Descarrega la graella de programació
Dilluns 26/05 20h Espai Texas – CURED (Projecció inaugural)

CURED de Patrick Sammon & Bennett Singer
CURED il·lumina un capítol clau però en gran part desconegut en la lluita per la igualtat LGBTQ: la campanya que va portar l’Associació Americana de Psiquiatria (APA) a eliminar el diagnòstic d’homosexualitat del seu manual de malalties mentals. Abans d’aquesta decisió transcendental de 1973, l’estament mèdic considerava totes les persones gais i lesbianes com a malaltes i necessitades d’una cura. Empreses i governs utilitzaven aquesta classificació com a malaltia mental per justificar la discriminació i la intolerància. Mentre les lesbianes i els homes gais fossin considerats “malalts”, el progrés cap a la igualtat era pràcticament impossible.
Entrades a la venda properament.
Dimarts 27/05 19h Fundació Carulla – Taula Rodona: Cinema i Ciència. Mirades, narratives i friccions.

Quan el cinema tracta temes científics, pot fer-ho des de molts llocs: la divulgació, la inspiració, la crítica o la imaginació de futurs possibles. En aquesta conversa abordarem qüestions com la representació de la ciència en la ficció i en el documental, els límits entre el rigor i la creativitat, i el paper del cinema en la manera com la societat entén i es relaciona amb el coneixement científic.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia: Inscriu-te
Dimecres 28/05 18.30h La Bonne – BUSCANT EL MEU PROPI NOM Projecció + col·loqui

Projecció especial fora de concurs de “Buscant el meu propi nom”, de Pablo García Pérez de Lara. Un film delicadament colpidor basat en una història real que ens acosta a la realitat psiquiàtrica més crua del franquisme. El 1974 més de dos-centes dones son tretes d’un manicomi religiós franquista, conegut com el manicomi de Jesús, per anar a l’hospital psiquiàtric de Bétera (València). Aquestes dones van arribar sense nom, sense roba pròpia, sense pertinences, sense quasi bé res perquè havien estat desposseïdes de tot dins la institució. Lobotomitzades, rebent electroxocs, injeccions de cardiazol i sobremedicades durant molt de temps, s’havien perdut a sí mateixes, havien perdut el record de qui eren. La seva recuperació a Bétera començarà amb la cura més mínima, amb aquella que ens fa humans: amb els vestits, els pentinats, les sabates i la parla. Així comença el seu nou camí per retrobar el seu nom.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia: Inscriu-te
Dijous 29/05 20h Espai Texas – secció oficial Ciència i Societat I: “Mirades de Ciència”

Aquesta secció recull històries sobre la ciència en la seva dimensió més humana: la que es construeix dia a dia, sovint en contextos invisibles, amb recursos escassos però amb tenacitat i compromís. S’hi mostra la ciència com a pràctica situada, arrelada en el món i en les persones que la fan possible. Però també parla de la mirada institucional, distant, normativitzadora, que etiqueta i diagnostica. Mirades de la ciència és una invitació a interrogar-nos sobre qui mira, què es veu i què queda fora de camp. I sobre com la ciència, com qualsevol altra activitat humana, està travessada per les expectatives, els tabús, els silencis i les limitacions de la societat que la produeix.
Entrades a la venda properament.
Divendres 30/05 20h Espai Texas – secció oficial Ciència i Societat II : “Humans 2.0”

La història de la humanitat és també la història de la seva relació amb la tecnologia. Una relació marcada pel canvi constant, però també per tensions, expectatives i temors. En aquesta secció explorem com les eines que vam crear per transformar el món, poden acabar transformant-nos a nosaltres. Humans 2.0 és una invitació a mirar més enllà de les promeses del futur per entendre com la ciència i la tecnologia modelen el nostre present (i la nostra humanitat).
Entrades a la venda properament.
Dissabte 31/05 18h, Espai Texas – CYBORG GENERATION Projecció + col·loqui

En una era on la tecnologia s’integra cada cop més en els nostres cossos i vides, aquesta projecció especial explora les fronteres entre l’humà i el tecnològic. A través del testimoni de Kai Landre, un jove artista i activista que decideix implantar-se un òrgan cibernètic per captar els raigs còsmics de l’univers, Cyborg Generation explora els límits entre el biològic i el tecnològic, la identitat, la llibertat corporal i els buits legals i ètics de la tecnociència contemporània.
Entrades a la venda properament.
Dimarts 3/06 19h, Fundació Carulla – Salut mental i estigma al cinema. Representacions, responsabilitats i possibilitats.

Des de retrats excessius o estereotipats fins a relats íntims i transformadors, el cinema pot contribuir tant a perpetuar prejudicis com a generar empatia i comprensió. Quina responsabilitat tenen els creadors a l’hora de narrar el patiment psíquic? Pot la ficció obrir espais per a una altra manera de parlar del malestar, el dol, l’addicció o l’aïllament?
Una conversa sobre els límits, els riscos i el potencial del cinema a l’hora de posar imatge i veu al que sovint costa tant de dir.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia: Inscriu-te
Dimecres 4/06 20h, Espai Texas – Secció oficial Ciència i Salut Mental I: “Rebels”

Les protagonistes d’aquests curtmetratges han estat etiquetades de “rebels”, sovint no per triar-ho, sinó per no encaixar en les normes establertes. Diagnòstics, judicis i mecanismes de classificació poden, a vegades, simplificar realitats complexes. Aquesta selecció posa el focus en la frontera entre el que s’entén com a problema individual i el que és, en realitat, una qüestió col·lectiva: la mirada social, els prejudicis, els discursos científics que han servit per justificar el control de cossos i conductes.
Rebels proposa una mirada que entén la vulnerabilitat no com una feblesa, sinó com una oportunitat per escoltar millor, cuidar col·lectivament i repensar com acollim allò que és diferent.
Entrades a la venda properament.
Dijous 5/06 20h, Espai Texas – Secció oficial Ciència i Salut Mental II: “Em fa mal aquí”

Aquesta secció inclou una selecció de cumetratges que aborden experiències com el dol perinatal, l’addicció, la depressió o la soledat. Malestars íntims que sovint són abordats des de la ciència mèdica o psicològica, però que també tenen dimensions socials, culturals i ètiques.
Em fa mal aquí convida a reflexionar sobre com entenem i tractem el patiment emocional. Quines respostes dona la ciència? Quines en queden fora? Una oportunitat per repensar com escoltem el malestar, des de la complexitat humana.
Entrades a la venda properament.
Divendres 6/06 20h, Espai Texas – SCIENCE FICTION (Projecció de clausura)

En un moment en què el relat científic dominant s’associa sovint amb institucions, laboratoris i discursos validats per l’acadèmia, Science Fiction s’endinsa en un territori menys explorat: el de les utopies personals, les obcecacions tecnològiques i les figures marginals que somien redimir el món des d’un garatge. A través del retrat d’un inventor excèntric i persistent, Laurence Burton, la pel·lícula qüestiona què vol dir “fer ciència” i qui té dret a somiar solucions per a reptes col·lectius com la crisi energètica.
Amb una mirada atenta i desbordant de curiositat, el film se situa entre el documental i la fabulació per explorar el límit porós entre la invenció científica i el desig profund de transformar la realitat. Més que un retrat, Science Fiction és una investigació poètica sobre la passió, la fe en les pròpies idees i les formes alternatives —sovint invisibles— d’habitar el coneixement i la innovació.
Entrades a la venda properament.
