Conferència: “Dones científiques, experiències personals”

Quin és el paper de la dona al mon de la Ciència? Aquesta és la qüestió que analitzaran les investigadores lleidatanes Marta Orive, de l’empresa Mahou-San Miguel, i la doctora Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), a la conferència titulada “Dones científiques, experiències personals” que tindrà lloc el proper dimecres 19 de gener a les 19.30 hores, a la sala d’actes de la Biblioteca Pública de Lleida.

 

Conxita Solans (foto de Ramon Mira) i Marta Orive (foto de Gerard Riu)

Conxita Solans (foto de Ramon Mira) i Marta Orive (foto de Gerard Riu)

 

La conferència s’emmarca dintre de l’exposició “16 científiques catalanes” organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) i la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica (UCC+i), oberta al públic a la Biblioteca Pública de Lleida fins al proper 28 de gener.

 

L’exposició

La mostra “16 científiques catalanes” es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant en universitats com en centres de recerca i empreses a Catalunya, com per exemple la investigadora gironina en química computacional Sílvia Simon, la investigadora biomèdica Lina Badimon, l’astrònoma Carme Jordi, la física Lourdes Vega, l’oceanògrafa Marta Estrada o l’arqueòloga Assumpció Vila. Aquesta exposició, que compta amb un bloc per poder ampliar la informació http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avançament de la ciència en la nostra societat. Estarà oberta al públic a la Biblioteca Pública de Lleida fins al proper 28 de gener.

* PROGRAMA*

Dimecres, 19 gener de 2011

19.30 hores – Conferència: “Dones científiques, experiències personals” amb les investigadores

Marta Orivé, de l’empresa Mahou-San Miguel, i la doctora Conxita Solans, de l’Institut de

Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). Sala d’actes de la Biblioteca Pública de Lleida.

Biblioteca Pública de Lleida

Rambla d’Aragó, 10

25002 Lleida. Tel. 973 27 90 70 (centraleta)

bplleida.cultura@gencat.cat

* PERFILS DE LES CONFERENCIANTS*

Marta Orive i Camprubí (Manresa, 1960)

Biòloga especialista en Microbiologia Cervesera.

Frase: “A Microbiologia, com a altres ciències de la vida, encara hi ha molt per descobrir…”.

Treballa des de l’any 1984 en cerveseria. S’ha especialitzat en fermentacions, llevat cerveser i microorganismes alteratius. Des de juny de 2001, és Responsable del Laboratori de Biologia de la Direcció d’Innovació i Desenvolupament de Mahou-San Miguel (MSM). Entre altres, ha desenvolupat els següent projectes: selecció de llevats de fermentació ràpida i de llevats adaptats a Very High Gravity Brewing; riscos microbiològics de nous productes cervesers; tècniques ràpides per cerveseria (citometria de flux, real-time PCR,…); tècniques ràpides per Legionella pneumophila; banc de llevats del Grup MSM; obtenció de varietats d’ordi cerveser per cultius in vitro.

Des de març de 2009 és Sots-president del Comité d’Anàlisis de Microbiologia de l’European Brewery Convention que s’ocupa de l’edició i manteniment de l’Analytica Microbiologica (mètodes europeus recomanats per microbiologia cervesera). Ha participat a congressos amb conferències i pòsters a Alemanya, Regne Unit, Espanya, Itàlia i Portugal. Ha publicat articles en revistes especialitzades i és co-autora del llibre “La Cerveza. Aspectos microbiológicos”. 

Vinculada a la dansa catalana i als esbarts des dels 17 anys. A més, està casada i té una nena.

Conxita Solans Marsà (Montargull, 1947)

Investigadora en química col·loïdal i interficial.

Frase: “Investigar en química col·loïdal és fonamental per al desenvolupament de les nanotecnologies”.

Professora d’investigació del CSIC. Responsable del grup de Química Col·loidal i Interficial (QCI) a l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) de Barcelona. Abans de dedicar-se a la recerca va treballar quatre anys en una indústria de compostos tensioactius. L’estudi dels processos d’autoagregació de molècules tensioactives ha estat l’objecte de les seves investigacions.

Ha publicat més de 100 articles originals en revistes científiques prestigioses, nombrosos capítols de llibres i és coeditora del llibre ‘Industrial Applications of Microemulsions’. Ha estat presidenta de la Societat Europea de Col·loides i Interfícies i del Grup Especialitzat de Col·loides i Interfícies de les Reials Societats Espanyoles de Química i Física. Va rebre el XIII Premi Jordi Camp l’any 1983 a la investigació científica i tècnica en productes tensioactius.

Li agrada llegir, viatjar, caminar i cuinar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *