Castellano   English
10-10-2018

El districte de Les Corts aprova la col·locació d'una placa en homenatge a Joan Oró

L’ACCC va posar en marxa aquesta iniciativa per posar en valor la figura d’aquest científic i polític català

El 9 d’octubre, el plenari del districte de les Corts, de Barcelona, va aprovar la col·locació d’una placa en homenatge al bioquímica català Joan Oró per petició de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. La placa es col·locarà al número 272 de Travessera de Les Corts, on va ressidir el científic els anys que va viure a Barcelona.


Joan Oró va néixer a Lleida al 1923 i es va llicenciar en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona al 1947. Es va doctorar en Bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston i va viure a cavall entre Catalunya i els Estats Units i també va participar en diversos projectes d’investigació de la NASA. Entre els seus desobriments més importants, destaca la síntesis de l’adenina, una de les quatre bases nitrogenades que conformen el DNA, amb la qual cosa va contribuïr a l’origen d’una nova espcialitat: la química prebiòtica, és a dir, la síntesi de compostos orgànics a partir d’inorgànics. També fou el primer científic a assenyalar aels cometes com a portadors de molècules orgàniques a la nostra biosfera primerenca. 

 

A més de contribuïr a l’àmbit científic, també va sortir electe com a diputat del Parlament de Catalunya al 1980 i va exercir com a assessor científic del president de la Generalitat. El 2004, any de la seva mortuns mesos abans de la seva mort, a Barcelona, Joan Oró va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya de mans del president Pasqual Maragall.

 

A l’ACCC fa temps que posem en valor la figura d’aquest científic amb el Premi Joan Oró, que acumula ja deu edicions. L’objectiu del premi és incentivar en el jovent investigador la capacitat per comunicar el contingut i el valor de la seva recerca científica i facilitar la difusió del seu treball de divulgació en els mitjans de comunicació. Així mateix, l'ACCC va promoure l'emissió d'un segell de correus dedicat a Joan Oró que va aparéixer el 2008 i es va presentar oficialment a la Universitat de Lleida.

 

 

Des de l’ACCC, donem les gràcies al districte de Les Corts, a l’Ajuntament de Barcelona, a la comunitat de veïns de Travessera de Les Corts 272 i al seu president, Víctor Closa, i a la sòcia de l’ACCC Mercè Piqueras, per contribuïr a fer realitat aquesta iniciativa.