Castellano   English
05-05-2017

Els temes més destacats del mes d'abril

Durant el mes d’abril s’han enviat gairebé 200 correus a la llista de l’ACCC sobre una gran varietat de temes, d’entre els quals en destaquen principalment tres.

El tema que més debat ha despertat entre els membres de la llista, és l’anunci de la creació de l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDiC) vinculada a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El fil de correus comença amb una nota de l’ACCC en la qual dóna la benvinguda a la nova entitat però a la vegada lamenta no haver tingut cap coneixement previ de la seva gestació; puntualitzant que qualsevol iniciativa per sumar esforços seria bona. En resposta, membres de l’IEC, l’ACDiC, l’ACCC i altres membres de la llista debaten sobre si la creació d’aquesta nova entitat implica una divisió de forces per fer divulgació o, al contrari, se sumen per cobrir un públic que consideren fins ara abandonat.


Un altre dels temes més comentat ha sigut l’enquesta de percepció social de la ciència realitzada per la FECYT, on un dels titulars destacats era “creix l’interès de les dones per la ciència i la tecnologia”. Malgrat els bons resultats mostrats per l’enquesta algun membre de la llista va destacar una realitat més fosca, que només s'ha executat un 38% del pressupost (1.926 milions) de les partides destinades a la ciència. Altres membres inicien un petit debat sobre la sinceritat de les respostes a l’enquesta, ja que resulta mostrar un interès general en ciència i tecnologia més alt del que perceptible, per exemple, a les televisions.

Altre dels correus més popular de la llista es troba sota l’assumpte “reportatge de lingüística”, en el qual un reporter del programa de TV3, “Quèquicom”, demana propostes, suggeriments i parlants de Klingon per un nou programa sobre lingüística i, a més a més, recomana la pel·lícula “The Arrival”. Altres membres de la llista responen amb idees, material i noves recomanacions com, per exemple, el llibre “Lingo” (Gaston Dorren) o la novel·la gràfica “The Arrival”.

Com cada mes s’han compartit altres articles d’interès general i s’ha donat la benvinguda a nous membres de la llista. En cas de voler estar al dia dels temes més discutits entre els comunicadors científics de Catalunya subscriu-te a la llista seguint les següents instruccions.