Castellano   English

ACCC TV

02-09-2015

Beques per assistir al congrés "Falling Walls 2015" a Berlín

Adreçades a periodistes

L'European Union of Science Journalists' Associations (EUSJA) disposa de 10 beques per a periodistes -de les seves entitats membres, com ara l'ACCC- que dessitgin assitir al congrés Falling Walls 2015, que se celebra a Berlín el 8 i 9 de novembre. El programa és molt variat i s'hi presenta la situació de la recerca més puntera en molts àmbits de la ciència. El termini per fer arribar una sol·licitud és el 25 de setembre.

01-09-2015

Beques per a periodistes per visitar l'Extreme Light Infrastructure a Praga

Una nova infraestructura de recerca europea

L'European Union of Science Journalists' Associations (EUSJA) disposa de 15 beques per a periodistes científics membres d'alguna de les seves associacions -entre les quals l'ACCC- per assistir del 18 al 20 d'octubre a la inauguració de l'edifici multifuncional Extreme Light Infrastructure (ELI) i visitar les obres de construcció d'aquesta nova infraestructura científica a Praga. El termini per presentar-hi sol·licituds és el 3 de setembre.

27-07-2015

El Museo Nacional de Ciencias Naturales acull la segona edició d'"Il·lustraciència"

Una mostra amb les obres seleccionades de la segona convocatòria del premi internacional d'il·lustració científica de l'ACCC

El Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) a Madrid (C/José Gutiérrez Abascal, 2) va inaugurar el passat 23 de juliol una mostra amb les obres seleccionades de la segona convocatòria del premi internacional d'il·lustració científica Il·lustraciència. Els dibuixos de l'exposició, que podrà visitar-se fins a finals d'octubre, mostren des de l'anatomia d'un gat a l'estructura d'un espermatozoide passant per làmines botàniques excepcionalment detallades.

22-07-2015

Obertes les inscripcions del Campus Gutenberg 2015

Amb el suport de l'ACCC

Ja està obert el període d'inscripció per al Campus Gutenberg de la Comunicació i la Cultura Científiques 2015, que organitza la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que tindrà lloc els propers 14 i 15 de setembre a Barcelona a cavall entre la seu de l'Institut d'Educació Contínua de la UPF (IDEC-UPF), amb seu al carrer Balmes 132, i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), situat al carrer Dr. Aiguader 88.

22-07-2015

Beques per al 18th European Health Forum

A la localitat austríaca de Gastein

L'European Union of Science Journalists' Associations (EUSJA) disposa de set beques per a periodistes científics per assistir al Forum Europeu de Salut que se celebra anualment a Gastein (Àustria), i que  enguany tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d'octubre.

22-07-2015

Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al juliol

Un dels temes que ha continuat portant cua els primers dies de juliol ha estat el suposat comentari masclista del Nobel Tim Hunt, qui es va mostrar a favor de la separació de dones i homes al laboratori per evitar distraccions, tal i com podeu llegir en el resum de juny publicat al nostre web. El llistaire que va compartir aquest tema al juny va continuar amb el debat aportant que el «Daily Mail ha escrit un llarg article qüestionant l'honradesa de la periodista que va fer el tweet original en el qual es va explicar el que va dir Sir Hunt, Connie St. Louis.». El propi membre de la llista va afegir-hi que «tant l'Association of British Science Writers (ABSW) com la City University han sortit en defensa de St. Louis.». Arran d'aquest fet també hi va haver qui va opinar que «s'havia desacreditat injustament a Sant Louis» i s'havia fet d'aquesta polèmica una «bola de neu.». Arran d'aquest fil temàtic es va compartir que «el projecte genderedinnovations.stanford.edu proposa una abundant llista d'exemples de coneixements científics nous i valuosos que s'han assolit justament gràcies al fet de tenir en compte el sexe i el gènere en tots els aspectes de la investigació» o que «a la UB es va fer un debat sobre sexisme al llenguatge.». Entre els llistaires no hi ha unanimitat si un científic com Hunt hauria de dimitir o no de determinades responsabilitats arran d'aquesta mena de comentaris.

20-07-2015

Crònica de la World Conference of Science Journalists 2015

Celebrada a Seül del 8 al 12 de juny

Núria Jar (ACCC). A principis de juny vaig estar uns dies a Seül, on es va celebrar el congrés mundial de periodisme científic (WCSJ2015), organitzat per la World Federation of Science Journalists (WFSJ), entitat de la que forma part l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). L'organització em va convidar a participar en una taula de debat sobre l'ús que faig de les xarxes socials com a periodista freelance (1), moderada pel periodista canadenc André Picard, juntament amb Aimable Twahirwa, també periodista freelance a Àfrica; Subhra Priyadarshini, editora de Nature a Índia; i Bethany Brookshire, divulgadora nord-americana molt coneguda sota el perfil de 814169522@1546434235SciCurious (2).

