Castellano   English

ACCC TV

25-04-2017

Beques per cobrir el 5è Laureate Forum a Heidelberg

Els matemàtics i informàtics més importants del món es reuneixen a la cinquena edició del Heidelberg Laureate Forum.

Els guanyadors dels premis internacionals més reconeguts en el món de les matemàtiques i la informàtica (Premi Abel, Premi Turing, Premi en Informàtica, Medalla Fields i Premi Nevanlinna) es reuniran amb més de 200 joves investigadors del 24 al 29 de setembre al Heidelberg Laureate Forum. El tema central d'aquesta edició de la trobada serà la computació quàntica.

20-04-2017

Barcelona s'uneix a més de 500 ciutats a la Marxa per la Ciència

La Marxa per la Ciència, una protesta reivindicativa, tindrà lloc el dissabte 22 d'abril de les 12 del migdia fins a les 16 hores davant del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). 

Aquest moviment ha sorgit com a conseqüència de l'actual situació mundial en la qual cada vegada guanyen més força les polítiques anticientífiques, desembocant en una erosió de la imatge social de la ciència. El seu objectiu és destacar la importància de la ciència, defensar-la dels perills que l'amenacen i reformular la relació entre la ciència, la classe política i la societat.

18-04-2017

Entrades per "Ciencia en Redes" disponibles

La sisena edició de "Ciencia en Redes" serà el 12 de maig a Sevilla.

Des del naixement de les xarxes socials, el món de la ciència ha participat activament en totes les possibilitats que ofereixen aquestes noves eines digitals. L'Associació Espanyola de Comunicació Científica (AECC) va crear l'esdeveniment "Ciencia en Redes", el primer a Espanya orientat específicament a la formació 2.0 en ciència i tecnologia, el qual proporciona un lloc de debat per tal d'aprendre a aprofitar aquestes noves formes de comunicació. Aquestes jornades formatives estan orientades a periodistes, investigadors, comunicadors, museògrafs, docents, professors, institucions i empreses dedicades a la ciència.

04-04-2017

Els temes més destacats del mes de març

Durant el mes de març s'han enviat 231 correus a la llista de l'ACCC amb un ventall de temes molt ampli, que inclou des de presentacions de nous membres a debats, passant per consultes o correus informatius.

El tema que ha despertat més interès entre els membres de la llista ha sigut un article d'opinió en el qual es critica a Mercedes Milá per enfrontar-se al científic José Miguel Mulet per negar l'existència d'un enzim prodigiós. A partir d'aquest article s'han obert diverses línies de debat, entre elles la validesa científica d'alguns estudis i la tergiversació periodística que pot sorgir d'enfocar un mateix tema des de diferents angles o de la simplificació de la informació.

27-03-2017

Beques per assistir a la 4a Conferència Europea de Periodistes Científics

La data límit per sol·licitar una beca per la 4th European Conference of Science Journalist és el proper divendres 31 de març.

La 4a edició de la European Conference of Science Journalists (ECSJ2017): Bringing science forward tindrà lloc del 26 al 30 de juny del 2017 a Copenhaguen. La trobada està organitzada per l'EUSJA (European Union of Science Journalists' Association) i la Danish Science Journalists, que per tal d'afavorir la representació de tots els països europeus, disposen d'entre 40 i 60 beques per a periodistes científics que desitgin assistir-hi.

27-03-2017

Dones, ciència i sostres de vidre

Crònica de la darrera edició de l'Esmorzar de Ciència, Dones i Ciència: On són les científiques?

Valentina Raffio, 26 de març del 2017 - El nombre de dones a la ciència és inversament proporcional respecte a la jerarquia del càrrec que ocupen. Mentre que en els laboratoris trobem una majoria de dones, a més professionalització, menys presència femenina. La pregunta, doncs, sorgeix natural: on són les científiques? Aquesta qüestió tan transcendental ha esdevingut tema de discussió entre la Dra. Maria Pau Ginebra, Catedràtica del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la UPC, i la Dra. Estrella Montolío, catedràtica del departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació de la Universitat de Barcelona, en un debat moderat pel periodista Eduard Berraondo. Durant noranta minuts, l'Esmorzar de Ciència, organitzat pel restaurant 7Portes, The Big Van Theory i l’ACCC i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Alumni UB, ha explorat les diferents perspectives de la qüestió en una reunió on no han quedat cadires buides.

21-03-2017

El matemàtic francès Yves Meyer, Premi Abel 2017

L’Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres ha decidit atorgar el Premi Abel del 2017 a Yves Meyer, de 77 anys, de l’École Normale Supérieure Paris-Saclay, França, per les seves aportacions fonamentals en el desenvolupament de la teoria matemàtica de les ondícules.

El president de l’Acadèmia Noruega de les Ciències i les lletres, Ole M. Sejersted, ha anunciat el nom del guanyador del Premi Abel del 2017 a l’Acadèmia a Oslo, avui dia 21 de març. Yves Meyer rebrà el premi de la mà de Sa Majestat el Rei  Harald V a la cerimònia de lliurement  que tindrà lloc a Oslo el dia 23 de maig.

