Castellano   English
24-07-2018

L'EUSJA ofereix vuit beques per a assistir al Forum Europeu de Salut de Gastein


  • Les beques inclouen 4 nits d'estància, dietes i transport d'anada i tornada a Salzburg

  • L'ACCC recollirà candidatures fins al 30 d'agost

L'European Unit of Science Journalists Associactions (EUSJA) ha confirmat que concedirà vuit places als seus membres per assistir al Fòrum Europeu de Salut de Gastein, l'esdeveniment sobre polítiques de salut més important d'Europa, del 3 al 5 d'octubre. Aquest any, els quatre temes principals seran Innovació per a tothom, Sistemes sostenibles, Evidència per a l'acció i Ningú quedarà enrere.

 

03-07-2018

Ja està disponible el programa de les Jornades de Divulgació Innovadora D+i

L'ACCC col·labora en la difusió de l'esdeveniment i otorga cinc beques per a estudiants per assistir-hi

Un bloc dedicat a la dona i la nena a la divulgació de la ciència, l'estrena del triple espectacle 'L'enigma Agustina' i la presència del veterà divulgador Ramón Núñez són les novetats de les D + i que es celebraran els dies 26 i 27 d'octubre

03-07-2018

Inspiraciència 2018 ja té guanyadors

El jurat ha concedit vuit primers premis i d'altres finalistes, en les categories adult i juvenil dels quatre idiomes (castellà, català, gallec i euskera), i dos Accèssits Feynman coordinats per l'ACCC

Un any més, Inspiraciència lliura els premis als guanyadors de cada idioma i categoria en un acte obert al públic, que aquest cop ha tingut lloc al Museu Casa de la Ciència de Sevilla.

03-07-2018

S'anuncien els guanyadors del concurs X(p)rimenta 2018

D'entre els 94 vídeos de divulgació científica presentats, se n'han guardonat 13, repartits entre primària, secundària i cicles formatius

S’ha decidit guardonar 13 treballs repartits entre primària, secundària i cicles formatius. Enguany el jurat ha filat molt prim per a decidir quins han estat els millors vídeos presentats a X(p)rimenta 2018, la qualitat dels quals ha estat força alta. S’hi havien presentat 94 treballs. El premi especial any Feynman ha quedat desert.

21-06-2018

Eines per a una ciència paritària

Existeixen múltiples cercadors d'expertes per promoure la paritat en els esdeveniments científics

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) donarà suport a la iniciativa de l’Associació Espanyola de Comunicació Científica (AECC) que promou la igualtat de gènere en els esdeveniments científics posant a l’abast d’empreses i altres entitats un seguit d’eines per incloure dones científiques en els seus esdeveniments. 

20-06-2018

La Biothèque s'uneix a la setmana de la ciència amb el cicle Joves Científics


  • El cicle de divulgació científica Joves Científics torna un any més a la càrrega

  • L'organització de l'esdeveniment a Barcelona compta amb la participació de l'ACCC i el PRBB

La Biothèque convida als joves del món de la ciència a participar en el cicle de divulgació científica Joves científics/quest. els participants poden presentar xerrades de mitja hora de debat o tallers participatius d'una hora com a màxim. Es primarà els temes d'actualitat, que convidin al debat i la interacció i que apropin la ciència a tot el públic.

05-06-2018

Activitats, espectacles i xerrades al Festival de la Ciència


  • El festival es celebra el 9 i 10 de juny al Parc de la Ciutadella

  • L'Associació Catalana de Comunicació Científica hi col·labora coordinant la moderació de les microxerrades

Aquest cap de setmana tenim una cita amb el futur. El Parc de la Ciutadella es torna a omplir de ciència, tecnologia i creativitat. Arriba el Festival de la Ciència, la gran trobada de la recerca i la innovació amb la ciutadania, que en la seva dotzena edició amplia l’oferta d’activitats, s’estén en el temps i s’adreça a un públic més ampli que mai.

22-05-2018

Les plantes de l'antic Egipte

Post del soci: Maravillas Boccio

La presència de plantes a l’antic Egipte és una constant, però són pocs els estudis que se’ls dediquen i, per tant, hi ha un cert desconeixement de la botànica egípcia. Per això, una part bàsica dels estudis de fitoegiptologia és la identificació de les plantes. Entenent per “identificació” l’associació d’una paraula egípcia amb una o vàries espècies de plantes, o bé, diferents paraules egípcies amb una sola espècie de planta seguint la nomenclatura de Linné.

11-05-2018

Carta a l'Ajuntament de Barcelona sobre la Fira de la Terra

Aquest esdeveniment, organitzat en un espai públic amb el suport institucional, està incorporant en les seves succesives edicions la divulgació de continguts pseudocientífics. 

L'Assocació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) vol expressar públicament la seva preocupació a l'Ajuntament de Barcelona per donar suport a activitats pseudocientífiques en el marc de la Fira de la Terra. Per això, la Junta de l'Associació ha redactat la següent carta, dirigida a l'alcaldesa Ada Colau, per tal que es garanteixi que aquesta pràctica no es repeteixi en futurs esdeveniments.

03-05-2018

Balanç positiu de l'European Union of Science Journalists' Associations (EUSJA) a la seva assemblea anual


  • L’EUSJA destaca els bons resultats dels seus projectes

  • La nova junta es planteja donar més veu als països i les associacions regionals i temàtiques

El passat 24 de març va tenir lloc l’Assemblea General de l’EUSJA (European Union os Science Journalists’ Associations) a la Residència d’Estudiants de Madrid, a la qual la periodista Valentina Raffio (1836249060@1229921888raffiovalentina), vocal de relacions internacionals de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, va assistir en representació de la nostra entitat. Els temes principals d’aquesta assemblea van abastar la situació actual dels projectes, dels afers econòmics i de la constitució de l’EUSJA, així com l’establiment de les prioritats que guiaran els seus següents passos.

18-04-2018

La potencialitat de la música en l'educació

Sant Jordi, post del soci: Jordi Àngel Jauset Berrocal

La música i el llenguatge comparteixen recursos i substrats cerebrals neuronals, de manera que nombrosos estudis analitzen si potenciant l'aprenentatge musical hi ha una repercussió positiva en les àrees del llenguatge. 

 

18-04-2018

La química dels llibres o els llibres de la química

Sant Jordi, post del soci: Claudi Mans

En els darrers anys, he publicat tres llibres divulgatius sobre química. Encara que de vegades ens oblidem, aquest camp de la ciència es troba present en els afers més quotidians...

18-04-2018

LA CIÈNCIA OCULTA, El llibre que descobreix la difícil trajectòria de 15 dones científiques

Sant Jordi, post del soci: Pol Morales (Fundació Dr. Antoni Esteve)

Galileu, Newton, Gauss, Einstein. Si repassem la llista dels grans herois de la ciència, quelcom crida l’atenció. Pràcticament no hi ha dones. Trobem, naturalment, Marie Curie, però desconeixem el nom de moltes altres científiques que, per la seva condició de dones, van haver d’enfrontar-se a tot tipus de dificultats per dur a terme la seva recerca. La seva feina ha quedat difuminada o, fins i tot, oculta.