja que “el contingut científic del seu article està ben desenvolupat, l’estil és dinàmic, usa un llenguatge fresc i perquè aconsegueix explicar de manera senzilla un procés complicat”.

 

A més, a la categoria d’article, el jurat del Premi Joan Oró va concedir tres accèssits dotats amb 350 euros cadascun. El primer d’ells va ser per Bruno Domenjoud, per l’article “El recorregut atípic d’un microcontaminant“. L’investigador d’origen francès va voler fer una “introducció a la problemàtica dels microcontaminants orgànics en l’àmbit del tractament d’aigües residuals”. Pel que fa al segon accèssit, va ser per l’Alexandre Vendrell per “Sexe, amor, desenganys i llevats“, on el investigador explica “l’estudi dels processos que regulen el repartiment dels components entre les cèl·lules mare i filla durant la divisió cel·lular”. Finalment, el darrer accèssit de la categoria se’l va endur el Ferran Reverter per “Una reunió de sensors anònims“. Reverter explica com “els microcontroladors són capaços de mesurar sensors sense fer servir dispositius intermedis, tot reduint el cost, àrea i consum del circuit electrònic”.

 

D’esquerra a dreta: Mercè Piqueras i els quatre integrants del grup guanyador de la categoria multimèdia (foto ACCC)

 

A l’altra de les categories, la multimèdia, el premi va ser pel grup format per Desemparats Crespo March, Albert Giralt Torroella, Mar Puigdellívol Cañadell i Laura Rué Cabré, que amb el seu vídeo “De San Vito a les cèl·lules mare” es van apropar a la malaltia de Huntington. En aquesta categoria va haver-hi un accèssit per Caterina Calsamiglia pel seu vídeo de recerca social “Descentralitzar la igualtat d’oportunitats“.

 

Finalment, Mercè Piqueras no va voler acabar l’acte sense recordar la figura de Joan Oró, qui dóna nom al premi, que en paraules de la presidenta de l’ACCC, l’investigador català “sabia molt bé transmetre”.

 

Després de l’acte, els finalistes van celebrar un dinar juntament amb membres del jurat. A més, estava prevista una conferència dins l’Any Internacional dels Boscos a càrrec de Martí Boada, la qual no es va poder celebrar per motius personals del conferenciant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *