Castellano   English
10-07-2018

S'obren les inscripcions per a les Tertúlies de Literatura Científica i el Premi Llegim Ciència


  • Els programes arriben a la seva 12a i 7a edició respectivament

  • Per primer cop, el Premi proposa la redacció d'un relat corresponent a dues lectures en comptes d'una

El projecte de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC), amb seu a la Universitat de Vic i la Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), és una proposta d’innovació docent dirigida a estudiants universitaris i també pre-universitaris, com per exemple estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius. Es basa en dos eixos: les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i el Premi Llegim Ciència (PLLC).


 

Tertúlies de Literatura Científica (TLC)

La principal finalitat és la lectura de llibres d’assaig, i de novel·les de divulgació científica a fi de poder aprendre la ciència, a partir de textos que permetin reflexionar i aconseguir un debat enriquidor de forma col·lectiva. Un dels aspectes rellevants del projecte de les TLC és que una vegada s’ha efectuat la lectura, sempre dirigida pel professorat dels instituts, els estudiants que han fet la lectura poden participar a la xerrada-debat impartida per l’autoria del llibre que es realitza a l’Aula Magna de la UVic-UCC en una data establerta, per tant, hi ha la possibilitat de conèixer l’autor o autora de l’obra. 

Premi Llegim Ciència (PLLC)

Es proposa un llibre de lectura, en concret una novel·la de ciència adequada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. La lectura és guiada pel seu professorat, i a continuació han d’escriure un relat per participar al concurs de relats del Premi Llegim Ciència. Els estudiants escriuen un relat ajustat a una de les dues modalitats que es proposen i el professorat de cada centre de secundària fa una selecció prèvia dels 3 millors relats de cada modalitat i categoria (3r o 4t d’ESO) i ho envia a l’organització. L’organització formada pel comitè intern i el jurat, persones especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, en fa una valoració a fi d’escollir els guardonats. Aquests reben un premi concedit per gentilesa de diverses institucions com són Fundació Espavila, Consell Comarcal d’Osona i Fundació la Pedrera i en alguns casos del propi/a autor/a. A la data d’entrega de premis, l’autoria de la novel·la fa una ponència a l’Aula Magna de la UVic-UCC , i els estudiants guanyadors del concurs de relats poden fer la lectura del seu relat sobre la novel·la llegida. 

 

El programa, les bases i les inscripcions d'ambdues iniciatives ja estan disponibles

 

En el marc del projecte Premi Llegim Ciència (PLLC) es proposa, excepcionalment per a l’edició 2018-2019, la lectura de dues obres (fins avui en el PLLC es llegia una novel·la) relacionades amb la ciència i la literatura, per afavorir l’impuls de la lectura i estimular la capacitat

redactora dels estudiants de centres de secundària dels cursos de 3r i de 4t d’ESO. 

 

En aquesta setena edició del PLC es proposa als estudiants la redacció d’un relat corresponent a les obres:

  • Ramón y Cajal. Ara i aquí, del científic i escriptor Salvador Macip, d’Angle Editorial, 2016.
  • Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, de la filòloga i escriptora Gemma Pauné i l’il·lustrador Oriol Garcia Quera, de Rafael Dalmau Editor, 2017, en commemoració del 150è aniversari del naixement del gran lingüista que va codificar i normativitzar el català modern. 

Més informació

Programa de les TLC 2018-2019

Inscripcions a les TLC 2018-2019

 

Bases del concurs PLLC 

Inscripcions al PLLC

 

Presentació del projecte TLC a la Trobada de socis i sòcies ACCC per part de la sòcia Julita Oliveras.