WFSJ aconsegueix un reconeixement especial de l’ONU

La Federació Mundial de Periodistes Científics (World Federation of Science Journalists, WFSJ), organització de la que l’ACCC n’és membre, ha anunciat que se li ha concedit l’estatus consultiu a les Nacions Unides.

“L’estatus consultiu ens proporciona noves vies per establir xarxes i grups de pressió”, diu Milica Momcilovic, presidenta de la WFSJ. “Entrem en una frontera emocionant en què la nostra organització pot configurar una agenda per a periodistes científics de tot el món”.

Aquest reconeixement especial permet a les organitzacions no governamentals treballar a través del Consell Econòmic i Social de l’ONU (ECOSOC) per obtenir un accés millorat a tots els aspectes d’aquest enorme organisme internacional i la seva tasca. Les Nacions Unides consideren aquest enfocament com una forma útil de recórrer a l’experiència o l’assessorament informat de les ONG per aplicar la seva llarga experiència en regions i camps particulars. Per a aquestes mateixes ONG, l’estatus consultiu proporciona una oportunitat excepcional per expressar les seves opinions i influir en les activitats de l’ECOSOC.

“Aquest tipus d’accés representa res menys que la capacitat d’adreçar-se a un públic global sobre temes que són de vital importància per als nostres membres”, diu Momcilovic. “Ens dóna la benvinguda a les instal·lacions de l’ONU com a soci de confiança les opinions del qual seran respectades amb autoritat i respecte definitiu”.

Més concretament, els representants del WFSJ podran assistir a conferències i esdeveniments organitzats per l’ONU, on podran oferir declaracions escrites o orals i fins i tot organitzar esdeveniments paral·lels.

A tall d’exemple, l’ONU suggereix que les ONG amb estatus consultiu podrien assumir aquest tipus de responsabilitats:

  • Proporcionar una perspectiva ben informada sobre temes urgents
  • Emetre avisos inicials sobre problemes o reptes
  • Seguiment o implementació d’acords internacionals
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre qüestions clau
  • Ajudar a les Nacions Unides a establir i assolir els seus objectius principals
  • Contribució de material essencial per al seu ús per les Nacions Unides

En aquest sentit, el WFSJ es troba ben situat per promoure la comprensió mútua entre cultures mitjançant el diàleg, incloent un ampli espectre de problemes ètics, socials, ambientals, de diversitat, econòmics i de salut que els nostres membres troben regularment en la seva feina. Per sobre de tot, el paper del periodisme científic a la societat ara es pot ressaltar de noves maneres.

“També val la pena assenyalar que de les milers d’ONG que han obtingut l’estatus consultiu amb l’ONU, moltes se centren en temes científics però molt poques se centren en el periodisme”, conclou Momcilovic. “Per això, estem profundament honrats de trobar-nos en la posició extraordinària d’establir un perfil internacional sense precedents per al periodisme científic”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *