Castellano   English
24-10-2017

Il·lustraciència 5, la mostra que reuneix art, ciència i naturalesa

La dissecció: camí al coneixement

El camp de la il·lustració científica és tan rigorós en la seva exquisida obstinació per depurar la realitat fins a límits infreqüents en altres esferes de la ciència, que, per a alguns científics es converteix en una forma de vida. L'objectiu és molt clar. S’ha de transmetre un missatge amb una informació específica i detallada d'un ésser o organisme natural.

 


Alguns il·lustradors mantenen un compromís tan estret amb la seva obra que inverteixen els seus dies en intenses expedicions, treballs de camp, observacions introspectives de la naturalesa, desenvolupament d'esbossos, dibuixos i pintures. “A la transmissió minuciosa del món animal i vegetal, no s'arriba d'una altra manera: es requereix observació, diàleg i molta paciència per revelar detalls que a simple vista puguin quedar difusos o passar inadvertits”, diu Pedro Salgado, el guanyador de la cinquena edició d’Il·lustraciència. Aquest és, segons el reconegut científic d'origen portuguès, “un dels reptes de la il·lustració científica: la capacitat de posar sobre la taula els plànols exactes dels éssers animats i inanimats, per obrir i facilitar el camí de la recerca. Un plànol excepcional per comunicar la ciència.” 

 

En aquest àmbit, Salgado, amb 25 anys d'experiència en el camp de la il·lustració científica, ha dedicat plenament la seva professió a donar visibilitat a les parts externes dels òrgans d'un cos, per aclarir aquells aspectes que a simple vista, amb l'observació, queden difusos, o es desdibuixen en la superposició de plomes, pèls, pell o escates dels individus objecte d’estudi. Així mateix, aquest biòleg marí, membre del la prestigiosa Guild of Natural Science Illustrators (GNSI), amb la seva tècnica depurada, desvela l'interior de les espècies que dibuixa i pinta amb gran cura per oferir un camí de llum a l'inaccessible.

 

El puntillisme que obre zones de clarobscurs, recobreix entre blanc i negre amb tinta xinesa, animals marins, i fins i tot recrea espècies desaparegudes d'altres èpoques. Després d'un temps analitzant els detalls, les parts d'un cos, les escates, les lluentors, duent a terme un llarg treball amb esbossos i fotografies, Salgado, busca traç a traç la proporció correcta. “Les escates s'aprecien millor en la il·lustració que al natural. En realitat les seves escates queden més amagades, però aquí l'objectiu és esclarir amb el rigor del punt, amb el rigor del traç. La il·lustració científica requereix d'un llarg procés d'observació, amb un objectiu molt clar per ser transmès amb ple rigor”.

 

Obra guanyadora de la cinquena edició d'Il·lustraciència: Garoupas do Mediterrâneo - Pedro Salgado

Obra guanyadora de la cinquena edició d'Il·lustraciència: Garoupas do Mediterrâneo - Pedro Salgado

 

Aquesta perfecció per transmetre la informació precisa, pot ser apreciada a l'obra guanyadora de la cinquena edició d’Il·lustraciència, Garoupas do Mediterrâneo (Anfós del Mediterrani), en la qual el científic portuguès aconsegueix plasmar els aspectes diferencials de les diferents espècies. El seu treball ofereix volum i profunditat conjugat sàviament amb la seva tècnica artística personalitzada, que no perd de vista la noció de la realitat.


Il·lustraciència, més a prop de la societat

“Badajoz, Barcelona, Bellaterra, Girona, Las Palmas (Mèxic), Lisboa (Portugal), Madrid, Múrcia, Salamanca i València són les ciutats on es podrà visitar l'exposició de les quaranta obres seleccionades de la cinquena edició d’Il·lustraciència. Calculem que serà visitada per més de 25.000 persones fins a finals de gener” afirma Miquel Baidal, coordinador d’Il·lustraciència. L'exposició es pot sol·licitar gratuïtament a través de la web del premi. 

 

“La il·lustració científica cada vegada desperta més interès i ajuda a sensibilitzar en temes de ciència i naturalesa. Al 2017 hem organitzat diverses activitats relacionades amb la il·lustració científica i en totes hem penjat el cartell de complet”, comenta Baidal.