14-07-2015

La WFSJ cerca periodistes especialitzats en salut per impartir uns tallers a col·legues professionals

Amb l'objectiu de construir una xarxa professional de formadors locals a l'Àfrica i a la Mediterrània Oriental

La World Federation of Science Journalists (WFSJ), entitat de la qual forma part l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), està organitzant una sèrie de tallers de formació per a periodistes de salut amb la col·laboració de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Per això, la federació està cercant 50 periodistes experimentats en informació de salut, d'Àfrica i dels països mediterranis que vulguin aspirar a convertir-se en formadors per ajudar als seus col·legues professionals a informar sobre emergències de salut pública, incloent la grip pandèmica.

08-07-2015

"Il·lustramur", mural d'aus autòctones en el dia del medi ambient

Crònica i resum en vídeo de la iniciativa

Raül Toran (ACCC). Amb motiu del dia mundial del medi ambient, celebrat el passat 5 de juny, Il·lustraciència, iniciativa de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i el col·lectiu d'artistes Art en Massa van crear dos murals sobre aus autòctones de Catalunya. Aquesta acció compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

06-07-2015

"Study trip" a Estònia per a periodistes científics!

Crònica de la sòcia Ángela Bernardo qui va poder assistir a una trobada amb periodistes al país bàltic, organitzada per l'Associació de Periodistes Científics d'Estònia, gràcies a una beca gestionada per l'ACCC

Ángela Bernardo (ACCC). Com ens afectarà el canvi climàtic en la nostra vida diària? I quin serà el seu impacte en els països bàltics, com Estònia? Aquestes van ser algunes de les preguntes que em vaig plantejar quan vaig saber que anava a visitar la regió, gràcies a un viatge d'estudis per a periodistes científics organitzat per l'Associació d'Estònia, el Consell d'Investigació d'Estònia i la Federació Europea d'Associacions de Periodistes Científics.

02-07-2015

Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al juny

Un dels temes més comentats de tot l'any a la llista de correu de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ho ha estat al juny, amb més de 40 correus. Uns comentaris del premi Nobel de Biologia Tim Hunt que va fer a Seül, en un àpat organitzat per la Women's Science and Technology Association de Corea del Sud, en el marc del Congrés Mundial de Periodisme Científic, han estat titllats de masclistes per diferents participants de la llista. Amb les seves paraules, que es poden llegir reflectides en premsa com ara en aquest article a The Guardian, Hunt es mostrava a favor la separació de dones i homes al laboratori. Un membre de la llista va compartir un enllaç amb detalls dels fets explicats per Deborah Blum, periodista científica nord-americana i actual directora del programa Knight de periodisme científic a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), qui era present a l'acte en què el Nobel va fer els comentaris polèmics. De totes maneres, hi ha hagut membres de la llista que van opinar que tot havia estat una exageració mediàtica, ja que el ressò de les paraules de Hunt va començar amb una piulada de Connie Saint Louis, periodista científica britànica i directora del màster de periodisme científic a la City University de Londres, amb el seu compte 940653337@1161433267connie_stlouis. El debat va anar més enllà de la desigualtat de gènere en el món científic i també es va parlar de l'efecte de les xarxes socials i de la necessitat de mantenir el rigor periodístic quan s'utilitzen com a fonts.

26-06-2015

Beques per assistir a una trobada europea sobre els 50 anys de la legislació farmacèutica comunitària

Els participants tindran totes les despeses cobertes per l'organització

La Direcció General de la Comissió Europea per a la Salut i Seguretat Alimentària (SANTE) i el European Journalism Centre organitzen una jornada sobre els 50 anys de la primera legislació europea en matèria farmacèutica. Sota el títol 50 years of EU Pharma legislation: Achievements and future Perspectives, l'esdeveniment, que tindrà lloc el 28 i el 29 de setembre a Brussel·les, vol servir per fer balanç dels èxits i explorar perspectives futures d'aquest tipus de legislació.

 

Segueix-nos a

    

Iniciativa

Recerca

Traducció

Agenda

Blog

Mètode

Participa

Cursos

Amb descompte de 12,5%

per als membres de l'ACCC

 

Vídeos escoles

Amb el suport

 

Futureco Bioscience
Gas Natural
Novartis
logo ciment català

 

CERCA

DEC

ACCC@Twitter

Blogs socis

RSS Feed Widget