Castellano   English
28-01-2018

Conversa entre dos genis: Quan Joan Capri va trobar-se amb Richard Feynman

Crònica de Jordi Notó sobre els actes d'homenatge a Feynman

L'any de centenari del naixement del físic i premi Nobel Richard Feynman ha començat amb diverses activitats a les quals he pogut assistir i que m'han agradat per un doble motiu, pel d'interessant que tenien les xerrades d’en Claudi Mans i d'en Xavier Giménez i que ara em permeten dir sense complexos que no entenc la física quàntica.

23-12-2017

La ciència en campanya. Eleccions al Parlament de Catalunya

Crònica del debat electoral de polítiques científiques

El Consell Català de Comunicació de la Ciència (C4), en col·laboració amb l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), va organitzar un debat electoral sobre les propostes de polítiques científiques de diferents partits. 

17-11-2017

Com s'ho fan els mags per aconseguir enganyar el nostre cervell?

Crònica de la xerrada “La màgia del cervell” al cicle Joves Científics

La majoria de vegades que veiem un truc de màgia no aconseguim esbrinar el que hi ha al darrere, com s’ho fa el mag per poder enganyar el nostre cervell. El passat divendres 10 de novembre vam tenir l’oportunitat d’endinsar-nos en la relació entre la màgia i la neurociència de la mà de la investigadora Mireia Tarrés-Gatius de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) / IDIBAPS i l’il·lusionista Joan Bartolomé Guillén.

14-11-2017

Com adquirim el llenguatge?

Crònica de la darrera edició de l'Esmorzar de Ciència “Llenguatge i cervell”

Com adquirim el llenguatge? És una capacitat innata per als humans o és adquirida? Quins mètodes utilitzen els investigadors per estudiar-lo? Aquestes van ser algunes de les qüestions que es van plantejar al darrer Esmorzar de Ciència, que va tenir lloc diumenge 29 d’octubre. La Dra. Cèlia Alba, cofundadora de l’empresa In Medulla i coautora de l’exposició Talking Brains (CosmoCaixa) i la Dra. Anna Gavarró, investigadora i professora agregada del departament de filologia catalana de la UAB, van ser les ponents del debat, que va ser moderat pel periodista Eduard Berraondo.

01-06-2017

Temes més destacats del mes de maig

El mes de maig, tot i ser un dels mesos més actius, amb 223 correus, no va tenir un protagonista destacat, sinó que en les converses s'hi poden trobar una gran varietat de consultes, recomanacions, presentacions i debats.

La consulta que més respostes va obtenir va ser sobre si la revista Atzavara és actualment l'única revista de divulgació científica en català. Alguns membres van aportar que algunes institucions també publiquen butlletins especialitzats en català, i que revistes no especialitzades en ciència sovint publiquen articles de divulgació. Alguns exemples mencionats són la secció "Coses del cos" de la revista Tatano o l'Abellerol de l'Institut català d'Ornitologia.

27-03-2017

Orce al Campus Gutenberg

Crònica d'un debat sobre l'Home d'Orce i la seva història, entre d'un historiador, un investigador especialista i un periodista.

Miquel Carandell, 16 de setembre de 2016 - Paleontologia, prehistòria i paleoantropologia estan de moda: marques de pell de dinosaure en roques, noves espècies homínides, pintures rupestres, les últimes dades sobre el primer europeu...  No paren d'arribar nous descobriments. En aquest sentit, el Campus Gutenberg d'enguany va dedicar un dels seus debats plenaris a un d'aquests descobriments molt més desconegut: el polèmic Home d'Orce i la seva història. 

27-03-2017

Dones, ciència i sostres de vidre

Crònica de la darrera edició de l'Esmorzar de Ciència, Dones i Ciència: On són les científiques?

Valentina Raffio, 26 de març del 2017 - El nombre de dones a la ciència és inversament proporcional respecte a la jerarquia del càrrec que ocupen. Mentre que en els laboratoris trobem una majoria de dones, a més professionalització, menys presència femenina. La pregunta, doncs, sorgeix natural: on són les científiques? Aquesta qüestió tan transcendental ha esdevingut tema de discussió entre la Dra. Maria Pau Ginebra, Catedràtica del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la UPC, i la Dra. Estrella Montolío, catedràtica del departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació de la Universitat de Barcelona, en un debat moderat pel periodista Eduard Berraondo. Durant noranta minuts, l'Esmorzar de Ciència, organitzat pel restaurant 7Portes, The Big Van Theory i l’ACCC i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Alumni UB, ha explorat les diferents perspectives de la qüestió en una reunió on no han quedat cadires buides.

25-07-2007

El DURSI edita una guia per facilitar als centres de recerca la difusió de la seva feina

El Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) ha posat a disposició del col·lectiu investigador la guia “Breus orientacions per a la comunicació científica”, una nova eina per facilitar la difusió de les activitats i dels resultats de la recerca que fan els diferents grups i centres de Catalunya.

La guia, concebuda en un format breu, pretén ser un document àgil i pràctic que permeti al col·lectiu científic entendre el funcionament dels mitjans de comunicació i utilitzar els recursos més eficaços per transmetre el seu missatge.

 

La guia està basada en un document elaborat per la Unió Europea i s’emmarca dins del programa de foment de la cultura científica i tecnològica establert al Pla de Recerca i Innovació (PRI) 2005-2008, que té per objectiu promocionar la importància de la ciència i la tecnologia en el conjunt de la ciutadania. La publicació conté orientacions de com elaborar l’estratègia comunicativa del grup; recomanacions d’estil per adequar-se als públics destinataris, o una descripció dels canals de difusió i comunicació que tenen al seu abast.

 

Aquesta iniciativa està adreçada especialment als centres i grups de recerca que habitualment no desenvolupen estratègies ni accions de comunicació, per animar-los a invertir una petita part del seu temps en la difusió de la seva feina i obtenir-ne el màxim rendiment. Si l’experiència té una bona acollida es podrien elaborar altres guies d’ampliació dels recursos divulgatius i de didàctica de la ciència.

Consultar la guia

25-07-2007

Directori de comunicació ambiental 2003. Periodistes i mitjans a Catalunya

El Directori de comunicació ambiental 2003. Periodistes i mitjans a Catalunya recull, de forma planera i útil, informació sobre els mitjans de comunicació i els professionals que cerquen, elaboren i difonen la informació sobre el medi ambient a casa nostra.

Aquesta guia vol ser una eina de treball en la comunicació de l'emergent sector mediambiental.

 

Per això conté informació de les principals publicacions periòdiques, en format imprès i digital, i dels mitjans audiovisuals, i ressenya els grups i organitzacions ecologistes, i les institucions responsables de la política i la gestió ambiental. L'obra es completa amb un exhaustiu directori de professionals de la comunicació.

 

Amb aquesta iniciativa, el Grup d'Informació Ambiental (GIA) de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) pretén impulsar la realitat del periodisme especialitzat com un instrument de millora de la difusió i la divulgació científica.

 

També podeu consultar la versió on-line del directori fent click aquí