Castellano   English
02-10-2019

Oberta la convocatòria de la setena edició de Illustraciencia


  • En abril s'inaugurarà al MNCN l'exposició Illustraciencia 7 i s'organitzarà la 2a trobada d'il·lustradors científics

  • En la Setmana de la Ciència, es posarà en marxa Illustraciencia Satèl·lits, una iniciativa que explicarà la importància del dibuix per a la ciència a estudiants de secundària i batxillerat

Illustraciencia, el certamen internacional d'il·lustració científica i de naturalesa organitzat per la Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) inicia la seva setena edició. els participants podran presentar les seves propostes a partir del 2 d'octubre de el 2019.


Illustraciencia va néixer el 2009 amb l'objectiu de divulgar i premiar la il·lustració científica, mostrar el treball dels il·lustradors científics i apropar la ciència a la societat. Per a això, organitza nombroses activitats com tallers, cursos presencials i online, exposicions i, per descomptat, el certamen internacional que en les últimes convocatòries ha rebut més de 400 propostes per edició. Igual que a les quatre anteriors, Illustraciencia 7 compta amb el finançament de la Fundación Española por la Ciencia y la Tecnología (FECYT) - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

 

En aquest certamen, un jurat especialitzat selecciona 40 obres d'il·lustració científica i naturalista creades entre 2018 i 2019 per elaborar una exposició itinerant que qualsevol entitat pot sol·licitar. En edicions anteriors, l'exposició va viatjar per diferents indrets d'Espanya, com València, Madrid o Cantàbria, i fins i tot a Rússia. Aquestes obres també formaran part d'un catàleg digital accessible des del web de Illustraciencia. D'entre les seleccionades, el jurat proclamarà una guanyadora en la categoria de il·lustració científica i una altra a la d'il·lustració naturalista per les quals els autors rebran un premi econòmic de 600 euros. També es falla un premi del públic per votació popular.

 

A aquest certamen pot presentar tota persona major de 18 anys que ho desitgi. Queden exclosos de la convocatòria el guanyador del primer premi de l'edició anterior, els membres del comitè organitzador i els integrants del jurat. Les obres proposades poden enviar-se entre l'1 i el 31 d'octubre del 2019Les 40 obres seleccionades pel jurat es publicaran el 19 de novembredata en la qual també començaran les votacions del públic, que es podran realitzar fins al 26 de novembre. Els guanyadors s'anunciaran el 2 de desembre de 2019.

 

Trobades i noves iniciatives per la seva 10è aniversari

 

En el seu desè aniversari, Illustraciencia organitzarà la segona trobada de il·lustradors científics que també inclourà activitats infantils a l'abril de 2020 al MNCN-CSIC, on també s'inaugurarà l'exposició itinerant de la seva setena edició.

 

A més, posarà en marxa la seva nova iniciativa: Illustraciencia Satèl·lits el objectiu és transmetre la importància de la il·lustració com a mitjà de treball així com per divulgar i comunicar les investigacions científiques. S'adreça principalment a estudiants de secundària i batxillerat, un públic al qual vol mostrar el necessari i fructífer de la interacció entre dues disciplines, a priori, distanciades com són les ciències i l'art, especialment en un moment en què es veuen obligats a triar el següent pas en els seus estudis.

 

Per assolir aquest objectiu, des Illustraciencia es convocarà investigadors / es i il·lustradors / es científics / es de diferents ciutats de

Espanya per impartir xerrades i activitats dinàmiques en instituts durant la Setmana de la Ciència, al novembre de 2019. En elles, els artistes ens parlaran del procés de creació d'obres que hagin realitzat en col·laboració amb investigadors i viceversa. Això permetrà apropar els resultats dels estudis d'aquests investigadors als estudiants posant l'èmfasi en la necessitat i utilitat d'una bona il·lustració per comunicar, divulgar o publicar els seus resultats, així com el treball de documentació, metodologia, tècnica i capacitat de síntesi que han de dur a terme els dibuixants per a realitzar una il·lustració rigorosa.