Castellano   English
09-10-2018

L'ACCC es troba entre les 214 entitats reconegudes en els VII premis Pompeu Fabra

El Jurat ha decidit per unanimitat fer també una menció de reconeixement especial a les 214 entitats que formen part actualment el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, entre les quals es troba l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

El Jurat dels VII premis Pompeu Fabra, presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet públics els premiats corresponents a l’any 2018. 


 

Els distingits són l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que ha obtingut el VII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache, que l’han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; König, en la categoria socioeconòmica; l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, en la de comunicació i noves tecnologies; el presentador i cantant Halldór Már, en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, i el voluntari Ramon Rom Sagristà, en la de voluntariat lingüístic.

 

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.

 

Enguany el lliurament dels premis serà especialment solemne ja que s’inscriurà en la commemoració de l’Any Fabra, els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. L’acte tindrà lloc el dia 23 d’octubre, a les 18 hores, a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya. El presidirà la consellera de Cultura, Laura Borràs, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. Durant l’acte també es lliurarà el V Premi Robèrt Lafont, que reconeix persones o entitats que s'han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El guardonat amb el Premi Robèrt Lafont es coneixerà properament.

 

El Jurat ha decidit per unanimitat, amb motiu de l’Any Fabra, de fer també una menció de reconeixement especial a les 214 entitats que formen part actualment el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, entre les quals es troba l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

 

El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l’escultor Manuel Cusachs, i en una sèrie de litografies numerades i signades pel mateix autor per a les entitats que reben el reconeixement especial.

 

Les persones interessades a assistir a l'acte han d’emplenar aquest formulari.

 

L’aforament al Teatre Nacional de Catalunya és limitat.

 

Centenars d’activitats

 

El lliurament dels premis Pompeu Fabra s’afegeix en un lloc destacat al repertori d’activitats de l’Any Fabra en el marc del qual ja s’han programat més de 400 activitats acadèmiques i divulgatives a tot Catalunya per difondre la figura i obra del lingüista. S’han organitzat més de 60 conferències, amb ponents de relleu com el president de la Generalitat, Quim Torra; el comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; Joan Costa; Rosa Lloret; Jordi Manent; Mònica Montserrat; Josep Murgades; Neus Nogué; David Paloma; Mila Segarra; Genís Sinca i Sílvia Soler.

 

L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” ha fet itinerància en més de 80 indrets d’una cinquantena de municipis i el monòleg teatralitzat “Pompeu Fabra. Jugada mestra!” s’ha representant a unes 30 sales de tot Catalunya. Són algunes de les activitats commemoratives de l’Any Fabra, que també inclouen col·loquis, rutes, concursos, publicacions i tot tipus de propostes, i que han comptat amb la col·laboració institucional d’ajuntaments, associacions, universitats i entitats.