Castellano   English
09-03-2012

«Aquí, els nostres invents»

L'ACCC inaugura una mostra sobre invents recents catalans el 20 de març a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona

Hi ha invents recents catalans? Quins descobriments aporta la recerca del científics i científiques del país? Per respondre aquests dubtes i per a demostrar la potencialitat dels recercaires catalans i catalanes, l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha desenvolupat l'exposició Aquí, els nostres invents. La mostra, organitzada amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) y el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO),  aproparà la recerca duta a terme a Catalunya a aquells que visitin l'espai expositiu de la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona (Carrer de Provença 480) des del 20 març


 

Per què val la pena fer recerca?

Aquell dia tindrà lloc la inauguració de la mostra a les 19.00 a càrrec de Raül Toran, vicepresident de l'ACCC, i de Daniel Aguilar, professor de Bioinformàtica de la Universitat de Vic.  L'acte comptarà amb dos inventors que donaran una breu conferència sobre el seu invent. Per una banda, Antonio Turiel, investigador de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), parlarà de l'algoritme que ha desenvolupat i patentat per analitzar singularitats en senyals digitals i que té aplicacions en oceanografia, meteorologia i, fins i tot, en imatge mèdica. Aquest algoritme permet proporcionar nitidesa a imatges que no en tenen. Per una altra, Manuel del Valle, investigador del grup de Sensors i Biosensors del Departament de Química de la Unitat de Química Analítica de la Universitat Autònoma de Barcelona, impartirà una xerrada sobre «Llengües electròniques al món del vi», una eina capaç de distingir entre diferents varietats de vi i cava.

L'exposició

Componen la mostra un lector de comptadors autònom [vídeo], una recerca sobre el tractament del càncer [vídeo], un nou tipus d'electrocardiògraf [vídeo], una llengua electrònica per a distingir caves [vídeo], mètodes matemàtics aplicats a la millora d'imatges [vídeo] o una vàlvula que millora la funció respiratòria [vídeo], entre altres aportacions que es podran conèixer al detall per a comprovar que hi ha invents fets al nostre país.

 

Raül Toran indica que «amb aquesta exposició pretenen apropar els invents que es desenvolupen a Catalunya, així com a altres punts de l'estat, per tal de fomentar la innovació». «L'exposició compta amb 16 invents d'universitats, centres de recerca i empreses de Catalunya, en col·laboració amb altres institucions», afegeix el vicepresident de la l'associació.

 

Daniel Aguilar, l'altre comissari de l'exposició, comenta que a l'exposició «també trobem invents del segle xx, i anteriors, que encara tenen vigència o influència avui en dia, com és el cas de la targeta de crèdit o el codi de barres».

 

La invenció dels nens

Una altra secció que es podrà veure a l'exposició serà una selecció dels millors dibuixos del concurs Dibuixa el teu invent, un certamen que l'ACCC va adreçar a la canalla i el jovent per a què imaginessin un invent que els agradés que existís.

 

La mostra també compta amb el panell explicatiu Com neix un invent.

 

L'exposició romandrà a la Biblioteca Sagrada Família fins al 14 d'abril.

 

Per a més informació, es pot consultar el bloc de la mostra.

 

Informació d'interès

Dimarts, 20 de març de 2012

19.00 - Inauguració de l'exposició Aquí, els nostres invents.

Lloc: Biblioteca Sagrada Família de Barcelona.

Adreça: Carrer de Provença, 480, 08025 Barcelona. Veure mapa.

Telèfon: 934 50 87 33.

 

** Nota per a mitjans **

Més informació:  Rubén Permuy - comunicacio@accc.cat