Castellano   English
22-04-2019

Cent catorze taules periòdiques a la UB: El llibre definitiu

Post del soci: Claudi Mans i Teixidó

Per commemorar l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics que se celebra aquest 2019, la Universitat de Barcelona ha editat un llibre institucional molt il·lustrat on es reprodueixen 114 taules periòdiques de formats molt variats, que es troben exposades principalment a la Facultat de Química, i a altres llocs. Hi ha també diversos textos escrits per professors de la facultat glossant el valor històric i artístic de les diverses taules periòdiques. 

En una de les introduccions del llibre, el degà de la Facultat de Química de la UB ens diu que "El fet que la UNESCO hagi proclamat l’any 2019 com l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics obrE les portes a les celebracions. Amb aquesta designació es reconeix la importància de conscienciar a nivell mundial sobre com la química promou el desenvolupament sostenible i ajuda a proporcionar solucions als reptes mundials en sectors crítics com ara l'energia, l'agricultura o la salut. Aquesta proclamació ajuda a posar sobre la taula el rol clau que ha de jugar la química per contribuir a l’assoliment dels 16 objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. A més, es crea l’escenari ideal per continuar prestant atenció a la ciència fonamental i enfortir totes aquelles estratègies adreçades a apropar la química al públic en general i educar-lo sobre el valor que la química aporta al món."  

 

La taula periòdica és un organisme viu. Nascuda el 1869 gràcies a Dmitri I. Mendeléiev, va créixer i es va metamorfosar, amb una evolució ràpida en la primera infància, una adolescència efervescent i una joventut pletòrica, fins a arribar a la serena maduresa actual. L’objectiu inicial del llibre era mostrar de forma documentada la col·lecció d’una cinquantena de taules periòdiques penjades a les parets de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona, capítol redactat per Santiago Álvarez, que l'ha complementat amb una eina cronològica que ajudés a comprendre les nombroses diferències que s’observen entre elles. També va semblar convenient adoptar un altre punt de vista sobre com la taula periòdica ha penetrat en l’ensenyament de la química a través dels llibres de text i dels programes de les assignatures, per donar una ullada també, encara que gens exhaustiva, a la seva presència en altres institucions docents catalanes. Aquests dos capítols han estat escrits per Claudi Mans. Miquel Seco dedica un capítol d’aquest llibre a analitzar el desenvolupament històric de les tècniques infogràfiques i quin paper té la taula periòdica en els corrents infogràfics i iconogràfics actuals.

 

A més de les taules periòdiques pròpiament dites, a la Facultat de Química hi ha diversos murals que han merescut la nostra atenció en el context d’aquesta obra. Una peça cabdal és el mural  "Homenatge als elements", de l’artista multimèdia Eugènia Balcells, que agrupa en una taula periòdica els espectres d’emissió dels elements i omple de vida la lluerna de la Biblioteca de Física i Química. La relació entre els espectres de llum i els elements de la taula periòdica la resumeix millor que ningú la mateixa Balcells quan ens diu que «la llum és la veu de la matèria». Eulàlia Bosch és curadora de la Fundació Eugènia Balcells i ha contribuït amb un capítol a posar en relleu el concepte artístic i l’impacte social que ha tingut aquest «homenatge» arreu del món.

 

Instal·lats als passadissos de l’actual Facultat de Química d’ençà que s’enllestí la seva construcció el 1969, trobem dos murals de ceràmica d’estils molt diferents que tenen certa relació amb la taula periòdica en el sentit que ens presenten símbols dels elements tal com els feien servir els protoquímics. aquestes obres romanen com a observadors muts, I per això se'ls dedica un capítol -escrit per Santiago Álvarez- amb el significat dels símbols que hi apareixen.  

 

Una taula periòdica molt especial és la que es conserva en una aula de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, a l’edifici històric de la plaça de la Universitat. Aquesta taula periòdica es va pintar a la paret de l’aula per iniciativa d’Antonio García Banús als anys trenta, seguint el model dissenyat pel químic alemany Von Antropoff. Per la seva rellevància històrica, aquesta taula periòdica mereix un estudi detallat de la seva naturalesa i de les circumstàncies que van envoltar la seva instal·lació, la conservació i la recent restauració, i ens el presenta Claudi Mans.

 

El capítol més voluminós i central del llibre és el catàleg comentat de la col·lecció de taules periòdiques murals i de tipus pòster, amb una petita mostra de taules periòdiques de butxaca. Encara que aquesta secció té un caràcter fonamentalment descriptiu, la presència d’alguns comentaris detallats i la possibilitat de fer comparacions, tant de continguts com visuals, d’una tal varietat de taules ha de permetre al lector gaudir d’unes bones estones d’entreteniment.

 

Tanca el llibre el poema "La Taula Periòdica" de David Jou, que amablement n'ha permès la reproducció.

 

El llibre és en català, castellà i anglès, profusament il·lustrat, té 263 pàgines i ha estat publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona el febrer de 2019. Ha estat editat per Santiago Álvarez i Claudi Mans, de la Facultat de Química de la UB.