Castellano   English
30-05-2017

Ja tenim els guanyadors d'X(p)rimenta 2017

L’acte de lliurament dels guardons serà el dimarts 20 de juny al campus de la UPC de Castelldefels.

Mai és una tria senzilla, i aquest any tampoc ho ha estat. Però finalment el Jurat ha fet la seva elecció i ha decidit concedir 3 Premis i 9 Mencions per a guardonar els 12 millors vídeos presentats a la convocatòria X(p)rimenta 2017, a la que s’hi havien presentat 110 vídeos.

25-05-2017

L'ACCC s'uneix a la Federació d'Entitats de Vil·la Urània

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha decidit formar part de la Federació d’Entitats de Vil•la Urània, constituïda el passat 3 de maig, que cogestionarà el nou centre cívic ubicat a Sarrià-Sant Gervasi.

Barcelona, 23 de maig de 2017.  L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’ha unit oficialment a la Federació d'Entitats de Vil·la Urània, constituïda inicialment per set entitats el passat 3 de maig. Aquest organisme cogestionarà el nou equipament, amb una important vessant de divulgació científica, junt amb l'Ajuntament de Barcelona i els tècnics d'una empresa concessionària. L’activitat al centre cívic Vil·la Urània s’iniciarà al setembre, tot i que al mes de juliol s'habilitarà un servei d'informació ciutadana.

21-03-2017

El matemàtic francès Yves Meyer, Premi Abel 2017

L’Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres ha decidit atorgar el Premi Abel del 2017 a Yves Meyer, de 77 anys, de l’École Normale Supérieure Paris-Saclay, França, per les seves aportacions fonamentals en el desenvolupament de la teoria matemàtica de les ondícules.

El president de l’Acadèmia Noruega de les Ciències i les lletres, Ole M. Sejersted, ha anunciat el nom del guanyador del Premi Abel del 2017 a l’Acadèmia a Oslo, avui dia 21 de març. Yves Meyer rebrà el premi de la mà de Sa Majestat el Rei  Harald V a la cerimònia de lliurement  que tindrà lloc a Oslo el dia 23 de maig.

 

15-03-2017

Viatge de premsa a Baden-Württemberg per a periodistes científics

Periodistes científics de diversos països europeus tenen l'oportunitat única de formar part d’un viatge de premsa per Baden-Württemberg, Alemanya, del 27 al 30 de juny del 2017. El viatge està organitzat per Baden-Württemberg International i es focalitzarà en els nous desenvolupaments en bioeconomia a la zona.

Amb la població mundial en constant creixement i amb recursos naturals finits l'estudi de la bioconomia està guanyant importància arreu del món. L’estat de Baden-Württemberg, al sud-oest d’Alemanya, es caracteritza per dur a terme una recerca profunda en el camp. Per tal de donar a conèixer les seves iniciatives, Baden-Württemberg International convida vuit periodistes científics a un viatge de premsa del 27 al 30 de juny del 2017.

02-03-2017

La World Federation Science Journalist comparteix històries de comunicació científica

La World Federation Science Journalist (WFSJ)publica posts sobre la comunicació científica escrits pels seus socis.

La World Federation Science Journalist (WFSJ), de la qual l'ACCC en forma part, recull i publica articles curts, escrits per membres seus, relacionats amb l'actualitat del periodisme científic. Els posts han de ser en anglès i tenir entre 250 i 400 paraules.

10-02-2017

Oberta una nova edició d'X(p)rimenta

El termini de lliurament d’aquest concurs de vídeo científic es clou el dia 10 de maig de 2017.

X(p)rimenta és un concurs que s’adreça a professors i alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius, que consisteix en filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic o tecnològic.

