Castellano   English
29-10-2012

«16 científiques catalanes», a Esplugues de Llobregat

La mostra acollirà el 8 de novembre la conferència «Professionals de l'arqueologia, Sherlock Holmes del passat», a càrrec de l’arqueòloga Marta Prevosti

Esplugues de Llobregat, 29 d'octubre de 2012. L'exposició «16 científiques catalanes» arriba a Esplugues de Llobregat. Organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la mostra s'obre al públic des del dimarts 6 de novembre a les 15.30 a la Biblioteca Pare Miguel (Carrer d'Àngel Guimerà, 106. 08950 Esplugues de Llobregat, Barcelona) de la localitat barcelonina.


La mostra a la fira «Ciencia en acción» (foto: ACCC)

La mostra, que torna a estar exposada, va rebre al 2011 el primer premi a la modalitat «Ciencia, ingeniería y valores» amb el Premi Especial «Mujer, ciencia y técnica» a la fira científica de «Ciencia en acción», que va tenir lloc a Lleida del 7 al 9 d’octubre del passat any. Mercè Piqueras, comissària de l’exposició juntament amb el vicepresident de l’ACCC Raül Toran, declarà que «per nosaltres és un honor haver rebut aquesta distinció que acredita la qualitat de la proposta i ens anima a continuar nous projectes divulgatius des de l’ACCC».

«Professionals de l'arqueologia, Sherlock Holmes del passat»
Dins del marc de l’exposició, Marta Prevosti, arqueòloga i investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), farà una conferència sobre els orígens i fonaments de l’arqueologia i la metodologia que segueix la disciplina. Prevosti, una de les protagonistes de la mostra, també farà un breu recorregut explicatiu pels monuments més destacables de l’arqueologia catalana.

Aquesta conferència tindrà lloc a la mateixa biblioteca el 8 de novembre a les 19.00. No cal inscripció prèvia.

 

L’exposició

«16 científiques catalanes» es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant a universitats com a centres de recerca i empreses de Catalunya. Per a Mercè Piqueras, «tot i que la presència de la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentant en les últimes dècades. No obstant això, aquesta major presència als laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència».

 

Aquesta exposició, que compta amb un bloc per a poder ampliar la informació http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avenç de la ciència a la nostra societat. Estarà oberta al públic del 6 al 29 de novembre de 2012 i es podrà visitar de de dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30; dijous, divendres i dissabtes de 10.00 a 13.30. 

 

Les investigadores

Entre les investigadores que hi apareixen es compta amb científiques del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), com és el cas de Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya; de la Universitat de Barcelona, com la matemàtica Pilar Bayer; de la Universitat Autònoma de Barcelona, com l’antropòloga Adriana Kaplan; de la Universitat de Girona, com la química computacional Sílvia Simon; de la UPC i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, com la bioenginyera Alícia Casals i de centres del CERCA com l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, com la pròpia Marta Prevosti.

 

Entre les investigadores de l’àmbit privat, hi trobem a la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orivé, de l’empresa Mahou-San Miguel, i a la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.

 

**PROGRAMA **

Dimarts, 6 de novembre de 2012, a les 15.30: obertura al públic de l’exposició «16 científiques catalanes».

Dijous, 8 de novembre de 2012, a les 19.00: conferència «Professionals de l'arqueologia, Sherlock Holmes del passat» a càrrec de l’arqueòloga Marta Prevosti.

 

Lloc: Biblioteca Pare Miguel d’Esplugues de Llobregat.

Horari: de dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30; dijous, divendres i dissabtes de 10.00 a 13:30 hores. 

Exposició oberta del 6 al 29 de novembre de 2012.

 

Adreça:

Carrer dÀngel Guimerà, 106. 08950 Esplugues de Llobregat, Barcelona.

Més informació sobre la biblioteca a: http://bit.ly/Tivizs

  

** Nota per a mitjans **

Més informació i/o entrevistes amb les científiques:   

Rubén Permuy – comunicacio@accc.cat