Castellano   English
22-03-2018

El CSIC convoca la vuitena edició del certamen Inspiraciència

Les obres es poden presentar en castellà, català, gallec i eusquera, en dues categories, jove i adult. Els premis inclouen un accèssit Feynman en col·laboració amb L'Asociació Catalana de Comunicació Científica

Inspiraciència viatjarà a Sevilla per a entregar els seus premis, en un acte que se celebrarà en el Museu Casa de la Ciència-CSIC a finals de juny.


S’obre la vuitena edició del concurs de relats d’inspiració científica que organitza el Consell Superior d’Investigacions Científiques amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Fins al 17 de maig de 2018 es pot participar a través del web: inspiraciencia.es

 

Fer de la ciència, ficció. Inspiraciència és una invitació a tothom a pensar i imaginar la ciència des de la creació literària. L’objectiu és fomentar l’apropament al pensament científic a través de l’escriptura. Els participants poden presentar relats curts, de com a màxim 800 paraules, en castellà, català, gallec o eusquera, en una de les dues categories: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir de 18 anys). Com a novetat d’aquesta edició, s’entregarà un premi accèssit Feynman als relats de qualsevol categoria i llengua que tractin l’obra o la figura de Richard Feynman; com a part dels actes commemoratius del seu naixement que organitza l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

A Barcelona, el concurs s’acompanya d’una exposició i taller, a càrrec del col·lectiu d’artistes 4-Elements, que exploren les relacions entre llibres, ciència i art, i que s’organizaran en el marc de Sant Jordi. La intenció és propiciar l’encontre distès amb persones de diverses disciplines que vulguin explorar altres formas de pensar, exercitar habilitats diferentes a les que estan habituades i treballar en una activitat de creació individual i col·lectiva. L’exposició Postllibres, Neollibres, No Llibres: un viatge de reinterpretació es podrà visitar del 20 al 29 d’abril a la Sala d’exposicions de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya) de Barcelona. El taller Escolpint el llibre: ciència, poètica, tècnica tindrà lloc el 20 i el 27 d’abril, de 16 a 19h, a la mateixa seu (c/ Egipcíaques, 1-3. Barcelona).

 

El Museu Casa de la Ciència-CSIC de Sevilla acollirà en aquesta edició el lliurament de premis que donarà a conèixer les obres guanyadores de 2018. Està previst que se celebri a finals de juny, amb una posada en escena inspirada en els relats.

 

Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid i País Valencià, i d’instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Balears.

 

El projecte compta amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiques: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Editorial Galaxia, Euskal Etxea. Centre Cultural Barcelona, Elhuyar Fundazioa, Idazten. Idazle Eskola, Mètode. Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Investigación y Ciencia, Associació Catalana de Comunicació Científica, Biblioteques de Barcelona, Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya) i Museu Casa de la Ciència-CSIC de Sevilla.