28-01-2017

Els resultats de PerCientEx en vídeo

Els primers resultats del projecte d’investigació “Excelencia e Innovación en el Periodismo Científico en España” (PerCientEx) es van presentar el mes de novembre de 2016  en el CosmoCaixa de Barcelona amb l'objectiu de detectar bones pràctiques de periodisme científic a la premsa digital a l’estat Espanyol

El projecte PerCientEx, impulsat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) ha permès elaborar, per primera vegada a l’estat espanyol, una base de dades d’exemples de bones pràctiques en periodisme científic, tecnològic, salut i medi ambient.

05-11-2016

Contaminació atmosfèrica a la UE:reducció de les emissions nacionals

Trobada de premsa dijous 10 de novembre a les 17:30h amb l'eurodiputada Julie Girling

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), en col·laboració amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), organitzen el dijous 10 de novembre, a les 17h30, a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Pg. Gràcia, 90), una trobada de premsa amb l’eurodiputada britànica Julie Girling, ponent de la modificació de la directiva sobre la reducció de les emissions nacionals de determinants contaminants atmosfèrics que serà votada a Estrasburg el 23 de novembre. Cal confirmar l'assistència

25-10-2016

Esmorzar de Ciència al 7 Portes: "L'evolució humana, passat, present i futur"

El diumenge dia 6 de novembre se celebrarà el proper esmorzar de forquilla al restaurant 7 Portes de Barcelona (Passeig d'Isabel II, 14) amb un cartell de luxe: Eudald Carbonell i Tomàs Marquès 

Els protagonistes de la tertúlia, l’arqueòleg Eudald Carbonell, catedràtic de pre-història de la Rovira i Virgili i Tomàs Marquès, líder del grup de recerca de Genòmica Comparativa, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) repassaran la història evolutiva de la nostra espècie i les darreres descobertes sobre la mateixa.

18-10-2016

L'ACCC expressa el seu suport a Ángela Bernardo

L’ACCC i l’AECC condemnen enèrgicament els atacs masclistes que la periodista ha rebut a les xarxes socials. Les entitats creuen que el linxament està invalidant Twitter i Facebook com a canals per a la comunicació i els demana que actuïn contra la impunitat.

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) expressa el seu suport a Ángela Bernardo i condemna l’atac que ha rebut a través de Twitter i de les xarxes amb missatges masclistes, insults i desqualificacions. La periodista científica va enviar un tuitdivendres, que va tenir molta difusió, on destacava el fet que cap dona hagi estat premiada enguany amb un premi Nobel, la qual cosa va desembocar en  una cadena de missatges masclistes i insultants.

04-09-2016

Dibuixar espais verds per conscienciar de la importància del verd urbà sobre la nostra salut

Durant tot el mes de setembre es podrà veure una mostra del treball realitzat pels participants de la primera edició del cicle “Ciutat Verda” 

La primera exposició del cicle d’activitats Ciutat Verda, que es podrà veure durant el mes de setembre a la sala expositiva Àlex Garcia de la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte, mostra el treball realitzat a les trobades de dibuixants urbans durant la primera edició de Ciutat Verda. Miquel Baidal, coordinador del cicle, comenta que “aquesta acció ha tingut l’objectiu de donar visibilitat als espais verds de la ciutat i els seus efectes sobre la nostra salut. 

24-07-2016

Beques per assistir al Congrés Falling Walls 2016, a Berlín

Beques per a periodistes per assistir a la Falling Walls Conference, que tindrà lloc a Berlín els dies  8 i 9 de novembre

La Falling Walls Foundation ofereix beques per a tots aquells periodistes que vulguin assistir a la Conferència sobre innovació científica i social, la Falling Walls Conference, que tindrà lloc a Berlín. En total, són 10 beques l’objectiu de les quals és que periodistes i bloggers, amb una experiència mínima de tres anys, puguin informar del seu coneixement en l’àmbit de les ciències.

08-07-2016

El Post de Javi Polinario: "Divulga ciència a través de les xarxes socials, no et quedis enrere"

Cada dia hi ha menys dubtes de la importància d'utilitzar les xarxes socials i els blogs per comunicar ciència. S'han convertit en un canal més a través del qual es divulguen continguts científics.