 

En la cinquena edició del premi, organitzat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO), s'han presentat més de 450 obres. “Mirem el futur amb entusiasme perquè creiem que el projecte pot arribar més lluny, però és necessari trobar entitats que vulguin sumar-se a la iniciativa perquè Il·lustraciència creixi i sigui sostenible a llarg termini”, declara Baidal.

 

La cinquena mostra d’I·lustraciència té un llarg recorregut, com a exposició itinerant, i actualment es pot veure a la facultat de ciències de la Universitat de Girona. La biòloga Margarida Casadevall, considera que “per a una facultat de ciències com la nostra, aquest tipus d'exposicions ajuda a sensibilitzar sobre la importància que la il·lustració científica té malgrat les facilitats que avui dia ens ofereixen la fotografia i el vídeo. Els estudiants han deixat de dibuixar, no els cal perquè tenen tantes imatges com volen, però el fet d'intentar dibuixar un organisme, un tall histològic o una estructura anatòmica fa que es pari esment a detalls que d'una altra manera passen totalment desapercebuts”. En aquest sentit, davant el conjunt de l'exposició, Casadevall considera que “segur que va ser molt difícil prendre una decisió sobre quina obra escollir” i afegeix que la il·lustració aporta “molt”, quan se la pregunta per la importància d'aquesta matèria al nostre país. “La il·lustració destaca els aspectes que són importants per al reconeixement i la identificació d'una espècie o una estructura, cosa que la fotografia, per molt estètica i detallada que sigui, no pot fer. De vegades, una simple ombra pot impedir veure allò que és més important per al reconeixement”.

 

Exposició de la 5a edició d'Il·lustraciència a la Universitat Autònoma de Barcelona

Exposició de la 5a edició d'Il·lustraciència a la Universitat Autònoma de Barcelona

 

Per Casadevall, la importància d'una iniciativa com la d’Il·lustraciència radica essencialment a donar “visibilitat a aquestes persones que continuen treballant i que més que mai necessiten el reconeixement pel treball que fan”. Així mateix, la investigadora reconeix que “sí” caldria promoure més iniciatives d'aquest estil, “sobretot a les universitats”. Des del seu punt de vista  són molt interessants els cursos d'il·lustració científica que s'organitzen, com el d'il·lustració botànica que s'organitzarà pròximament. Seria interessant també descentralitzar-los en la mesura del possible perquè estudiants d'universitats perifèriques tinguessin més oportunitats de cursar-los”.

 

Així mateix, Miguel Battaner, de l'Espai de Cultura Científica de la Universitat de Salamanca, dona suport a aquest premi internacional d'il·lustradors, ja que “Il·lustraciència és una iniciativa ja consolidada en l'àmbit de la divulgació científica al nostre país. L'obra guanyadora de la 5a Edició, reflecteix molt bé la filosofia del projecte, en un moment en què la il·lustració científica està vivint un moment molt interessant, tant per les eines i els nous canals digitals, com per les possibilitats que brinda”. Prova d'això és que la Universitat de Salamanca acollirà una nova edició fent-la coincidir amb les jornades Ilustrasal, on il·lustradors de primera línia parlaran de les seves experiències creatives i professionals als estudiants de la Universitat de Salamanca.

 

Calendari:

 

19/09/2017 – 16/10/2017

Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG) Girona

 

01/10/2017 – 23/10/2017

Facultat de Biociències Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bellaterra

 

10/10/2017 – 10/12/2017

CETYS Universidad Campus Ensenada Las Palmas, México

 

30/10/2017 -23/12/2017

Universidade Lisboa, Lisboa

 

13/11/2017 - 17/12/2017

Espacio de Cultura Científica, Universidad de Salamanca

 

02/11/2017 – 17/11/2017

Universidad de Murcia, Murcia

 

13/11/2017 - 26/11/2017

Institut Maragall, Barcelona

 

02/11/2017 – 05/11/2017

XXIII Congreso Español de Ornitología, Badajoz

 

01/12/2017 – 07/01/2017

Jardí Botànic de la Universitat de Valencia. Valencia

 

Per saber-ne més:

Web d'Il·lustraciència

 

Autora del text: Rosa Mª Mateu