 

15-03-2017

Viatge de premsa a Baden-Württemberg per a periodistes científics

Periodistes científics de diversos països europeus tenen l'oportunitat única de formar part d’un viatge de premsa per Baden-Württemberg, Alemanya, del 27 al 30 de juny del 2017. El viatge està organitzat per Baden-Württemberg International i es focalitzarà en els nous desenvolupaments en bioeconomia a la zona.

Amb la població mundial en constant creixement i amb recursos naturals finits l'estudi de la bioconomia està guanyant importància arreu del món. L’estat de Baden-Württemberg, al sud-oest d’Alemanya, es caracteritza per dur a terme una recerca profunda en el camp. Per tal de donar a conèixer les seves iniciatives, Baden-Württemberg International convida vuit periodistes científics a un viatge de premsa del 27 al 30 de juny del 2017.

10-03-2017

Descompte pels socis de l'ACCC per la semifinal de FameLab

La semifinal del concurs FameLab se celebrarà a Barcelona el divendres 7 d’abril al teatre Poliorama.

Un any més torna FameLab a Barcelona, un concurs internacional de monòlegs científics creats amb l’objectiu de divulgar la ciència i donar a conèixer nous talents a través d’un format innovador. La semifinal tindrà lloc el divendres 7 d’abril al teatre Poliorama de Barcelona a les 22.30h, amb Silvia Abril com a presentadora.

09-03-2017

Desayuno de Ciencia en el 7 Portes: "Mujeres y ciencia: ¿dónde están las científicas?"

El domingo 26 de marzo se celebrará el próximo desayuno de ciencia en el restaurante 7 Portes de Barcelona (passeig d'Isabel II, 14), con los obstáculos que se encuentran las mujeres que se dedican a la ciencia como tema principal de debate.

Actualmente, la cantidad de mujeres con estudios superiores (bachillerato, grados, masters i doctorados) en ciencia y tecnología es superior a la de hombres en la mayoría de las disciplinas, y estas consiguen de mediana mejores notas que los hombres. En cambio, cuando se sube por la pirámide social de la investigación (postdocs, investigadores, profesores titulares o catedráticos), esta situación se invierte y lleva a una ausencia significativa de científicas en los puestos de responsabilidad de muchos campos. Claramente, aún estamos lejos de la igualdad entre mujeres y hombres en estos campos. ¿Cuáles son los obstáculos a superar y las acciones a emprender para revertir esta situación y conseguir que la ciencia y la tecnología sean realmente para todo el mundo?

08-03-2017

Esmorzar de Ciència al 7 Portes: "Dones i ciència: on són les científiques?"

El diumenge 26 de març se celebrarà el proper esmorzar de forquilla al restaurant 7 portes de Barcelona (passeig d’Isabel II, 14) amb els obstacles que es troben les dones que es dediquen a la ciència com a tema principal de debat.

Actualment, la quantitat de dones amb estudis superiors (batxillerat, graus, màsters i doctorats) en ciència i tecnologia es major que la d’homes en la majoria de les disciplines, i aquestes estudiants aconsegueixen en mitjana millors notes que els homes. En canvi, quan es puja per la piràmide social de la recerca (postdocs, investigadors, professors titulars o catedràtics), aquesta situació s’inverteix i porta a una absència significativa de científiques als llocs de responsabilitat de molts camps. Clarament estem encara lluny de la igualtat de dones i homes en aquests camps. Quins són doncs els obstacles a superar i les accions a emprendre per revertir aquesta situació i aconseguir que la ciència i la tecnologia siguin realment per a tothom?

07-03-2017

Els temes més destacats del febrer a la llista de l'ACCC

Els correus que s'han rebut a la llista de l'ACCC durant el mes de febrer inclouen una gran varietat de temes.

El tema més comentat a la llista de correu de l’ACCC durant el mes de febrer ha sigut en resposta a una petició molt singular d’un dels llistaires: idees d’on treure orinals per explicar l’evolució de les tasses de wàter.  Alguns membres han col·laborat aportant diverses respostes i fonts d’informació, com per exemple consultar a un col·leccionista d’orinals o la Roca Gallery. El tema fins i tot ha donat lloc a comparar les diferències abismals entre les comoditats per defecar a diferents llocs del món, des de països on no tenen accés a sanitaris fins al Japó, on les tasses de wàter ofereixen un gran rang de possibilitats. Potser d’aquí poc els llistaires podran veure les seves aportacions reflectides al programa de televisió “Quèquicom”.

Traducció

Cercador

 

CERCA
logo ciment català

 

Futureco Bioscience
Gas Natural

DEC

Novartis

Iniciativa

Agenda

Blog

Mètode

Cursos

Amb descompte de 12,5%

per als membres de l'ACCC

 

Participa

Segueix-nos a

    

ACCC@Twitter

Tuits de @ACCC_

Blogs socis

RSS Feed Widget

Amb el suport